joi, 5 mai 2022

Anatol Danilișin - Maestrul culorilor

 

Ludmila Capița, șef serviciu, Biblioteca „Transilvania”

„Talentul lui Anatol Danilişin se vede din energia pe care o emană lucrările lui.  Ele te încălzesc, ele îţi povestesc despre ce a vrut pictorul sa ne comunice”.

Corina Fusu

 

Astăzi, 5 mai, la Biblioteca „Transilvania”, filială a BM „B.P. Hasdeu” a avut loc vernisajul expoziției „Cântece cu gura închisă" a maestrului Anatol Danilișin, artist plastic moldovean, care cucerește publicul prin culoare și prin profunzimea tablourilor sale. Ea reunește 18 de lucrări în ulei pe pânză, creații ale pictorului din ultimii ani și anume în perioada pandemiei.

A dat curs activității dna Parascovia Onciu, șefa filialei „Transilvania”. Dumneaei a vorbit despre expozițiile de pictură, ce se organizează lunar în bibliotecă, despre pictorul Anatol Danilișin, că nu este la prima expoziție, dumnealui a mai organizat expoziția de pictură a lui Vlad Druc, regizor atunci fiind elevul lui.

Artistul plastic Oleg Cojocari, prezent la eveniment, a menționat: „că îl cunoaște pe maestrul Anatol Danilișin încă din copilărie. Am învățat împreună în anii 70 la Școala Republicană de Arte Plastice, acum Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” nu numai pictam, dar și jucam fotbal în curtea școlii. Apoi fiecare din noi și-a urmat drumul studenției, eu în Ucraina, dumnealui în România. Vreau să vă spun, că au trecut anii, Anatol este foarte muncitor, fiind în căutare permanentă a ajuns să aibă stilul său personalizat, o viziune foarte originală, vedem în aceste lucrări o cromatică diversă, fiecare lucrare nu se repetă, dacă ne uităm atent, nu se repetă nici pensulația. Fiecare din noi poate să-și imagineze un vis în care sunt supuși să vadă un subiect mai realist, totul depinde de intelectul fiecărei persoane. Creația maestrului Anatol Danilișin a fost vizionată nu numai în țară, dar și peste hotare. A participat la diverse concursuri, este un artist bine apreciat. În anul 2021 a fost distins cu titlul „Maestru în artă””.

Domnul Anatol Danilișin a vorbit despre titlul sugestiv al expoziției „Cântece la gura sobei”, inspirându-se dintr-un celebru vers a lui Tudor Arghezi. Lucrările au fost pictate în timpul pandemiei pentru că și în pandemie un pictor vorbește prin culori, expresii artistice.

Au urmat întrebări care mai de care de la elevii Liceului Teoretic „Ginta Latină” cum ar fi: Ce genuri de pictură faceți? Care este lucrarea preferată a dvs?  La ce vârstă ați pictat prima lucrare? Cât de des vă vine inspirația și cât vă ține? etc., la care au urmat răspunsuri pe potrivă din partea pictorului.

Minodora Ceban, profesoară de arte plastice Liceul Teoretic „Ginta Latină” i-a mulțumit dlui Danilișin pentru invitație și pentru acest dialog intercultural, fiind o traiectorie în viață, pentru că întâlnirea cu un pictor pe viu, este un bun început pentru liceeni de a vizita expozițiile de pictură în cunoașterea frumosului.

Anatol Danilișin este membru al UAP din Rep. Moldova și membru al UAP din Romania. A participat la numeroase expoziții – la Galeria Brâncuși, la o expoziție de grup în Caunas, Letonia, în România – Bucureşti, Vatra Dornei, Bacău, în Ungaria, la Budapesta, în orașul Viena, la Paris etc. De-a lungul carierei sale a avut expuse peste 40 de expoziții personale în R. Moldova și peste hotare.

Expoziția pictorului Anatol Danilișin reprezintă o călătorie fascinantă în spațiu și timp, în galaxii și lumi misterioase plină culoare și lumini. Pe parcursul lunii mai 2022 veți citi printre rânduri ce gândește și care sunt trăirile sufletești expuse pe pânză. Cu siguranță autorul pornește de la ceva figurativ, după cum ne vorbesc și tablourile sale, ce parcă ar dialoga între figurativ și non-figurativ. Din spusele pictorului își dorește, să ne transmită profunzimea mesajului filozofic în lucrările sale.