sâmbătă, 26 martie 2022

Educație prin lectură

 

Angela Olărescu,

Șef, Filiala „Hristo Botev”

          În data de 25 martie 2022, Biblioteca „Hristo Botev” în parteneriat cu Biblioteca Liceului Teoretic „G. Meniuc” a organizat și desfășurat întâlnirea elevilor claselor a 7-a, 8-a cu renumita scriitoare Claudia Partole în cadrul căreia s-a pus în discuție cartea „Fraierul” inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește” din acest an. Activitatea a avut loc la Liceul Teoretic „G. Meniuc”.

La început, a luat cuvânt șefa bibliotecii liceului dna Elena Cortac, menționând că tinerii prezenți la această întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole au venit din propria inițiativă, dorind să afle mai multe despre activitatea scriitoarei, îndemnând elevii să participe activ la discuție. În continuare dna Angela Olărescu, directorul Bibliotecii „Hristo Botev”, a informat elevii despre longevitatea Programului de lectură „Chișinăul citește”, ce promovează lectura și susține cunoașterea literaturii române contemporane din Republica Moldova. A menționat că în acest an scriitoarea Claudia Partole este inclusă în Program cu cartea „Fraierul”, destinată adolescenților și care este prelungirea romanului „Rebela”.

Acest roman întruchipează toate trăsăturile unui adolescent. Eroul principal, un băiat numit Fraier, se află la vârsta adolescenței și ca fiecare adolescent crede în iubire, în vise, se formează și ca personalitate. Adolescenții de astăzi își formează mediile lor sociale și de învățare prin extinderea comunicării digitale, dar biblioteca se străduie să promoveze cartea prin multiple forme de activitate, căci sunt multe cărți pentru adolescenți prin lectura cărora ei pot extrage multe învățăminte și sfaturi utile. De asemenea s-a menționat că în anul 2017 scriitoarea Claudia Partole a participat la acest Program cu cartea „Floarea iubirii” destinată copiilor, având o întâlnire cu copiii de la Grădinița „Licurici” și Academia copiilor FasTracKids în incinta Bibliotecii „Hristo Botev”.

          Dl Gheorghe Cozari, profesor de limbă și literatură română a remarcat că la vârsta de adolescent elevii își pun multe întrebări la care nu întotdeauna își găsesc răspuns. Cartea „Fraierul” poate fi considerată o carte de căpătâi pentru adolescenți deoarece din ea copii pot prelua pentru sine multe îndrumări, își pot vedea greșelile și căile de corectare.

În carte se descrie un dialog al personajului principal cu sine însuși care contribuie la formarea personalității lui. La această vârstă tinerii sunt adesea nerăbdători, mai puțini receptivi la sugestiile altora își supraapreciază puterile de aceea au nevoie de un autocontrol, de o analiză a faptelor și a opiniilor sale. Și aici cărțile le vin în ajutor, le sunt buni educatori și ghizi care îi pot conduce prin viață. De aceea, lectura cărților e foarte necesară la această vârstă, nu trebuie neglijată.

          Unii liceeni, ca: Dragoș Lucinschi (cl. VIII „C”), Valeria Josan (cl. IX „B”), Alexandra Ceban (cl. IX „B”) și Donatela Odovenco (cl.VII „C”), și-au expus părerea despre volumul „Fraierul”, au adresat multiple întrebări autoarei cu referire la unele situații din carte, la personajul principal, la ideea de bază a cărții. Au remarcat că cartea este una interesantă, că le dă o lecție de viață, mai bine își văd greșelile personale dintr-o parte și cum ar putea să le corecteze mai bine. Au recunoscut că s-au regăsit în unele momente din carte, în unele situații.

          Scriitoarea Claudia Partole în discuție cu elevii a accentuat că cu toții am trecut prin perioada copilăriei. Devenind adolescenți, fiecare dintre noi își formează comportamentul său, o anumită relație cu prietenii, colegii, părinții. A remarcat celor prezenți că scriind acest roman „Fraierul” s-a inspirat de la feciorul său, este prelungirea romanului „Rebela”, îndemnând tinerii să fie mai precauți în comunicare cu părinții, cu cei din jur în viața de zi cu zi, căci cuvintele au putere și pot fi mai dureroase decât o faptă. A mai adăugat că romanul se citește ușor și este pe înțelesul tuturor, este și o radiografie a relațiilor umane. Cartea este destinată nu doar băieților dar și fetelor fiindcă reflectă problemele adolescenților în linii generale. Autoarea și-a exprimat dorința de a asculta și a colecta toate aprecierile elevilor cu referire la cartea dată pentru a le selecta și edita într-un volum special.

          De menționat că scriitoarea Claudia Partole s-a bucurat nespus de mult că volumul „Fraierul” a fost ales anul acesta în Programul de lectură „Chișinăul citește” și este convinsă că romanul va avea succes și va fi apreciat de mulți cititori.

          La sfârșit, mă adresez către tineri cu un îndemn la lectura cărților pentru adolescenți din colecția Bibliotecii „Hristo Botev”.