marți, 10 mai 2022

Impactul parteneriatului la Biblioteca „Hristo Botev”

 

Angela Olărescu,

Șef, Filiala „Hristo Botev”

Biblioteca „Hristo Botev” are un parteneriat fructuos și durabil cu instituții de cultură, științifice și de învățământ. Dezvoltând parteneriate, biblioteca adaugă valoare vieții culturale și educaționale. Colaborarea fructuoasă a Bibliotecii „Hristo Botev” cu Asociațiile bulgare din Republica Moldova este un punct forte în activitatea sa. Aici, la bibliotecă participă la activități culturale personalități bulgare basarabene, în cadrul cărora aflăm istoria de viață a multora dintre ei.

Prin discuțiile cu dna Maria Velicsar, care vizitează adesea biblioteca, am aflat despre evenimente familiare, școlare, despre amintirile din copilărie. La bibliotecă, dna Velicsar a desfășurat Clubul „Снежана” în anii 2005-2011, invitând multe personalități din diferite domenii de activitate.

Biblioteca a devenit a doua casă pentru dna Maria Velicsar după pensionare. De fiecare dată jurnalista ne vorbește despre viața sa, din amintirile vremii răscolind istoria trecutului, mărturisind tot ce a simțit și a trăit pe parcursul anilor. Am observat că dna Velicsar cu drag şi duioșie vorbește despre casa părintească, familia ei și cu o deosebită căldură despre părinți, cărora le datorează totul. Cu unele amănunte mărturisește despre unele interviuri realizate cândva cu diverse personalități din somitățile bulgarilor basarabeni, scoțând în evidență sentimente plăcute din acea perioadă. Prin intermediul emisiunilor transmise la postul de televiziune centrală, dna Velicsar, fiind un mare promotor al culturii bulgare, aducea valoare adevărată publicului, comunității. Anume ea a știut să organizeze discuții interesante cu diverse personalități bulgare cu istorii de succes, acestea fiind foarte așteptate de poporul bulgar în toate satele. Faima şi experiența de succes acumulată pe parcursul anilor la Televiziunea Moldova 1, Emisiunea „Unda Bugeacului” (1974-2004), unde dumneaei pregătea emisiuni despre istoria și cultura bulgarilor din Basarabia, Maria Velicsar le-a lăsat generației viitoare ca moștenire.

Eu personal, discutând tot mai des cu dna Velicsar și aflând despre viața interesantă și deosebită pe care a avut-o și o are, colaborând fructuos cu Dumneaei, am decis să cercetăm și să publicăm un volum ce se referă la viața și activitatea jurnalistei Maria Velicsar. În rezultatul unei munci perseverente a fost elaborat și editat volumul Мария Великсар: телевизията е моят живот / Научно дружество на българистите в Република Молдова, Българска библиотека „Христо Ботев” ; съставител: Анжела Олэреску. – Кишинэу, 2022. – 116 с.: fot. – (Cерия: Да бъдеш полезен на българския род).

          Acest volum biografic pune în valoare o vastă informație despre viața și activitatea jurnalistei Mariei Veliksar, a unor personalități basarabene cu care dumneaei s-a intersectat fie în cadrul emisiunii sau la participarea multiplelor festivaluri, concursuri de muzică. Pentru elaborarea biografiei Mariei Velicsar, am cercetat, selectat şi cules memorii istorice cu o deosebită plăcere, deoarece am comunicat faţă-n față cu ea, plasând materialul istoric în ordinea cronologică.

          Volumul dat începe cu un Argument, Studii introductive semnate de dr. Elena Rațeeva și Angela Olărescu, Tabel Cronologic. În continuare lucrarea cuprinde șase capitole: Capitolul I. Viaţa şi activitatea Mariei Velicsar (include istoria familiei Velicsarov, participarea la turnee, concursuri, festivaluri naţionale şi internaţionale); Capitolul II. Activitatea sa de jurnalist la Televiziunea Moldova 1 (1974-2004); Capitolul III. Colegii de breaslă a Mariei Velicsar; Capitolul IV. Maria Velicsar în oglinda contemporanilor săi (mărturisiri despre Maria Velicsar ale multor oameni simpli, profesori, personalități notorii ș.a.); Capitolul V. Indexuri auxiliare: Index alfabetic de nume și geografic); Capitolul VI. File de album (imagini de epocă) ce finalizează această lucrare.

          Prezenta lucrare este destinată tuturor celor interesați de viața și activitatea jurnalistei şi omului de cultură Maria Velicsar, de contribuția sa la promovarea valorilor culturale bulgare în comunitate, fiind o purtătoare de informație utilă și pentru generațiile viitoare.

Această lucrare poate servi drept început și, totodată, un gest de cooperare fructuoasă în ceea ce privește publicarea de cărți care reflectă minunata viață a bulgarilor din Moldova. Îmi exprim deosebita recunoștință față de Societatea Științifică a Bulgariștilor din Republica Moldova pentru colaborarea multilaterală în cadrul elaborării și publicării valorosului volum.