joi, 17 martie 2022

Migrația - testare a destinului omenesc, a unui neam...

 Valentina Leahu,

bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 

„Se duc spre miazăzi atâtea păsări călătoare  şi atâtea doruri plâng,

 în nopți tomnatece, fremătătoare”.

(Gavril G. Gavris)

Biblioteca „Transilvania” grație serviciului „Lectură generoasă” a adunat și de data aceasta doamne de o aleasă cultură, pentru a reflecta asupra cărții „Viața unei nopți. Totentanz”, scrisă de Claudia Partole. Prezența însăși a autoarei a fascinat participanții care și-au exprimat recunoștința față de scrierile Domniei Sale și bucuria de a o avea alături, auzind chiar din prima sursă despre protagoniștii cărții puse în discuție și sursa bogată de inspirație.

Organizatoarea evenimentului, Dna Alexandra Tănase, a fost cea care a luat primul cuvânt: Stimate doamne. Timpul ne-a adus împreună deja la a cincea ediție. O avem invitată pe dna Claudia Partole, o scriitoare a confesiunii. Dânsa scrie în mod natural, așa cum gândește, așa cum respiră sau strânge la piept o ființă dragă…. Astfel a așternut pe hârtie și cartea „Viața unei nopți sau Totentanz”. (Dans macabru sau „Dansul care ucide”). O  carte îndrumătoare pentru cei care pornesc la muncă în Italia, Germania, Rusia, ori alta țară de „vis”. Volumul cuprinde relatarea unei nopți. Jurnalul menajerei, cum îl numește însăși scriitoarea este un roman tragic al omului plecat în străinătate. Romanul este cu adevărat modern, formulat cu ajutorul unor cuvinte și imagini îndrăznețe ale realității, afectată de vicii, crize, păcate, crime, accidente și calamități, în care trăiește astăzi o planetă întreagă. Titlul cărții este însuși foarte sugestiv.

Este un roman modern al durerii, și este țesut cu imaginile acestea într-un timp cronologic foarte scurt. Trăirile sunt atât de ample, de largi, de-ți creează impresia că acțiunea a avut loc acum vreo 3-5 ani în urmă. Sunt împletite mai multe genuri: genul epic, liric, jurnalistic și memorialistic. Cuprinde o mulțime de motive: motivul păcatului, a crizei interioare și a crizei exterioare. Eu l-am înțeles ca pe un roman protest, este un roman al suferinței profunde, generalizând suferința tuturor mamelor, femeilor care au fost  nevoite să plece. Foarte multe secvențe cuprind  aforisme deosebite pe care vrei să le mai citești odată. Autoarea a adus spre lectură un roman interesant, având ca tema principală  - femeia. Femeia este eternă, ea întotdeauna a fost epicentru divin al tuturor evenimentelor: nașterea copiilor, educația lor, susținerea focului din vatră, etc. În jurul femeii s-a născut lumea. Cartea mi s-a părut mie și ca o spovedanie, ca o mărturisire a unei femei. În momentele grele cineva visează că i se întinde mâna, cuiva chiar i se întinde mâna și asta este foarte important. Foarte multe femei s-au dus în străinătate, în speranța la viață mai bună, fenomenul în sine este o dramă a tuturor românilor. Cartea încearcă să unească oamenii în jurul valorii neamului, a societății, a familiei. Într-un fel parcă ea ne strigă și ne îndrumă să nu ne  ducem, să nu fim în destinul acestei artiste. Este o carte de învățătură, eu personal am învățat foarte multe lucruri utile din ea.

Dna Elena Penu, contabilă de profesie, dar care ține mult la cuvântul scris și-a  exprimat opinia: „Viața unei nopți” este o carte ce m-a vrăjit din prima. Din primele rânduri mi-a captivat atenția și m-a intrigat tot mai mult cu fiecare pagină. Față de această carte am o atitudine aparte pentru că atinge o temă dureroasă pentru mine și anume plecarea părinților peste hotarele țării. Dacă aș spune că e un roman emoționant, cutremurător, e cum nu aș spune nimic.

Dna Nina Bulicanu, profesoară de limba franceză, a precizat următoarele: Cartea „Viaţa unei nopţi” prezintă omul într-o ţară străină ca pe un individ lipsit de orice sprijin, de orice limită, te face să crezi că ziua și noaptea sunt identice prin intensitatea trăirilor și eforturilor depuse. Este un roman nostalgic de frumos. Dorul, înstrăinarea, prietenia, munca, singurătatea sunt niște teme dezvoltate cu mult har de scriitoare. În nici o carte citită până acum nu am găsit atâta actualitate şi atâta durere. Lectură frumoasă!

Dna Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania” a fost de aceeași părere: este o carte interesantă, bună dar e tristă, plină de amintiri, chiar dureroasă. Eu tot timpul mă pun în locul personajului principal.  Eroina, o femeie inteligentă, cu studii, ajunge să lucreze la negru în casa unor italieni de rând. Umilită, obosită, purtând în piept dorul mioritic de casă, femeia s-a refugiat prin scris. Romanul în întregime descrie o singură noapte, fărâmiţată pe ore, timp în care menajera veghează stăpâna care a murit. Noaptea pare a fi fără de sfârşit. Vreau să menționez că pe d-voastră personal v-am cunoscut acum mulți ani, niciodată nu ne-ați refuzat de când s-a deschis biblioteca, tot timpul ne-ați vizitat cu mult drag și ne-ați făcut o surpriză frumoasă. A-ți participat și la Programul „Chișinăul citește” cu cartea „Floarea iubirii”. Însă  „Viaţa unei nopţi” e o carte îndrăgită de cititorii bibliotecii noastre, cei care nu au reușit să o citească vă îndemnăm să veniți la bibliotecă! Cartea vă așteaptă!

Doamna Mila Șeremet, șef serviciu la Biblioteca „Transilvania” a afirmat: vreau să zic că  îmi este dragă foarte mult dna Claudia Partole și am citit cartea cu mult drag.  Sunt ferm convinsă că nu poate să nu atingă emoțional pe cel care o iau în mână. Poți să fii singur și aici poți fi singur și acolo departe. Străinătatea nu are hotar sau spațiu, oriunde ai pleca. Ca și în acest citat: „De urât mă duc de acasă și urâtul nu mă lasă”. La noi tot sunt asemenea situații și nu putem să-i punem pe toți pe aceeași treaptă. Un vers sună  așa: „Ne temem de moarte și tot o așteptăm, ne temem de viață și tot o trăim”. Vă mulțumesc că sunteți, că scrieți atât de bine și pentru copii și pentru maturi. Să aveți parte de prosperitate, sănătate și multă inspirație în continuare. Într-un final vă spun că  vă recomand din tot sufletul această carte și vreau să-i spun un mare mulțumesc autoarei pentru că a avut curajul să o scrie!

S-au mai dat cu părerea asupra cărții lecturate și cititoarele Lidia Muravschi, Natalia Terenti, Eugenia Gașinov, Nina Ursu, Tatiana Ceban.

Scriitoarea Claudia Partole și-a exprimat recunoștința față de invitația primită la Biblioteca „Transilvania”, cât și de aprecierile minunate ale doamnelor participante. Ceea ce a am auzit astăzi într-adevăr este durere, este cutremurător. Dar trebuie  să vedem întotdeauna partea frumoasă a lucrurilor. După cum spunea și F. Dostoievski „Frumosul va salva lumea”.  Dacă aducem urâtul în artă atunci ce ne mai rămâne, parcă ne-am scuipa în suflet, fiindcă tot ce avem frumos în noi este sufletul, și dacă îl mai hrănim cu tot ce este urât în jur, atunci chiar îl vom distruge cu totul. Nu este nimeni care să nu fi trecut prin greutăți. Totul depinde de noi, de felul de a ne pune în situația celuilalt, de a aprecia ceea ce este frumos. Chiar și într-un război, există foarte multe momente în care vezi că poate fi întors înapoi chiar și un tanc.

Activitatea a decurs într-o atmosferă agreabilă, interesantă, bazată pe păreri, trăiri și opinii proprii. Participanții și-au exprimat emoțiile pozitive și au adus nenumărate mulțumiri îndrăgitei scriitoare Claudia Partole.