miercuri, 5 octombrie 2022

„Eugenia Bulat, militantă a Mișcării Naționale”

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

            La 4 octombrie, o zi superbă de toamnă, la Filiaia „Transilvania” s-a desfășurat o întâlnire cu poeta și publicista Eugenia Bulat. La eveniment s-a prezentat și discutat volumul „Profesorul. Ștefan Sevastian Bulat. In memoriam”. O carte care aduce în prim plan imaginea profesorului Ștefan Bulat, simbol al păstrării identității naționale românești. Frumosul eveniment s-a desfășurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Gaudeamus”, cu participarea elevilor claselor a VIII-a-X, îndrumați de profesoara de limba și literatura română Liliana Orehovschi și însoțiți de directorul adjunct al liceului, Tatiana Ponomari. A fost o întâlnire specială, de o mare încărcătură sufletească, deoarece subiectele abordate au constituit chintesența moștenirii profesorilor, fiind în preajma sărbătorii Zilei profesorului.           

În debutul întâlnirii șefa bibliotecii Parascovia Onciu a făcut o prezentare a bibliotecii și a evenimentelor desfășurate în contextul aniversării a 145 a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În continuare, jurnalistul Andrei Viziru și scriitoarea Claudia Partole au subliniat însemnătatea unor astfel de întâlniri. Printr-un scenariu perfect regizat, participanții au reflectat marea bogăție a activității profesorului și a publicistei. Tematica patriotică – dragostea și durerea mare a Basarabiei – a fost alegerea preferată a elevilor, fiind firul roșu al activității.

Un moment emoționant le-a constituit „Aprecierile profesorului de pe Facebook”, un exercițiu care a sensibilizat publicul, fiind un elogiu adus profesorului. Liceenii au vorbit despre oamenii care au luptat pentru libertate şi despre unitatea neamului românesc. Ei au reflectat exegeze din creația Marelui Eminescu, poezii patriotice etc. Subiectele discutate, emoția, entuziasmul şi implicarea totală a celor prezenți au fost o exemplificare vie a respectului față de profesori, și în special unui om de mare har, un om a cărui viață poate servi oricui drept model de profesionalism, bunătate și cumsecădenie.

Scriitoarea Claudia Partole le-a povestit elevilor despre trăirile sale referitoare la subiect, unde și-au găsit loc și amintirile din copilărie a autoarei. I-a încântat enorm prin destăinuiri și descrieri din copilăria să și despre profesorii ei. A menționat „că niciodată nu ne plictisim să aflăm ceva frumos, ceva plăcut despre profesorii noștri dragi. „Nu cred că există pedagog, care să nu fi lăsat lumină în sufletele discipolilor săi. De ce zic așa? De aceea, că în memoria mea au rămas pentru totdeauna toți dascălii, care m-au învățat şi m-au educat, începând din prima zi de școală şi terminând cu ultima de la universitate. Deseori îmi amintesc chipurile lor blânde, le aud vocile liniștite şi mă mir de neîntrecuta lor măiestrie cu care m-au dus în lumea cărților şi a științei. Şi, judecând cu mintea de astăzi, de om matur, îmi dau seama cum ei ardeau ca lumânările, dăruindu-ne flacăra cunoștințelor. Acum ei toți sunt în vârstă, mulți chiar sunt plecați în lumea umbrelor. Oricât de mult aș fi dorit să-i văd mai des, să le mulțumesc mereu pentru tot ce au făcut pentru mine, pentru lumina care mi-au dăruit-o, să le sun la toate sărbătorile, să-i felicit, să le doresc sănătate, mulți ani înainte, să-i bucur cu cuvinte frumoase, nu a fost posibil întotdeauna. Doamne, cât de mult regret acest lucru!”.

            Ascultându-și discipolii, ochii profesorilor străluceau de bucurie, iar printre cele mai mândre erau doamnele Alexandra Tănase, profesoară de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Tatiana Ponomari, director adjunct la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Liliana Orehovschi, Corina Țurcanu, Tatiana Ene, Ina Caranciuc. Anume ele, sunt dintre inițiatoarele Clubului de lectură „Gaudeamus” al cărui obiectiv principal e să le dezvolte elevilor gustul pentru lectură şi cunoaștere. Faptul că, astăzi, copii – care sunt şi membri activi ai cenaclului – recită din Eminescu, înseamnă că ei se apropie de carte”, este convinsă Alexandra Tănase.

Eugenia Bulat, vădit emoționată, a ascultat cu mult interes elevii, care au pregătit un consistent scenariu al activității, prezentându-l cu multă trăire sufletească și expresivitate artistică, creând astfel o atmosferă plină de lirism. Elevii atenți la vocea blândă, dar impunătoare a invitatei, care le depăna povestea vieții sale, care seamănă uimitor de mult cu viața poporului său, despre Eminescu, despre profesorul, părintelui spiritual, socrului, pentru că i-a fost noră. Părea că doamna Eugenia Bulat s-a transformat într-o carte vie pe care elevii o studiau și o savurau cu interes și luare aminte.

Publicista a specificat „…că Izvorât dintr-un gând al fragedei mele tinereți, volumul de față nu ar fi avut nicio șansă să se materializeze, dacă subiectul lui nu ar fi fost, cu adevărat, un profesor dezmoștenit în mod cinic de cei care se erau în rol de eliberatori, tânărul Ștefan Bulat a trebuit să reziste și să dea vieții sale un sens. Îndrăgostit de logosul românesc, fire de o delicatețe emoțională aparte, el și-a urmat intuiția și a devenit dascăl școlar. Și-a servit cu onestitate neamul într-un timp istoric sumbru și crud, fără a renunța la demnitatea sa, la noblețea sa ereditară. A făcut-o prin Limba Română, transferând în discipolii săi umanismul și bogăția sa spirituală”.

A mai menționat că volumul cuprinde „.. amintirile mele despre neuitatul meu profesor și rostul lui în destinul meu și al generației mele. În carte sunt interviuri cu membrii familiei profesorului Bulat, rămase pe drumuri după exproprierea și deportarea în Siberia a părinților de ambele părți. De asemenea, lucrarea cuprinde valorificarea caietelor rămase de la profesor și interviuri cu redutabili discipoli, cu foștii colegi și profesori”.

A fost o discuție spirituală. Felul său de a scrie este original, și lasă o impresie bună, e un om deosebit, frumoasă la chip cât și la suflet. O întâlnire deosebită, cu oameni pe măsură, o ambianță caldă, primitoare, dată de generozitatea gazdelor, iubitori de literatură, artă, tradiționalism, căci apreciem înalt dăruirea profesorilor și suntem recunoscători pentru înalta măiestrie didactică, contribuție remarcabilă manifestată în promovarea educației de calitate.