sâmbătă, 7 noiembrie 2020

Scriitorul Ion Anton în dialog cu cititorii săi

 

Valentina Leahu, bibliotecar, Filiala „Transilvania”


Vineri, 6 noiembrie, la Biblioteca „Transilvania a avut loc o întâlnire constructivă și eficace, sub formă de dialog, avându-i ca invitați pe Poetul, prozatorul, publicistul şi traducătorul Ion Anton, și elevii școlii primare nr. 83 „Grigore Vieru” din clasa „2-a C”, însoțiți de doamna învățătoare, Elena Dobrovolschi și bibliotecara Ala Nuța. Acest dialog productiv s-a desfășurat online. Doamna profesoară s-a arătat deosebit de încântată, sugerând că întâlnirea dată este o mare bucurie, atât pentru ea, cât și pentru dragii copilași, care au participat la toate Saloanele Lecturii, dedicate distinsului scriitor. Bucuria lecturii ocrotește spiritul copiilor, într-o atmosferă caldă și relaxantă, la această Bibliotecă mare și frumoasă, „Transilvania”.               Menționăm că domnul scriitor Ion Anton este director al revistei săptămânale pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”, distinsă în anul 2008, la Paris, cu Premiul Internațional pentru calitate și excelență „Steaua Calității”, categoria Aur, instituit de Asociația Internațională B.I.D. Business Initiative Directions.

Dna Elena a prezentat cartea „Îndrumar pentru vestiar”- ca fiind o carte viu colorată și bine aranjată, paginile cărții sunt însoțite de imaginii expresive și hazlii. Apoi s-a desfășurat un recital de poezii foarte interesant, ai cărui protagoniști au fost acești minunați copii. Elevii, cu mare interes au recitat frumos și expresiv, poezii din cartea „Îndrumar pentru vestiar”. Printre poeziile recitate de către copii se numără: poeziile Căciula”, „Ia”, „Cravata”, „Papionul”, „Pijamaua” și „Șuba”. Dl Ion Anton a recitat și dumnealui o poezie: „Cizmele”, stârnind curiozitatea copiilor. Denis, unul dintre elevi, fiind mai îndrăzneț din fire, i-a acordat o întrebare d-lui Ion Anton; „- D-voastră a-ți scris doar pentru copii sau și pentru maturi? Dl Ion Anton: „Am scris în jur de 30 de cărți, 12 cărți pentru copii, și 18 cărți pentru maturi”. Cartea „Jocul de-a cuvintele” este o carte bună care vine în ajutorul copiilor, explicându-le pe larg ce înseamnă omonimele, omografele și omofonele. Câțiva elevi au recitat următoarele poezii: „Ghetele”, „Sandalele”, „Rochia”.

Poezia „Șosetele” a fost recitată de către Ion Anton. Dl I. Anton: Am debutat  editorial cu volumul de versuriVamă pentru speranțăîn 1983, urmat de „Viitorul ca moștenire”. Am editat cărțile „Dincolo de formule”, „Garderoba veselă”, „Rondelurile călătorului”,  „Alfabetul pe portativ”,  „Zodia Zimbrului”, „Mâine va fi ieri”, „Cuibul soarelui”,  „Necuprinsul punctului”,  „Vesel îndrumar pentru vestiar”,  „Viața ca amintire” şi „Alina” (romane),  „Singur în doi”, „Jucăria din cuvinte” şi altele. În calitate de ziarist, am promovat instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară „Căderea pe gânduri” din „Florile Dalbe” și am colorat „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”.                                                                     

Elevii au rămas foarte mulțumiți și s-au simțit extraordinar în cadrul acestui eveniment online, de asemenea și dl scriitor Ion Anton, care le-a mulțumit enorm copiilor, pentru că au fost alături de dumnealui. În 2000, Ion Anton a fost distins cu medalia „Meritul civic”, iar în 2010 – cu „Ordinul de Onoare” şi cu Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova. Este laureat al mai multor premii literare din R. Moldova şi România.