luni, 15 noiembrie 2021

Zilele Științei la Filiala „Transilvania”

 

                                                                                                                                       Ludmila Capița, 
                                                                                                               șef serviciu, Filiala „Transilvania”

„Studiază mai întâi știința și continuă apoi cu practica născută din aceasta știință”. Leonardo da Vinci

Anual, pe 10 noiembrie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Științei, în acord cu Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Această sărbătoare are drept obiectiv promovarea rolului științei în viața cotidiană a întregii societăți.

Zilele Științei la Filiala „Transilvania” a BM „B.P. Hasdeu” (10-12 noiembrie 2021), s-au desfășurat sub genericul: Popularizăm Știința la Bibliotecă. Ne-am ghidat după Provocările propuse de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.

La Provocarea 1. Promovarea cărții de știință am dat cursă promovării cărții din domeniul Științei din colecțiile Bibliotecii, atât în Bibliotecă, cât și online.

S-a organizat prezentarea Expoziției interactive Înțelepciunea – Știința celorlalte Științe, în cadrul căreia au fost prezentate exponate interactive pe temele Științei. Exponatele – picup, tastieră, ceasuri de diferite dimensiuni și formate, lămpi, chiar cu gaz etc., și cărți cu informații despre aceste obiecte, ilustrează principii importante din dezvoltarea Științei. Ne străduim să le oferim copiilor ocazia, care le va stârni curiozitatea și – sperăm noi – îi va atrage către știință. Am dorit să creăm o expoziție care să inspire, învețe și implice copiii în mod plăcut, folosindu-le toate simțurile, pentru că cunoașterea realității începe în ochiul copilului fascinat de ceea ce vede în jurul lui. I-am adus în fața exponatelor, și i-am îndemnat să găsească răspunsuri, experimentând prin joc, lectură. Înțelegerea poate fi mai captivantă când vezi, pipăi, deschizi, citești. În alt colț al expoziției copiii au devenit magicieni și au căpătat o superputere, pentru că pot controla electricitatea, descoperind lămpile. Iată așa expoziție inedită au descoperit copii la Biblioteca „Transilvania”.

Am promovat online cartea științifică din colecția Bibliotecii „Transilvania” prin plasarea pe rețele de socializare:

·                    Expozițiile virtuale Descoperă știința citind și Studiem matematica în limba engleză.

·                    Prezentarea Top: 10 cărți științifice care au priză la public pentru copii: Enciclopedia vizuală a copiilor; Enciclopedia vizuală a copiilor: Corpul uman; Experimente științifice pentru copii; Orașe dispărute ; Automobilul; Marea mea carte despre animale; Marile minuni ale naturii; Misterele fizicii; Misterele chimiei; Marea carte despre invenții utile de  viitor indispensabile revoluționare.

·                    Topul celor trei cărți (adulți): Fizica imposibilului, autor Michio Kaku, Universul elegant de Brian Greene, Scutră istorie a timpului de Stephen W. Hawking, care îți vor schimba viziunea despre univers și viitor.

·                    Prezentarea cărților: Cea mai nouă carte de întrebări și răspunsuri; Enciclopedia 8000 de lucruri pe care trebuie să le știi; Invenții scrisă de Lionel Bender; Enciclopedii pentru copii, Enciclopedii pentru adolescenți.

Provocarea 2. Explorarea temelor de știință ne-a impulsionat la organizarea unei întâlniri cu Ion Rotaru, conferențiar universitar, doctor în științe tehnice, în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Convorbitorul”. Dumnealui le-a vorbit participanților despre construcții, profesia de constructor, geodezie și geologie, menționând că „constructorul este profesia viitorului, lucrul persoanelor care se angajează în acest tip de activitate profesională merită cea mai mare apreciere. Fără ei, nu vor exista case, nici magazine, nici cinematografe, nici spitale, nici stadioane”. A fost o întâlnire zgomotoasă, cu multe întrebări variate deoarece subiectul de discuție a fost construcția.

Provocarea 3. Prezentarea literaturii științifice în revista filialei – a fost un bun prilej de a  elabora revista INFOLABIRINT, nr. 5, ce cuprinde articole despre descoperirile și inovațiile secolului XXI, cărțile recomandate de bibliotecă și despre activitatea Serviciului „Robotica la bibliotecă”. Informația în revistă este structurată în felul următor:

·                    Descoperiri: articolul „Un nou Sistem Planetar ne bate la ușă”, unde găsi informații despre cele mai captivante și intrigante descoperiri științifice ale secolului XXI în domeniul Astronomiei.

·                    Invenții cuprinde articolul „Cele mai importante invenții ale secolului XXI”, informații despre invențiile în domeniul tehnologiilor.

·                    În compartimentul Recomandare de carte: sunt prezentate două cărți minunate în domeniul științei: „Distrează-te și învață cu Prima ta enciclopedie științifică” și „Terra o planetă imprevizibilă”.

·                    Următorul compartiment este Serviciul „Robotica la Bibliotecă”, unde se vorbește despre activitatea serviciului. Prin intermediul lui, copiii și-au extins competențele digitale, învățând să asambleze roboți, să aplice un soft de programare pentru a-i pune în mișcare.

Provocarea 4. Învățăm... știința (procesul de cercetare) echipa a participat la trainingul livrat de Secția studii și cercetări, în cadrul căruia am fost instruiți cum se elaborează adnotarea unei cărți (Elena Ungureanu), cum se scrie o cronică la o carte (Maria Pilchin), cum să facem diferența între referința bibliografică și descrierea bibliografică (Claudia Tricolici).

Punctul forte al Bibliotecii este dotarea ei cu o gamă compexă de jocuri, educative, cognitive, care au fost binevenite la desfășurarea Provocării a 5-a. Promovarea ludică a științei.

Dat fiind faptul că jocurile educative, asigură distracție maximă și ajută dexteritatea mâinii, dezvoltă îndemânarea, gândirea în spațiu, capacitatea de concentrare și la focalizarea atenției.

Grație jocurilor ludice desfășurate la Bibliotecă, copiii au exersat unele abilități și calități precum: curiozitatea, independența și creativitatea. S-au distrat de minune, descoperind plăcerea și acțiunea din timpul jocurilor. La jocul „Puzzle”, copiii îndemânatici au reconstituit cu dibăcie imagini interesante, având la dispoziție numeroase piese. Iar jocul de cultură generală „Animale”, a făcut copiii să însușească noi informații despre lumea animală.

La instruirea din cadrul Serviciului „Robotica la Bibliotecă” copii au programat roboțeii cu ajutorul aplicației mobile, i-au ghidat și s-au distrat de minune încercând să ocolească diverse obstacole.

În cadrul Zilelor Științei, Filiala „Transilvania” a organizat activități centrate pe promovarea științei și a culturii științifice deschise, a științei participative în comunitate, încurajarea educației STEM a utilizatorilor-cercetători, precum și promovarea importanței și impactului fenomenelor științifice etc.

Ne-au reușit Zilele Științei, popularizând cartea de știință, atât offline cât și online, organizând 16 activități cu participarea a 108 persoane, 3 195 vizualizări / 684 interacțiuni / 378 aprecieri / 71 distribuiri.

„Procesul descoperirii științifice este, de fapt, un zbor continuu al uimirii”. (Albert Einstein).