miercuri, 9 martie 2022

O carte pentru a salva alte cărți

 Ana Bevziuc, bibliotecar, Filiala „Lesea Ukrainka’’


Am terminat de citit cartea „Fahrenheit 451” scrisă de Ray Bradbury. Prima apariție editorială a volumului a fost în 1953, iar în limba română - 1963. Am sesizat că această carte a fost apreciată, ceia ce înseamnă că a avut un impact foarte bun asupra cititorului. Am mai citit că Ray Bradbury a fost lăudat pentru atitudinea sa și pentru apărarea literaturii ca fiind necesară pentru civilizație. Pe bune, autorul Ray Bradbury a fost un fel de prezicător.

De ce Fahrenheit 451? Acest titlu m-a făcut curioasă să aflu ce semnificație are. Am aflat că de fapt titlul face aluzie la temperatura la care hârtia ia foc. Autorul pornește cu o descriere detaliată. Fahrenheit 451 spune povestea lui Guy Montag și mai ales transformarea lui dintr-un pompier care arde cărți într-un rebel care citește cărți. Întregul roman descrie aspectul lui psihologic pe măsură ce se schimbă în timpul narațiunii și tocmai în jurul acestei schimbări. Montag este inițial o persoană ca toate celelalte din societatea sa. Ca toți locuitorii orașului, se crede fericit pentru că i se spune că este: „M-a întrebat dacă sunt fericit! Ce prostie!". Cu ajutorul lui Clarisse și Faber, Montag își schimbă personalitatea, își deschide ochii și își dă seama că cărțile sunt foarte importante și începe să le citească. Concetățenii săi nu mi se par atât de fericiți, ci lipsiți din punct de vedere spiritual. O societate care devine din ce în ce mai egoistă, în căutarea plăcerii, deconectată. Pompierul este văzut ca un aruncător de flăcări, mai degrabă un distrugător de cărți decât o asigurare împotriva incendiilor. Aici cărțile sunt considerate ilegale, rele, pentru că îi fac pe oameni să gândească. Prin urmare cărțile, concepute ca rezultat al gândurilor și creativității, sunt periculoase deoarece duc la comparație. Romanul dezvăluie o trezire treptată a protagonistului. Citind niște cărți și punându-se astfel în pericol, Guy își mărește gradul de conștientizare și își schimbă atitudinea față de o societate goală, până când devine mai întâi rebel și apoi „păzitor al culturii”. Aceasta este povestea creșterii unui bărbat care, într-o societate rătăcită, trece de la o persoană obișnuită și loială regulilor, la a fi un rebel critic și iubitor de cultură.

Oamenii din această societate nu citesc cărți, nu se bucură de natură, nu petrec timp singuri, nu gândesc independent sau nu au conversații semnificative. Scopul acestei situații este de a putea guverna mai ușor. Bradbury îl folosește pe Montag pentru a da semne de avertizare - acea societate ar putea deveni într-o zi a noastră. Societatea prezentată de Fahrenheit 451 are unele asemănări cu societatea actuală. Din fericire, astăzi nu există pompieri care ard cărți, dar sentimentul superficialității este adesea prezent pe rețelele de socializare. După cum sugerează Bradbury, nu trebuie să închidem gândirea critică sau să distrugem creativitatea mentală. Cărțile ne pot ajuta evident în acest sens, dar și toate instrumentele noului mileniu care, dacă sunt folosite cu conștiință, pot fi aliați excelenți pentru a construi o bună conștientizare a realității. Pentru a susține o creștere intelectuală adecvată nu este suficient să nu ardem cărți, dar cred că ar fi important ca mai multe resurse să fie investite în școală, cultură și cercetare.

Personajul care mi-a plăcut cel mai mult este Faber pentru gândirea sa concretă și moderată. Abordarea lui asupra vieții este optimistă și reprezintă cel mai recent mentor al lui Montag, care îl îndrumă către un viitor plin de speranță.

Până la sfârșitul romanului, Montag se transformă complet. Chiar dacă, încă nu stăpânește informațiile pe care le primește din cărți, gândirea lui deja suferă o schimbare suficientă pentru a-i permite să-și respingă societatea și să accepte posibilitatea uneia noi. În timp ce societatea anterioară s-a prăbușit din cauza refuzului său de a cunoaște, totuși ea va servi drept fundament pentru noua societate. Libertatea de a citi, de a se informa este foarte importantă, deoarece oferă baza pentru dezvoltarea propriei idei despre lucruri.

„Fahrenheit 451” de Ray Bradbury este o carte desigur extraordinară, neobișnuită, în care se vorbește despre foc în calitate de distrugător și totuși purificator. Vorbește despre o societate prinsă în mrejele tehnologiei, unde omenirea este pe cale de dispariție. Ce facem cu noi când ne oglindim în ecranele televizoarelor și nu în cărți? Unde ne îndreptăm? Bradbury răspunde pe alocuri, la aceste întrebări modelând concomitent un univers defectuos care tânjește după renaștere.

După ce am citit această carte m-a pus un pic pe gânduri, ca nu cumva să ne îndreptăm în direcția prezisă de Bradbury. Mereu explic copiilor mei de ce este important să citim, dar mai ales care sunt beneficiile lecturii. Prin diverse metode încerc să le stimulez interesul pentru lectură.

Şi aici am să închei cu un citat motivațional: „Un roman de citit lângă foc, cu foc în suflet și în privire’’.