luni, 27 iunie 2022

Expozițiile - formă de comunicare cu utilizatorii

 Eugenia Covaș, bibliotecar, Biblioteca Onisifor Ghibu”.

Pe parcursul programului ,,Provocarea verii”, ediția 2022, Biblioteca „Onisifor Ghibu” este onorată de vizita unui număr impresionat de copii de diferite vârste, care au apreciat importanța acestui eveniment ce îmbină în mod fericit lectura, inovația și creația.

Promovarea cărții prin activitatea expozițională are rolul de-a asigura comunicarea cu utilizatorii, cu scopul de-a facilita, direct sau indirect, varietăților posibile efectuarea prin formarea și convingerea uneia sau a mai multor categorii de cititori. La acest program sunt prezentate expozițiile ,,Chișinău citește ” și ,,Bătălia cărților”. Expozițiile includ cărți ale autorilor contemporani autohtoni. Nicolae Spătaru cu volumul Măștile lui Brejnev, un excelent roman, unde se descrie atmosfera grotească și absurd cu mult umor, cu accente de fantastic bulgakovian, din perioada morții lui Brejnev. Aurelian Silvestru vine cu un excelent  cuprins de proză „Actorul anonim”, reflectând dorința de-a fi actor de mic copil pentru a juca tot ce trăiește omul, de la umilință până la noblețe… Moni Stănilă invită adolescenții să citească despre „Războiul solomonarilor”, un  roman, unde eroul principal înfruntă cele mai neașteptate și înfricoșate aventuri pe cale să dea naștere unui război, care plutește în aer… Deosebita scriitoare Liliana Corobca prezentă cu romanul „Kinderland”, redă descrierea unui sat moldovenesc contemporan, populat de copii și bătrâni, când părinții sunt plecați peste hotare, copiii învață singuri să supraviețuiască, așteptând să li se împlinească visul frumos: întoarcerea părinților acasă. Numai la doisprezece ani, eroina, înlocuind ,,mama” celor doi frați, povestește despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranță, despre țara copiilor maturi ale căror voci nu sunt ascultate de nimeni.

Bibliotecii ,,O. Ghibu” și în continuare va fi o instituția mereu axată pe promovarea și valorificarea colecțiilor, valorilor literare și culturale prin diverse evenimente culturale, întâlniri cu scriitorii; dialoguri cu tineretul etc.