sâmbătă, 28 mai 2022

Fructe și legume din farfuria noastră

 Liudmila Ganganu-Mîndru, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

An apple a day, keeps the doctor away!” 

(Un măr pe zi ține medicul la distanță)

Sub acest motto a fost desfășurată activitatea „Fruits and vegetables” din cadrul serviciului „Vreau să știu Engleza”, pentru că inițial preconizaseși cu totul altceva, dar, așa cum copiii sunt prioritatea noastră, n-am putut face abstracție de dorințele lor de a cunoaște ceea ce le prezintă interes. Învățăceii și-au dorit să cunoască denumirile fructelor și legumelor pe care le consumă aceștia și care, bineînțeles, au doza de vitamine necesară pentru dezvoltarea lor sănătoasă și armonioasă.

Enumerarea denumirilor de fructe și legume în limba română a fost o etapă destul de ușoară, copiii demonstrând cunoștințe vaste și putând ușor să le categorisească în „fructe” sau „legume”. Mai greu le-a fost atunci când au fost încurajați să le traducă în engleză. Au fost foarte curioși să afle care este echivalentul acestora în limba engleză, bucurându-se de faptul că de acum încolo ei vor putea să le deosebească și chiar să le spună și celorlalți colegi de clasă cum se numesc fiecare dintre ele în limba engleză.

Jocul de-a v-ați ascunselea ne-a fost de mare ajutor la această activitate. Bineînțeles că nu ne-am căutat unii pe alții, dar copiii au căutat vitaminele din farfurie. Cu ochișorii legați, cu farfuriile puse pe masă în fața fiecăruia, aceștia au încercat să numească în engleză fructul sau leguma degustată, fără să o vadă, categorisind-o ulterior în una din cele două grupuri „fruct” sau „legumă”. Și cu toate că aceștia le cunoșteau pe toate după culoare și aromă, la capitolul gust le-au cam încâlcit, mai ales pe cele din categoria fructelor, precum : kiwi cu căpșuna, banana cu pepenele galben, iar din categoria legumelor: morcovul cu cartoful (crud). În schimb, copiii au avut reacții nemaipomenite la degustarea cepei și a lămâii, de la cele de mirare, până la cele de plăcere și chiar zâmbete în hohote. Dovada expresiei „gusturile sunt diferite și nu se discută” a fost demonstrată și la această etapă.

Spre final, aceștia au putut să savureze din tava plină cu toate fructele și legumele învățate, discutând încrezători și siguri pe ei, deja în engleză, denumirile lor.