luni, 30 mai 2022

Personalitate împlinită, frumoasă la chip și la suflet

 

Ludmila Capița, șef serviciu, Filiala „Transilvania”

Recent la Biblioteca „Transilvania”, filiala BM „B.P. Hasdeu” a avut loc o întâlnire de suflet cu scriitoarea Galina Furdui, cunoscută poetă, publicistă, textieră (pentru creaţii muzicale), redactor emisiuni radio, redactor literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Numele Galinei Furdui este unul de referinţă în literatura română. Activitatea de creaţie a poetei poate fi împărţită în trei compartimente esenţiale: Activitatea literară propriu-zisă; Lucrări despre creaţia Galinei Furdui; Activitatea pe tărâm muzical-artistic.

A scris 41 de cărți: poezie, publicistică, analize literare. Pe tărâm muzical-artistic are peste 1000 de cântece și pânze sonore, 150 de romanțe pe versurile poetei sunt incluse în cartea Mi-e dor de-o seară cu romanțe. Despre activitatea scriitoarei au fost scrise 11 cărți. Printre ele se numără și Biobibliografia Galinei Furdui elaborată de BM „B.P. Hasdeu”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, la solicitarea bibliotecarei Ala Nuța și a dirigintei clasei a II-a „A” Elenei Șopronco, care spune că: „opera scriitoarei şi-a găsit locul bine meritat în agenda de lecturi a copiilor”.

Parascovia Onciu, șefa Bibliotecii „Transilvania” a dat start activității, făcând o succintă introducere în creația poetei Galina Furdui.

A urmat un recital de poezie din partea elevilor clasei a II-a „A”, îndrumați de profesoara Elena Șopronco, în baza cărții „Ieri plus Mâine” pe care au lecturat-o. Au declamat poeziile: Cu albinuța, Cu Gicu-știetoate, Cine au fost bunicii mei?, La oglindă, Strop de rouă, Ultima frunză, Pâinea, Escapada, Casa părintească, Dintele, Plus o floare, Cântec pentru buburuza din palmă, etc.

Poeta Galina Furdui i-a intrigat pe copii la discuție prin descifrarea semnificației titlului cărții „Ieri și Mâine”. Mici de vârstă, dar ingenioși au răspuns la provocare. La întrebarea: Ce avem în vedere când zicem Ieri? Răspunsurile copiilor au fost: Ziua care a trecut, Viața părinților noștri, Strămoșii noștri, etc. Scriitoarea a continuat cu următoarea întrebare: Ce este Mâine? Răspunsurile fiind: Viața urmașilor noștri, Cine vom fi noi?, Viitorul realizat de noi, de copii, de nepoții noștri, Ce va fi în viitor?… La întrebarea: Cu ce este egal titlul cărții? Răspunsul nu s-a lăsat așteptat: Cu viața eternă; Cu viața noastră; Viața urmașilor noștri, Ieri și Mâine sunt egale cu prezentul pe care-l trăim la moment, cu visele ca bază de pornire pentru mâine.

Apoi scriitoarea a povestit publicului despre cărțile sale dedicate copiilor, a citit câteva poezii, unde și-au găsit aici loc și amintirile din copilăria autoarei. S-a declanșat o discuție aprinsă între scriitoare și participanți, adresându-i întrebări: Ce facultate ați făcut după terminarea școlii generale? Cine v-au fost părinții și ce calități ați luat de la ei? Sunteți doar scriitoare sau ați practicat și altă profesie? Ce distincții literare ați primit? La ce vârstă ați început să scrieți? Cum se numește prima poezie care ați scris-o și despre ce este? Care a fost prima carte ieșită de sub tipar? (Omul către om). La rândul lor copiii au primit răspunsuri deopotrivă, fiind impresionați de cele povestite despre viața autoarei dincolo de poezie.

Pe parcursul evenimentului a fost prezentată expoziția de carte: Izbânda luminii în poezia Galinei Furdui, cu cărțile autoarei ce le deține Biblioteca „Transilvania”.  În colecția bibliotecii s-au adăugat 8 titluri de carte, donate de autoare.

A fost o întâlnire de suflet, unde poezia a fost la ea acasă. Recunoștința față de scriitoare a fost răsplata brațelor de flori aduse de copii, dăruite cu mult drag și bucurie scriitoarei.

La final copii au fost întrebați dacă le-a plăcut întâlnirea cu poeta, au răspuns în cor Daaaaa!!! și au promis că vor mai reveni cu drag la Bibliotecă la o altă întâlnire.