joi, 28 aprilie 2022

Sunt creativ!

 

Oleg Sculea,

bibliotecar, Filiala„Mihail Ciachir”

Creativitatea nu este altceva decât vocația gândirii, în devenire ca o premisă educațională, oferind temeiuri serioase pentru modelarea individualității creative. Astfel, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” așteaptă cu nerăbdare să ofere acel reper metodologic, asumând în același timp rolul de producător și produs de practici educaționale modernizatoare, accentul fiind pus pe crearea condițiilor de emanare a creativității și de adaptare a noului ca nou printr-o reflecție asupra lui.

Săptămâna Creativității și Inovației desfășurată în incinta Bibliotecii Municipale a devenit cu certitudine o tradiție anuală ajungând la ediția a opta. Unul din aspectele importanței desfășurării acesteia anul acesta a fost organizarea și desfășurarea atelierului „Laboratorul benzilor desenate” dedicat acestei arte narative - grafice, relativ nouă dar totuși, încă puțin cunoscută ca tehnică interpretativă, la care au participat și membrii din echipa bibliotecii specializate de literatura găgăuză „Mihail Ciachir”.

Mai cu seamă, în cadrul proiectului Connect Plus oferim comunității serviciul „Creăm povești digitale. Ne plac provocările și de aceea n-am ezitat posibilitatea de a participa și de data aceasta. În urma instruirilor am reușit să realizăm produse frumoase de promovare a colecției și a evenimentelor din cadrul activității instituției. 



Simțind avântul de la o astfel de experiență exotică într-o ordine de idei ne-am gândit să-i inspirăm și motivăm pe utilizatorii noștri la organizare propriilor idei prin povestire sub formă de benzi desenate. Printr-un vot unanim tematica benzilor a fost selectată biblioteca ca un „depozit” al cunoștințelor adunate din diverse domenii și locul perfect pentru meditații, împreună cu întâmplările și situațiile reale petrecute în ea dar și cele gândite la mod abstract. Partea creativă a procesului de elaborare a acestor benzi desenate îi aparține în totalitate utilizatorilor. Noi, bibliotecarii, i-am ghidat prin intermediul tehnologiilor informaționale pentru a oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a realiza produse creative.