vineri, 4 septembrie 2015

Univers inedit în poezia basarabeană

Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”
           
 Aprecierea, din titlul acestei comunicări, se referă la creația poetică a cercetătorului literar Vitalie Răileanu.

A trecut destul de puțin timp de la debutul său poetic, lansând în luna aprilie a acestui an placheta de versuri Imun la naupatie, apărută în prestigioasa Colecție Opera Omnia, la Editura „TipoMoldova” din Iași. După cum am menționat, în relatarea de la această lansare, organizată în cadrul cenaclului literar-artistic „Orașul pierdut între cărți”, la Biblioteca „Ștefan cel Mare”, autorul ne-a citit multe versuri noi, de pe foi A4. Și iată că aceste gânduri poetice au dat viață unui nou volum de versuri intitulat sugestiv – Poeme de pe faleze, apărut la Editura „Vinea” din București. În cuprinsul cărții regăsim inedite poeme prezentate în două capitole, Falezele solitare și Falezele solare, cât și unele Referințe critice, urmate de o Notă biografică.
Din primele rânduri ale poemelor, autorul își anunță cititorul despre frământările cugetului său: nu mai înțeleg ochii acestor iriși; privește-mi fața și soarta; chipul meu e un grunz de zare; simt cum mă cheamă în șoaptă; străin în altă lume; am rămas printre stâncile sărate; prea târziu am înțeles ..., care de fapt sunt niște sintagme poetice, și nu numai.
Referințele critice, conform cerințelor de rigoare, vin cu aprecieri și analize ale identității poetice ale autorului, în ajutorul cititorului dornic de a înțelege mai adânc toate substraturile unui vers bun. Foarte fragmentar prezentăm unele aprecieri:
-          Poezia lui Vitalie Răileanu nu e o plutire în derivă, căci există și un far luminos, semnalat discret, în acord cu poezia sa, printre valurile neogoite. Este vorba despre chipul femeii precum Capul Bunei Speranțe.  (Grigore Chiper).  

-          În critica literară, Vitalie Răileanu e un spirit lucid și sagace. În poezie, însă, e un spirit dezlănțuit, ca o furtună în ocean. Universul pe acre îl aduce în poezia basarabeană e unul completamente inedit. (Dumitru Crudu).

-          Raportul dintre natura lor propriu-zisă, trecută prin odiseile marine și prin cea a lucrurilor, fenomenologic reflectată într-un anume fel în „Poemele de pe faleze”, ce se smulge clipei, ne pun în fața unor configurații tridimensionale ale inimii pornită în căutarea propriei identități poetice dinspre imaginație spre ideație. (Tudor Paladi).

-          Autorul a pus la îndemâna noastră, a cititorilor, un conținut uman important, de o stringentă actualitate în planul existenței noastre  pământești, acest conținut fiindu-ne servit, în mod creator, ca o surpriză poetică deosebit de plăcută. (Ion Ciocanu).
Lansarea volumului Poeme de pe faleze a avut loc în ziua de 1 septembrie, în cadrul Salonului Internațional de Carte din Chișinău, ediția a XXIV-a, organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Volumul a fost prezentat de poetul și editorul Nicolae Tzone,  la  standul Editurii „Vinea”.
 Impresii de lectură, ale versurilor semnate de Vitalie Răileanu și aprecieri ale creației sale inedite au venit din partea binecunoscutului poet / academician  Ion Hadârcă, dar și din partea criticului literar Nina Corcinschi și a binecunoscutei poete, istoric literar și profesor universitar Maria Șleahtițchi.
 Publicul, prezent la lansare, a apreciat sinceritatea versurilor, aplaudând micul recital poetic, în lectura autorului, urându-i să-și mențină forma poetică originală.
P.S. În cadrul decernării Premiilor Salonului Internațional de Carte – 2015, volumul „Poeme de pe faleze” de Vitalie Răileanu a fost distins cu Premiul „Pentru poezie” și Diplomă de Onoare a Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Felicitări din partea colectivului Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru domnul Director Vitalie Răileanu, dorindu-i să rămână mereu copleșit de fascinația Măriei sale – Poezia!