miercuri, 5 octombrie 2022

Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Nina Reșetnic, bibliotecar, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Cartea luminează rațiunea omului, îi încălzește sufletul. Lectura cărților este importantă fiindcă te ajută să evaluezi mintal, spiritual, emoțional și psihologic. Ele, cărțile ,oferă posibilitatea de a învăța lucruri noi, te fac inteligent, fericit, trist, gelos, iubit, trădat... Ele sunt, astfel, o fuziune a diferitor emoții mixte, o sursă excelentă de motivație.

BIBLIOTECA rămâne a fi templul nobleței a unei națiunii, deoarece aici marii înțelepți și-au alimentat sufletul și gândul cu cele mai diverse cunoștințe. Biblioteca este locul unde se promovează lectura, cititorul intră în contact cu cartea și cu scriitorul, dar și cu alți semeni de ai săi interesați și setoși de a țese noi performanțe și de a valorifica potențialul cunoașterii.

Biblioteca „Onisifor Ghibu” face parte din marea familie a Bibliotecii Municipale„B.P. Hasdeu”, aflată în inima Chișinăului, deosebindu-se prin faptul că rămâne a fi o instituție aparte în peisajul cultural-spiritual al capitalei și chiar a întregii Republici; o adevărată împărăție a Cărții în scopul lecturii, studiilor științifice, cercetărilor bibliografice, a informării și documentării.

La începutul lunii septembrie biblioteca noastră s-a raliat prompt la Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!”, demarată în întreaga rețea a Bibliotecii  Municipale „B.P. Hasdeu” și desfășurată în perioada 12-30 septembrie 2022. E o perioadă cu un șir de activități - înscrierea mai intensă și mai activă de obținere a cardului de acces (permisului de cititor), de atragere și de fidelizare a utilizatorilor la bibliotecă. Campania din acest an se înscrie în șirul  evenimentelor  dedicate  aniversării a 145 de ani a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, dar și a 30 de ani a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Prin ce va fi surprins cititorul care va ridica un Card inteligent la Biblioteca „Onisifor Ghibu”? Mai întâi de toate prin volumul și valoarea colecțiilor de carte(circa 60 mii de unități materiale), prin diversitatea, multitudinea și complexitatea activităților care se desfășoară – fie în  ala Nuciferă, fie în Sala de Marmură.

Astfel, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, aflându-se în evoluția evenimentelor de 3 decenii de axiomă culturală, a avut la 14 septembrie o vizită colectivă a elevilor din clasa a II-a a Liceului  de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, fiind ghidați de genericul inițiat. Viitorilor noștri cititori li s-a oferit o lecție tematică, stringent necesară timpului prezent „Siguranța pe internet”, apoi au primit câte un card .

Un nou Parteneriat de succes încheiat de biblioteca noastră s-a produs în alianță cu Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”. Tinerii cursanți au fost ghidați de Vitalie Răileanu, directorul instituției, oferindu-li-se o amplă prezentare a serviciilor bibliotecii, dar și a posibilităților pe care le oferă cardul de cititor al rețelei Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Recent a avut loc un dialog constructiv și confesiv cu scriitoarea Claudia Partole, autoarea romanului „Fraierul”, inclus în Programul „Chișinăul Citește”, ed. XIX-a. Eveniment desfășurat în Sala Nuciferă a bibliotecii „Onisifor Ghibu”, cu prezența învățăceilor Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, 65 la număr. O parte din ei au plecat cu un card inteligent, devenind ai Casei cu nume-Biblioteca „Onisifor Ghibu”.

În cadrul Campaniei de atragere a utilizatorului „Fii deștept! Ia un card inteligent! am fost vizitați de Directorul Muzeului de Istorie a orașului Chișinău Valeria Suruceanu și ghidul muzeului Maria Tararenco, care au luat un card intelegent. Un dialog interesant s-a desfășurat între bibliotecarul- cercetător Marin Postu și Tatiana Spînu, autoarea romanelor „Parfumul scrisorii tale”, „Suflete arse”, „ O ultimă  scrisoare ”, având ocazia să o descoperim din altă perspectivă, atât pe ea, cât și opera acesteia.

În contextul Campaniei din acest an se înscriu diverse întâlniri cu scriitorii, precum Vlad Sărătilă, Savatie Baștovoi, Emilia Plugaru, care firesc contribuie la mobilizarea și atragerea utilizatorilor. Pot, să spun, că în timpul demarării Campaniei, biblioteca s-a îmbogățit cu 200 de cititori fideli.

Ce e curios la bibliotecă - amalgame de opere , autorii conviețuiesc în bună pace. Veniți la bibliotecă, fiindcă cartea te predispune să visezi. În incinta bibliotecii simți liniștea intelectuală și cognitivă ce propulsează de oriunde. Cărțile dovedesc valoarea, pecetea și stima timpurilor pe care l-a străbătut.