marți, 22 martie 2022

Chișinăul citește cu Vasile Romanciuc

Angela Vintilă, șef, Filiala „M. Ciachir”

„Citește. E una dintre cele mai frumoase aventuri pe care le poți trăi”.

Lloyd Alexander


Cărțile sunt o comoară la care avem cu toții acces, ne deschid orizonturile, ne fac să visăm, ne ajută să ne pregătim pentru viață atunci când suntem copii. Pentru că sunt atât de importante și, în același timp, pentru că ne oferă ore și ore de distracție și plăcere nemăsurată.

De Ziua Mondială a Poeziei, în cadrul programului de lectură „Chișinăul citește”, a avut loc o întâlnire de neuitat cu Vasile Romanciuc și discipolii Instituției Publice Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. Cartea sa cu titlul „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” a trezit un interes pentru discuții între copii.

Printre scriitorii pentru copii, poetul Vasile Romanciuc este cel mai virtuos „mânuitor” de cuvinte. Jucându-se cu ele autorul creează versuri care sunt ușor de citit și de memorat, conținând și o bună doză de umor și înțelepciune. Poeziile, diverse ca tematică, creează un tablou luminos al lumii copilăriei în care se găsesc cele mai îndrăgite animale, peripeții și distracții, cultivând, în același timp, dragostea de neam, de mamă, de frumos.

Elevii, îndrumați de diriginta Virginia Vangheli, au pregătit din timp un bogat scenariu cu recital, coreografie și vernisaj de desene în baza cărții lecturate, care au fost oferite poetului. Cei îndemnați de un imbold de bucurie, au îndrăznit să solicite câte un autograf și de ce nu, o poză ca amintire a acestei întâlniri.

Au răsunat mai multe poezii precum: „Fără soare nu crești mare”, „Cântec pentru mama”, „Patria”, „Nucul” etc. Elevii au adresat întrebări autorului în baza celor citite. Cu o modestie deosebită Vasile Romanciuc revenea doar să concretizeze unele intenții și amănunte din activitatea scriitoricească.