vineri, 1 aprilie 2022

Un poet al copiilor între copii – Vasile Romanciuc

 Lidia Cîssa,

bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”


E știut lucru că la toți copiii le plac poveștile, să le asculte, să le citească, să le povestească, dar la  majoritatea în mare măsură le plac și poeziile, să le citească, să le memoreze, să le recite, spre bucuria celor care scriu pentru copii. La minunatele plachete de versuri destinate copiilor s-a mai adăugat încă o carte  – „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” semnată de poetul Vasile Romanciuc, care este inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2022” pentru categoria copii și este și va fi citită și discutată în multe colective de copii pe parcursul anului.

În data  de 1 aprilie 2022 la Biblioteca noastră, „Hristo Botev”, a avut loc o frumoasă întâlnire a renumitului poet Vasile Romanciuc cu elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „George Meniuc” în cadrul căreia s-a pus în discuție cartea „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”. A dat start activității directorul bibliotecii, dna Angela Olărescu, care a informat succint elevii despre Programul de lectură „Chișinăul citește” desfășurat anual și care a ajuns anul curent la ediția a 19-a, apoi l-a prezentat pe oaspetele nostru, poetul Vasile Romanciuc.

 Poetul Vasile Romanciuc, bine cunoscut celor pasionați de poezie  și de cântec, deoarece multe dintre versurile sale pentru maturi sunt transpuse pe muzică, pe bună dreptate este numit și poetul copiilor, asemenea lui Grigore Vieru, întrucât a scris peste 12 de volume cu poezii pentru copii. Versurile poetului sunt sincere, profunde, scrise cu multă dragoste pentru copii, îndemnându-i  să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, să se bucure de viață, să citească mai mult pentru a crește drepți și înțelepți.

 Am continuat activitatea cu o scurtă prezentare a cărții „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de care copii deja ușor au luat cunoștință. După cum le-a comunicat copiilor și autorul Vasile Romanciuc, cartea dată este o antologie de poezii scrise de poet pe parcursul a 40 de ani  în care, pe lângă cele noi, au fost incluse și poezii din cărțile editate anterior precum: „Doi iezi”, „Poezii mici de crescut mare”, „Am un nume frumos”, „O furnică în bibliotecă” ș. a. Versurile din carte sunt luminoase, ușor de citit și de memorat, vesele, multe din ele sunt pline de umor, dar și de înțelepciune, fiecare din ele având mesajul său ce trebuie desprins și înțeles. Poeziile cultivă dragostea față de cei apropiați, casa părintească, plaiul natal, limba maternă, țara în care trăim, de tot ce e frumos. Luate împreună, poeziile din această carte alcătuiesc un univers al copilăriei cu soarele cel luminos și zâmbitor, cu ploițe calde și dansatoare, cu curcubeul cel colorat, cu fel de fel de animale hazlii, fel de fel de peripeții și distracții etc.



Ulterior copiii au recitat poezii din carte care le-au impresionat mai mult, spre bucuria și satisfacția autorului, apoi au adresat poetului diverse întrebări cu privire la creația sa poetică, unele momente din biografia dlui. Din răspunsurile autorului la întrebări copiii au aflat că poetul s-a născut într-un sat pitoresc din nordul Moldovei, Bădragii Noi, raionul Edineț, de care e îndrăgostit până în prezent, acolo și-a petrecut copilăria; prima poezie, numită „Racheta”, a scris-o în clasa a IV-a, ce a fost tipărită într-un ziar pentru copii, dat fiind faptul că pe atunci mulți copii erau interesați de cosmos, de nave cosmice; la școală era pasionat de matematică și fizică, intenționând să studieze la Facultatea de fizică a Universității de Stat din Moldova, dar a absolvit Facultatea de filologie a acestei instituții, schimbându-și pe parcursul anilor de școală intențiile îndrăgind și literatura și mai ales poezia. Autorul a citit, la rândul său, din carte câteva poezii dintre cele mai preferate, ca, de exemplu, „O întâmplare la serbare”, „Despre ce am vorbit cu melcul” ce i-au amuzat mult pe copii. A menționat de asemenea că ca să devii scriitor, poet e necesar să fii atent la ceea ce se întâmplă în jur, să fii activ și să citești mult. Însuși mesajul principal al cărții exprimă aceeași idee: „Dacă ai aripi de carte, Zbori mai sus, vezi mai departe”.

Întâlnirea copiilor cu poetul Vasile Romanciuc a decurs într-o atmosferă caldă, degajată, prietenească, plăcută. Au rămas satisfăcuți atât copii, cât și autorul, sperând la noi întâlniri și comunicări interesante.