miercuri, 16 martie 2022

Nu oprește nimeni copilăria

 Svetlana Rotaru, șef sector, Filiala „Transilvania”


Biblioteca „Transilvania” are o bogată experiență de furnizare a serviciilor indiferent de vârstă: pici, adolescenți și cei ce au adunat deja înțelepciunea vieții. De o deosebită popularitate se bucură serviciul „BiblioPicii”.

Aici se joacă fără reguli! Ei fac regulile, bibliotecarul doar îi atrage subtil, nu organizat și nu obligat. Copii sunt foarte curioși și activi la ceea ce se petrece în jurul lor. Pentru participanții noștri nu contează timpul de afară, este ora și zile fixate la care ei știu că trebuie să fie prezenți la activitate. De exemplu, micuța Constanța îndreptându-se cu mami spre piața agricolă, trecând prin preajma Bibliotecii „Transilvania” și-a îndreptat pașii spre intrare, întrebător: „azi ce nu e miercuri?” Este miercuri, dar mergem mai întâi după fructe, a urmat răspunsul lui mami”.

Așa și astăzi, o zi posomorâtă cu vântul care pișcă de obraji, la activitate au fost prezenți un număr mai mare de copii cu vârsta între 1- 5 ani. S-au adunat în jurul bibliotecarei întrebător: „Ce se va întâmpla și cu ce ne vom ocupa azi?”

Tema a fost „Lumea în plastilină”. Am avut nevoie de: plastilina de diferite culori, ustensile pentru modelare, hârtie și multă creativitate. În primul rând am făcut cunoștință cu copii care au venit pentru prima dată la Biblioteca „Transilvania” și au rămas surprinși și uimiți de toate cărțile și jucăriile aflate în incintă.

Pentru încălzirea mânuțelor, copii au făcut exercițiul „Degețele jucăușe” urmat de dansul „Rățuștele vesele” împreună cu părinții. După dans fiecare a modelat după bunul plac. De exemplu: o floricică, un peștișor, o omidă, soare, nouraș, fluturaș și surpriza zilei a fost un coșuleț cu flori. Apoi copiii au dorit să coloreze niște ghiocei. După care a urmat prezentarea lucrărilor. Copiii au plecat spre casă cu promisiunea că vin și data viitoare.

Acest serviciu are perspective foarte mari, deoarece copiii aici se împrietenesc, conversează împreună, învață a lucra în echipă cu semenii lor. Descoperă mai multe lucruri interesante și principalul sunt implicați în diferite jocuri, atât creative, cât și educative.