sâmbătă, 14 mai 2022

„Eu și Familia mea”

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

La Biblioteca „Transilvania” s-a desfășurat un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Familiei cu genericul „Eu și familia mea”. Activitatea s-a bazat pe amplificarea valorilor familiale, pe îmbunătățirea comunicării dintre membrii familiei şi întărirea relațiilor dintre familiile elevilor clasei. Am marcat importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor, fiind în același timp o oportunitate pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă familiile la nivel mondial. Țin să menționez, că s-a derulat activitatea noastră cu elevii ageri și isteți ai clasei a III-a „A”, de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru” și învățătoarea lor Violeta Ghemu.

Sărbătorită pe întreaga planetă, această zi are menirea de a sensibiliza opinia publică, de a sublinia importanța familiei. Familiile sunt „nucleul de bază a societății” – ne naștem în familii, iar cei mai importanți ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuți în căminele noastre. Dar fiecare viață de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacțiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei ar fi un prilej bun pentru a încetini acest ritm și de a petrece timp cu familiile noastre. Familia se află în centrul vieții sociale, asigură bunăstarea membrilor ei, educând și socializând copiii dar și tineri, asigurând și bunăstarea societății în ansamblu.

            Am evidențiat despre iubirea familiei: Ce este, cum arată și cum să se întâmple. Este ușor să spui „îmi iubesc familia”, dar dragostea familiei înseamnă mai mult decât aceste cuvinte simple. Dragostea de familie este un tip special de dragoste, care vine cu sentimentele, comportamentele, provocările și recompensele sale unice. Odată ce ați înțeles ce este cu adevărat, puteți învăța cum să construiți relații de familie prin dragoste și grijă autentice.

Fiecare dintre noi am fost învățați din copilărie adevărurile comune: O familie este un grup de rude care trăiesc împreună. Familia - dragoste și grijă, muncă și bucurie, nenorocire și tristețe, obiceiuri și tradiții. Într-o familie întâlnim de toate, familia este ceea ce împărtășim pentru toată lumea, un pic din toate: atât lacrimi, cât și râs, plâns, ridică-te dacă cazi, este bucurie, dar și tristețe, prietenie și certuri, supărări.

Am remarcat importanța familiei pentru statul nostru, ea fiind enormă, pentru că familiile noastre sunt părticele din el. La 15 mai 1994 a fost instituită Ziua Internațională a Familiei, pe care o sărbătorim în fiecare an. Știm cu toții că, o familie nu este o formulă, este o țesătură adâncă, constituită din cele mai tari fibre, mai fierbinți şi mai nevăzute - din fibre de sânge. Prin familie, viața individului se eternizează, precum se scufundă în trecut, prin strămoșii săi, tot așa ia în stăpânire viitorul prin descendenții săi. Pentru a răspunde la întrebarea „Ce este familia?”, s-ar cuveni să apelăm la dicționarele explicative, precum și am făcut-o, la înțelepciunea poporului, interpretată în proverbe şi zicători. Pentru unii familia este o iluzie, pentru alții o instituție lăsată de Dumnezeu, o celulă de bază a societății, sau cea mai de preț comoară din viață, este mediul în care ne naștem, creștem, luam primele deprinderi de viață, ne formăm ca personalitate, ne educăm un caracter, interes etc.

Un mare interes a provocat exercițiul „Vasul emoțiilor umane”, în care a fost plasate emoticoane care reflectau agresivitate, ură, furie, adică distructive, care au fost acoperite cu pietricele multicolore, semnificând emoțiile pozitive ca respectul, libertatea dragostea reciprocă, înțelegerea, etc, în așa mod mestecându-le, să le acopere, să le reguleze.

Dar și Jocul „Constructorii” a creat o dispoziție constructivă, benefică, deoarece au construit o Casă a familiei clasei lor, începând de la temelie, pereți și ferestre, de unde se iveau chipurile lor.     Am continuat cu tălmăcirea noțiunii de Familie formând din dorințe o floare numită Casă a fericirii, afișând-o pe flipchart.

Familia a fost și este un mediu de generare și regenerare a resursei umane, dar și al formării personalității viitorilor adulți. Cine sunt viitorii adulți? Am numit persoanele care vă ajută să vă formați ca personalități, ca piloni de bază a societății? Pe lângă părinți și bunici a fost numită și doamna profesoară.

            Desenele copiilor desenate cu cretă colorată pe podea, au redat atitudinea lor fată de subiect, fiind foarte frumoase, interesante și un conținut bogat de informație. Copiii și-au luat angajamentul să fie cuminți, ascultători, toleranți, iubitori... Și cum a menționat și dna profesoară, că au marele noroc să trăiască în familie alături de părinții, care-i adoră și le asigură o copilărie fericită.

Le mulțumim acestor copii pentru participare activă, dnei Violeta Ghemu, pentru enormul aport și dăruire în educarea acestor minunați copii, și dnei Ala Nuța, bibliotecara lor de la școală, pentru colaborare fructuoasă.

Fascinați de informațiile aflate despre familie și valorile ei, spre final, elevii curioși au relatat concluziile sale. Am putea spune cu glas tare că, fiind considerat primul univers al copilului, familia reprezintă o imagine la scara redusă a societății în care trebuie să se integreze. Și tot Ea, reprezintă una din verigile sociale cele mai vechi și mai specifice în asigurarea continuității și afirmării ființei umane.