sâmbătă, 15 octombrie 2022

Istoria orașului Chișinău – în atenția tineretului


 Lidia Cîssa, bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

          Istoria capitalei noastre Chișinău este o temă permanent actuală pentru discuții, deoarece pentru a construi un oraș european modern și prosper, adică viitorul acestuia, e necesar să-i cunoaștem mai profund trecutul, evoluția istorică. Întrucât orașul Chișinău are o istorie bogată și interesantă, în cadrul evenimentelor, desfășurate la Biblioteca „Hristo Botev”, adesea discutăm cu tinerii utilizatori diverse teme ce țin de capitală. Asemenea evenimente au drept scop oferirea informațiilor cât mai complete despre orașul în care locuiesc și care, cu siguranță, le este scump și drag.

Astfel, în data de 13 octombrie 2022 la Biblioteca „Hristo Botev” a avut loc lecția publică intitulată „Formarea și dezvoltarea orașului Chișinău până în secolul XIX”, desfășurată de către doctorul în arhitectură, arhitectul Sergius Ciocanu de la Institutul Patrimoniului Cultural din Chișinău, președintele Comisiei monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Lecția publică a fost dedicată Hramului orașului Chișinău și adresată elevilor Colegiului Național de Comerț al ASEM din Chișinău. Angela Olărescu, directoarea Bibliotecii „Hristo Botev” l-a prezentat pe dl Sergius Ciocanu ca un profesionist de valoare în domeniul respectiv, care destăinuie istoria veridică a orașului Chișinău prin exemple concrete, publicând articole științifice și cărți. Dr. Sergius Ciocanu le-a povestit elevilor cu lux de amănunte, dar totodată foarte accesibil, pe înțelesul lor, despre apariția orașului Chișinău pe harta țării și dezvoltarea lui pe parcursul secolelor. Comunicarea a fost permanent confirmată prin imagini și hărți topografice respective, demonstrate la ecranul mare, făcând-o astfel captivantă și atractivă. Elevii au aflat multe lucruri curioase despre Chișinău: că la începuturi localitatea era un sat, o seliște, cum se spunea pe atunci, când și cum a apărut prima mențiune documentară a localității (în a.1436), despre primele așezări de populație, vechile sate-moșii din împrejurimile moșiei Chișinău – Buiucani, Hrușca, Visternicei, Măncești (astăzi Muncești), Schinoasa și altele, care treptat au devenit sectoare ale orașului, despre toponimicul Chișinău, primele străzi, centrul comercial, primele construcții, edificiile de cult, precum Biserica „Nașterea Maicii Domnului” (Măzărache), Biserica „Sfinții Constantin și Elena” (Râșcanu) din Visterniceni, alte biserici ce au apărut în următoarele perioade: „Buna  Vestire”, „Înălțarea Domnului” ș.a. Elevii au fost informați, de asemenea, despre faptul cum s-a extins orașul pe parcursul anilor, cum s-au alăturat satele-moșii din apropiere. Le-a trezit curiozitate multe denumiri vechi ale unor străzi, sate, zone, râuri, pârăuri, care acum ne par destul de amuzante, dar pe atunci erau obișnuite, logic argumentate.

Dr. arhitect Sergius Ciocanu le-a comunicat elevilor cum Chișinăul a devenit un centru urban în sec. XVII. La aceasta au contribuit mai mulți factori atât de ordin economic, cât și de ordin politic și strategic: localitatea era favorabil situată la intersecția căilor comerciale care traversau această parte a Țării Moldovei, adică Chișinăul era așezat la încrucișarea drumului Lăpușna-Orhei cu drumul Tighinei ce era din ce în ce mai des parcurs. În sec. XVII acest drum comercial era tot mai solicitat și lega capitala țării, orașul Iași, cu cetatea Tighina, urmând mai apoi către Cetatea Albă și mai departe spre Crimeea. Paralel cu creșterea și transformarea în centru comercial, orașul începe să se dezvolte și ca centru cultural și de învățământ .

Interesant le-a fost elevilor să afle, de asemenea, că pe la mijlocul secolului XVII Chișinăul devine moșie mănăstirească, când Vasile Lupu, domnitorul Țării Moldovei, trece Moșia Chișinău în stăpânirea Mănăstirii Sfintei Vineri din Iași și a rămas proprietatea acestei mănăstiri până în secolul XIX. Chișinăul a trecut și prin perioade de declin: aproape de mijlocul secolului XVIII, în anul 1739, orașul a fost incendiat și în mare parte distrus de asupritorii turci, stopându-l din dezvoltare pentru o perioadă de timp.

Dr. Sregius Ciocanu a atras atenția elevilor la faptul că în secolele ulterioare, XVIII și XIX, Chișinăul a cunoscut o dezvoltare mai intensă, evoluând în multe aspecte. În sec. XVIII Chișinăul devenise unul dintre cele mai importante orașe din Țara Moldovei. Pe la finele secolului urbea avea cca 5.000 de locuitori, care apoi a crescut până la 8.000. Pe atunci aceasta nu era puțin. Orașul avea 7 biserici. A dezmințit opinia unor istorici din perioada sovietică, care confirmau că până în sec. XIX, când în rezultatul războiului ruso-turc Moldova a fost alipită la Imperiul Rus, Chișinăul era un sat, pe când el s-a format ca urbă în sec. XVII, dezvoltându-se ulterior în sec. XVIII. E adevărat că în secolul XIX orașul a căpătat o dezvoltare mai galopantă: orașul s-a extins, pe lângă edificii de cult, aici au fost construite Spitalul de Psihiatrie, Muzeul Zemstvei, Mitropolia, Turnul de Apă, Liceul „Principesa Natalia Dadiani”, Capela Gimnaziului de Fete nr.1, Curtea de Apel, Clădirea Dumei orășenești ș.a. Primarul orașului Carol Schmidt (1877-1903) și arhitectul principal Alexander Bernardazzi (1856-1878) au avut o contribuție deosebită la modernizarea orașului. Dr. S. Ciobanu a menționat că în 85 de ani orașul a crescut de 10 ori. Pe la mijlocul sec. XIX Chișinăul era unul dintre 4 cele mai importante orașe din Imperiul Rus. În final,  dr. Sergius Ciocanu le-a recomandat elevilor cartea sa „Orașul Chișinău: Începuturi, dezvoltare urbană, biserici (secolele XV-XIX)”, ce este și în colecția Bibliotecii „Hristo Botev” pentru cei ce vor să cunoască tema în cauză mai detaliat.

Elevii au ascultat lecția publică cuprinși de atenție și curiozitate, au adresat diverse întrebări ce țin de orașul Chișinău, în final spunând că au rămas foarte satisfăcuți, le-a fost interesant, și-au aprofundat semnificativ cunoștințele despre capitala noastră – orașul Chișinău. Am rămas mulțumiți și satisfăcuți și noi, organizatorii activității, sperând la noi întâlniri cu personalități care cunosc diferite aspecte din istoria orașului nostru și vor binevoi să ne familiarizeze  pe noi și pe utilizatorii noștri de diferite vârste cu ele.