joi, 24 septembrie 2015

Cine vrea să știe carte, mai întâi trece prin cărți

Valentina LEAHU,
 bibliotecar, Filiala „Transilvania”



Cu ocazia frumoasei festivități Săptămâna ușilor deschise la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, pe 23 septembrie, la Biblioteca „Transilvania” a avut loc concursul-joc „Cine vrea să știe carte, mai întâi trece prin cărți”. La activitate au participat micii ghiduși din clasa lV-a „A” ai școlii primare nr. 12 „Anatol Popovici”, călăuziţi de scumpa lor învățătoare Eugenia Codrean.
Și, ghiciți? Copiii au avut parte de o surpriză deosebită. Zâna-Toamnă, mândră și harnică, de bunuri darnică, a sosit voioasă pe tărâmul bibliotecii, să-i surprindă pe acești gingași copii, gătită cu rochie din frunze ruginii, multicolore și dăruindu-le la fiecare câte ceva din roadele ei. Cum credeți, oare ce le-a dăruit? Cu bagheta ei fermecată, din mătase argintie, a binecuvâtat fiecare copilaș, cu câte un fruct-surpriză din îmbelșugatul ei coșuleț. Coșulețul misterios conținea fructe, plante, obiecte decupate din hârtie colorată, pe verso fiind indicată câte o întrebare. Picii ingenioși, au extras cu mâinuțele lor dibace câte o figurină și au dat fiecare câte un răspuns pe măsură. Activitatea a decurs foarte plăcut, relaxant, copiii simțindu-se ca niște penițe zburătoare. Curiozitatea lor a fost răsplătită prin întrebări și răspunsuri amuzante. Întotdeuna, la Biblioteca „Transilvania”, copiii și-au demonstrat abilitățile lor cu multă satisfacție, fiind dezghețați și foarte activi.
Și oare să vă spun mai departe?  Asta nu a fost totul, dragii mei. Elevii au venit și ei cu o mică surpriză. Au adus în dar bibliotecii un poster nemaipomenit de frumos Cartea – prietena mea. Afișul conținea cîte o poezioară alcătuită de ei, curiozități și urări aduse Cărții - izvor de cunoștințe. Iată ce poezioară originală a alcătutit eleva Crăciun A. „Biblioteca-i minunată / E o floare fermecată / Am nevoie doar de ea / Ea este prietena mea.” Posterul mai conținea și un interviu interesant, realizat cu dna director Parascovia Onciu.
În această încăpere a cunoștințelor clasa a lV-a „A”și-a lăsat în urmă amintiri frumoase. Aici mereu predomină liniștea și iubirea de carte. Elevii au transmis un mesaj minunat bibliotecii Transilvania: ,,Astăzi e o zi mirifică, în care  Biblioteca „Transilvania” a împlinit  24 de ani de activitate. În această zi frumoasă de toamnă, vă dorim cât mai multă pasiune față de carte și cât mai mulți cititori grijulii și setoși, cu sufletele curate, care să viziteze această împărăție. Ne bucurăm mult să avem și lângă școală și lângă inimi această bibliotecă. În anul care vine, să vă îmbogățiți fondul de cărți cu noi ediții interesante. Munca nobilă pe care o faceți să vă fie răsplătită cu zâmbete și mulțumiri de la cititori. La mulți ani!” Prin aceste cuvinte uimitoare, elevii și învățătoarea lor și-au adus recunoștința lor enormă pentru bibliotecar și bibliotecă.

Am mulțumit elevii și învățătoarea pentru acestă activitate extraordinară și iî așteptăm de fiecare dată cu cea mai mare plăcere la Biblioteca „Transilvania”!