joi, 26 mai 2022

Comoara din cartea cu povești

 

Daniela Andriuța, Filiala Traian

Poveștile sunt mai mult decât adevărate. Și nu pentru că ne spun că dragonii există,

ci pentru că ne spun că dragonii pot fi învinși.

Neil Gaiman „Coraline”

A fost odată ca niciodată, un tărâm magic, unde locuia un preaputernic și bun împărat cu cei trei fii ai săi... Câte basme și povești minunate am citit în copilărie, care începeau exact așa, și care ne-au marcat și care și-au făcut adăpost într-un colț al minții. Fiecare carte, fiecare poveste a fost și rămâne o poartă spre o nouă lume, spre un alt univers, o cheie magică ce deschide o comoară a imaginației.

Despre povești aș putea vorbi la nesfârșit, deoarece ele au o importanță majoră în dezvoltarea și evoluția copiilor noștri. Sunt un mod pentru copii de a înțelege viața, și de a descoperi noi lumi, un mod de a dezvolta imaginația și de a forma valori și principii, un mod de a îmbunătăți gândirea dar și comunicarea. Poveștile formează caractere și dau sens vieții. Sunt peste tot în jurul nostru, de la felul în care înțelegem și percepem viața, până la istorie, învățături și sau chiar amintiri. La fel ca orice formă de artă, poveștile stârnesc imaginația dar și emoțiile copiilor și le permit să cunoască lumea într-un mod deosebit, dar și să-și formeze percepția și modul de gândire și de înțelegere, dincolo de posibilitățile pe care ni le oferă realitatea de astăzi.

Cărțile sunt cel mai bun mod de a prezenta copiilor, pe înțelesul lor, situații mai complicate, și de a le dezvolta gândirea. Copiii pot înțelege prin exemplul din povești noțiuni legate de bine și de rău, dar și faptul că uneori adevărul este undeva la mijloc, deoarece nimic nu este atât de simplu cum pare la prima vedere. O poveste bine gândită și complexă îi ajută să-și dezvolte atât simțul critic cât și spiritul de observație, și le antrenează în același timp memoria și inteligența.

Cititul, împărtășirea poveștilor, discuțiile despre animațiile din cărți, cântatul și, în general, familiarizarea cu universul cărților ajută dezvoltarea timpurie a copilului în cele mai diverse feluri. Aceasta poate duce la alte inițiative artistice și creative, de exemplu la desene inspirate de subiectul lecturii, sau chiar la conceperea de noi povești în interpretarea copiilor. Lectura îl obișnuiește pe copil cu sunetele și cuvintele, promovează dezvoltarea creierului și imaginația, și, în cele din urmă, cultivă dragostea pentru literatură și îl încurajează să fie curios și să continue să citească mai târziu în copilărie. În funcție de vârsta la care se află, un copil e de dorit să citească sau să i se citească cel puțin 15 – 20 de minute pe zi. Însă timpul petrecut în compania cărților nu presupune, de fiecare dată doar lectură. La o vârstă fragedă, cărțile reprezintă și o metodă de amuzament în familie și este perioada în care îi putem insufla celui mic dragostea pentru cărți . Cu toții ne amintim cu drag de cărțile și basmele care ne-au marcat copilăria, dar nu numai, acele povești pe care le-am citit de zeci de ori și pe care nu le mai lăsam din mână nici când se dădea stingerea. Chiar dacă nu întotdeauna recitim aceleași cărți care ne-au marcat copilăria, o dată ce trecem de anumite faze ale vieții, acestea nu vor fi niciodată uitate și își vor fi lăsat amprenta în mintea și subconștientul nostru. Poveștile copilăriei deschid calea către plăcerea lecturii în stadiile mai avansate ale vieții și ne oferă o bogăție mai mare decât ne dăm seama la prima vedere.

Una dintre cele mai mari comori pe care le moștenim de la părinți și bunici este biblioteca plină-ochi de cărți de toate felurile și pentru toate vârstele, din care la rândul nostru putem selecționa una câte una, următoarea carte pe care o vom oferi sau citi micuților noștri, pentru a le oferi primele amintiri din lumi magice ale celor mai frumoase povești ale copilăriei. 

Fără doar și poate, importanța cărților este la fel de mare indiferent de vârstă, iar beneficiile ne însoțesc pe tot parcursul vieții, dar nimic nu poate înlocui acel sentiment special pe care ni-l dau descoperirea primelor povești și lectura unei cărți preferate.