vineri, 19 februarie 2010

SĂPTĂMÂNA GRIGORE VIERU LA FILIALA "TRANSILVANIA"





Zinaida BILEAC,
şef oficiu,
Filiala „Transilvania”

"...Grigore Vieru este mai mult decît un poet, el este un destin"
N. Dabija


În perioada 8-15 februarie 2010 Filiala "Transilvania" a desfăşurat o suită de activităţi, în cadrul Săptămânii Grigore Vieru, dedicate bardului care şi-a închinat viaţa şi opera poetică crezului în reântregirea neamului românesc.
Numele său este un model veritabil pentru generatia tânără, cei care voluntar sau involuntar se cam depărtează de valorile strămoşeşti, au alte preferinţe, priorităţi. Prin poezia sa, dar şi activitatea publicistică, Grigore Vieru ne îndeamnă să ne întoarcem cu sufletul şi cugetul către cele sfinte, să ne găsim identitatea spirituală în această avalanşă istovitoare de valenţe existenţiale. Dar, mai intâi de toate, versurile sale impresionează prin ţinuta lor patriotică deosebită, cultivându-ne dragostea pentru limbă....
Filiala "Transilvania" a ieşit astfel din spaţiul convenţional, venind în întâmpinarea nevoilor de informare şi cunoaştere ale comunităţii pe care o serveşte cu un program care a inclus activităţi de popularizare şi valorificare a culturii scrise desfăşurate concomitent în diverse locaţii:
Programul Ora poveştilor a prevăzut lecturarea poveştii Pâinea cu rouă, cu micuţii de la grădiniţele din sector şi clasele mici ale şcolilor, pentru a-i familiariza cu opera marelui poet şi a-l descoperi ca pe un povestitor de excepţie.
Manifestările dedicate marelui poet au continuat în această săptămână cu Ore de lectură, petrecute extramuros în grădiniţele (130, 225) şi şcolile din sector (Gr. Vieru, C. Negruzzi). În cadrul acestor ore s-au făcut referiri, care il reprezintă pe poet, un moment literar A răsărit o stea pe cer, cuprinzând poezii şi cântece din lirica scriitorului, Odă lui Grigore Vieru, prezentarea creaţiilor literare şi plastice realizate de elevi. Poeziile însumate în culegerea Soare, soare, Domn frumos au trezit un viu interes copiilor clasei I-B de la şcoala primară Gr. Vieru. Ei au dat dovadă de multe cunoştinţe referitoare la patronul spiritual al şcolii, necătând că sunt micuţi şi au studiat abia o jumătate de an. Bravo micuţilor! A fost o oră captivantă!
Ne-am lăsat duşi pe valurile versurilor poetului în cadrul recitalului de poezie sub genericul Poetul timpului, unde au fost declamate poeziile Legământ, Ochii mamei, Dor, Rămâi, Harpa, Cămăşile etc., recitatori avându-i pe elevii claselor a III-IV-a ai Liceului "Orizont".
Pentru familiarizarea şi promovarea operei scriitorului, s-au organizat Prezentări de carte, unde s-au pezentat capodoperele poetului Albinuţa, Taina care mă apără, Biobibliografia Grigore Vieru, participanţi avându-i pe utilizatorii bibliotecii şi elevii Liceului ".C. Negruzzi"., precum şi neobosiţii, totdeauna receptivii elevi de la şcoala primară ".Gr. Vieru". Prezentările acestor volume s-au bucurat de mare succes, deoarece ele relevă nemuritoarea operă a poetului şi se bucură de o mare popularitate în rândurile utilizatorilor cu scopul de a fi îndrăgite, de a oferi informaţii interesante şi utile.
Opera viereană a fost imortalizată în medalionul literar-artistic Poetul copilăriei şi al iubirii, care a inclus recital de poezie, interpretarea cîntecelor pe versurile poetului, monologuri etc.
Copiii claselor a IV-a a şcolii primare Gr. Vieru au compus compoziţii literare dedicate poetului, care au inclus eseuri, ode, versuri, omagii, gazete de perete, cugetări, dedicaţii, unde şi-au redat atitudinea, dragostea faţă de poetul drag. S-a organizat o expoziţie a acestor lucrări.
Nelipsită a fost şi un concurs gândit şi realizat de Tatiana Donţu, şef oficiu copii, cu genericul Să-l cunoaştem pe poet, în cadrul căreia participanţii au dat dovadă de cunoştinţe profunde, care vizează creaţia poetului, ceea ce confirmă că au lecturat şi studiat opera poetului.
Un spaţiu plin cu cărţi şi arome îmbietoare de ceai au găsit liceenii Liceului ".Gaudeamus"., un loc, care i-au "instigat" la cultură, la amintiri despre Grigore Vieru. Într-o atmosferă prietenoasă şi amabilă, unde cărţile emană aer vechi cărturăresc, iar ceaiul îşi împrăştie mirosul proaspăt în toată sala, s-a petrecut şedinţa Salonului de lectură, recent inaugurat, dar înrădăcinat deja Ceaiul de la ora patru. Această şedinţă a adus un suflu nou în galeria de activităţi din cadrul Săptămânii lui Grigore Vieru. Elevii claselor a X-XII-a ne-au captivat şi "ţinut cu sufletul la gură", în decursul a trei ore şi mai bine, lăsându-ne duşi pe valurile creaţiei scriitorului, fermecaţi de ingeniozitatea, creativitatea lor.
Evenimentul a fost marcat şi prin tangenţe cu marele Eminescu, care i-a călăuzit evoluţia poetică.
O alocuţiune a susţinut neobosita, inimoasa moderatoare a Salonului de lectură, profesoara de limbă şi literatură română Alexandra Tănase, pe marginea activităţii poetului. Invitate de onoare au fost profesoara la acelaşi liceu Valentina Curechi şi talentata scriitoare Claudia Partole. A fost vernisată o galerie foto a scriitorului, s-au recitat poeziile lui şi poezii despre el.
Liceana Lia Culev ne-a surprins cu un recital dedicat poetului (creaţie proprie) şi a interpretat cântecul Răsai. Alţi liceeni au recitat din perlele vierene: Aşa-i mers tu mamă, Cămăşile, Aş veni la tine întâi şi-ntâi, Mamă, tu eşti Patria mea, Dedicaţie de Traian Vasilcău, Iartă-ne Grigore de Adrian Păunescu, un poem-revoltă susţinut de liceanul P. Vinari.
O incursiune-monolog-colaj de tot aparte a susţinut Tina Parfeni, o liceană foarte dotată. A recitat şi cântat foarte pătrunzător, emoţional, talentat! La finalul activităţii toţi participanţii au interpretat cântecul Eminescu.
Scriitoarea Claudia Partolea a rostit multe cuvinte frumoase, a sonorizat idei sugestii, reflecţii, amintiri despre scriitor, că a înduioşat publicul până la lacrimi, în final acordând publicului autografe.
Filiala „Transilvania” este o susţinătoare a creativităţii tinerilor şi un promotor al creaţiei marelui patriot al neamului Grigore Vieru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu