vineri, 27 mai 2011

LUMINA ARTELOR FRUMOASE

Valeria BEŢIVU,
bibliotecar, filiala „Ovidius”


„Ca şi literatura, arta picturală povesteşte despre orice vrea, dar are un avantaj: cel care contemplează înţelege imediat preludiul, intriga şi deznodământul” (P. Gauguin).


Timp de 17 ani de activitate filiala ,,Ovidius’’ a Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu’’ şi-a afirmat statutul de instituţie cultural-informaţională din plin, desfăşurând o serie de activităţi diverse: cenacluri literare, simpozioane ştiinţifico-literare, lansări de carte, concursuri, recitaluri de poezie, întâlniri cu oameni de creaţie, personalităţi chişinăuiene, vernisaje de pictură, de fotografii, de obiecte confecţionate manual. Obiectivul principal în organizarea şi desfăşurarea acestor forme de activitate este promovarea culturii prin prisma lecturii, artei, picturii.

Şi pentru că ne dorim să aducem în lumină şi să promovăm tinerii, biblioteca este locul ideal pentru expoziţii de pictură ale tinerilor plasticieni în devenire, dar şi a celor îndrăgostiţi de arta penelului în timpul liber, pentru care pictura este un hobby. Operele de artă ale tinerilor talentaţi care au fost expuse pe parcursul anilor au dat bibliotecii o atmosferă plină de culoare şi fascinaţie. În cadrul clubului „Tinere talente”, care activează de mai mulţi ani la biblioteca „Ovidius”, s-a pus accentul pe organizarea unor expoziţii personale şi de grup ale elevilor şi studenţilor de la diverse instituţii de învăţământ: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, UPS „Ion Creangă”, Universitatea Tehnică din Moldova, Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Temele de inspiraţie au fost diverse, dar totuşi predominate sunt motivele inspirate de arhitectura Chişinăului vechi , peisaje rustice.

Expoziţiile de creaţie proprie sunt foarte importante la început de carieră. Printre participanţi putem menţiona: vernisajul de pictură ,,Toamna Chişinăului'', autor Irina Grati, studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, absolventă a şcolii de arte plastice „V. Poleacov” şi a colegiului de arte plastice „A. Plămădeală” ; expoziţia de icoane pictate de Elena Mărgineanu o tânără cu mult talent, studentă la Colegiul Tehnologic; vernisajul de pictură „Terra: trecut, prezent, viitor” de Igor Dublenco, student Universitatea Slavonă din Moldova, facultatea design interior, vernisajul de pictură al tânărului plastician Valentin Osadcii, absolvent al Academiei de Arte din Bucureşti, ale cărui picturi îndeamnă la meditaţie, etc.

Ne bucură faptul că pe parcurs am reuşit să aducem la bibliotecă şi să prezentăm publicului vernisaje ale unor personalităţi afirmate deja în arta picturii: Valentina Brâncoveanu, Andrei Sârbu, Simion Moisei, Parascovia Popa-Donoi, Afanasii Oprea, Glebus Sainciuc, Dumitru Balica ş.a.

Mai recent, în cadrul săptămânii uşilor deschise sub genericul BIBLIOTECA- promotor al valorilor chişnăuiene, filiala ,,Ovidius’’ a găzduit un vernisaj de pictură ,,Reflecţii de primăvară’’, autor Iraida Ciobanu, artist plastic, titularizată membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova din anul 2009, dar şi cercetător ştiinţific, cadru didactic în învăţământul artistic. La bibliotecă au fost expuse o mică parte din lucrările prezentate în cadrul ultimului său vernisaj de la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău.

Fiecare lucrare a pictoriţei Iraida Ciobanu este o apropiere de frumuseţile naturii, a menţionat Elvira Cemortan-Voloşin, preşedintele Centrului Cultural „Artelit”, afirmând că aceste picturi emană lumină şi încălzesc inimile oamenilor. (Aici putem menţiona că unul din primele vernisaje personale ale Elvirei Cemortan-Voloşin a avut loc tot la biblioteca „Ovidius”). Natalia Procop, o altă admiratoare a talentului Iraidei Ciobanu, a menţionat expresivitatea deosebită a lucrărilor, diversitatea temelor abordate. Prin modul său de manifestare în lucrările sale arta poate fi considerată şi ca o formă de cunoaştere artistică.

La finalul vernisajului au urmat felicitările pentru reuşita acestui eveniment, impresiile pentru picturile pe care le-au admirat cu toţii, o parte dintre cei prezenţi făcând chiar comandă pentru tablourile pe care ar fi dorit să le procure. A fost un vernisaj reuşit, cu o atmosferă destinsă, plăcută. Toţi invitaţii şi vizitatorii au plecat de la acest eveniment cu cunoştinţe noi în dezvoltarea respectului faţă de creaţie plastică, cunoaşterea sensului şi funcţiei operei de artă. Pe parcursul acestei săptămâni mulţi iubitori de artă au admirat expoziţia de tablouri inedite ale acestei autoare.

Lucrările artistice sunt mult apreciate de utilizatorii bibliotecii, care au posibilitatea de a-şi exprima părerile în „Cartea de impresii”. Laitmotivul acestor aprecieri: tematica diversă a picturilor te opreşte pentru o clipă, te face să uiţi de numeroasele probleme şi grijile cotidiene şi să descoperi o lume aparte, destinată exprimării şi creării operelor ce duc la revelaţia sufletului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu