sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Sunt copil - am drepturi, dar și obligațiuni!

 

Liudmila Ganganu-Mîndru,

bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 

Fiecare copil pe care-l instruim, este un Om pe care-l câștigăm. (Victor Hugo)

 

Odată cu adoptarea Convenției ONU pentru drepturile copilului în 1989, tuturor copiilor din lume li s-au promis aceleași drepturi. Convenția a schimbat modul în care sunt priviți copiii cu alte cuvinte, aceștia sunt acum priviți și tratați ca ființe umane cu un set distinctiv de drepturi în loc de ființe pasive ale îngrijirii și carității. Republica Moldova a ratificat acest tratat la 12 decembrie 1990.

Data de 20 noiembrie este declarată Ziua Mondială a Drepturilor copiilor. Cu acest prilej Filiala „Transilvania” în colaborare cu Centrul Comunitar pentru Copii și Tineret „Convorbitorul” și-au propus spre realizare o activitate instructiv-educativă cu tema: Sunt copil - am drepturi, dar și obligațiuni!

În cadrul activității s-a pus accentul pe conștientizarea faptului că orice copil trebuie să fie educat în spiritul respectului faţă de sine, de părinţii săi, faţă de valorile naţionale ale ţării în care acesta locuieşte. Prin jocul distractiv „Prinde bomboana” s-a învățat că pe lângă drepturi, copiii au și responsabilități, pe care trebuie să le respecte cu sfințenie, atât în fața celor care le-au dat viață, cât și a celor care fac parte din viața lor de zi cu zi.

Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia, limba vorbită, religia practicată, statutul social și indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Copiii trebuie să fie protejaţi împotriva oricărei forme de discriminare.

Inițial, copiii au fost surprinși și s-au implicat mai activ abia atunci când au realizat că activitatea tinde a fi una interactiv-distractivă și educativă în același timp.

Doamna Nadejda LEAHU, managerul Centrului Comunitar pentru Copii și Tineret „Convorbitorul”, a menționat importanța acestei activități ca fiind extrem de utilă, mai ales că accentul a fost pus în mod prioritar pe obligațiunile copiilor.

Scopul activității fiind atins prin feedback-ul copiilor privind conștientizarea a faptului că pe lângă drepturi, aceștia au și obligațiuni, atât față de propria lor persoană, cât și față de societate și membrii ei, fără de care dezvoltarea lor ulterioară ar putea fi incompletă, sau chiar defectuoasă.

Au predominat emoțiile pozitive, iar dorința de cunoaștere a drepturilor și obligațiilor copiilor rămâne a fi o temă actuală și importantă pentru aceștia.