joi, 21 aprilie 2022

Serviciul „Vreau să știu Engleza”

 Liudmila Ganganu-Mîndru,

bibliotecar, Filiala  „Transilvania”


„E un miracol faptul că şi curiozitatea supraviețuiește educației școlare”. (Albert Einstein)

Orice tematică abordată la activitățile din cadrul serviciului „Vreau să știu Engleza” se desfășoară cu pasiune și interes vădit pe fețele copiilor prezenți. Emoțiile pozitive sunt la ordinea zilei și orice etapă este precedată de distracție și voie bună, pentru că s-a demonstrat că cea mai bună metodă de învățare pentru copiii de toate vârstele este jocul.

Cine șade în ghiozdane, purtând gume şi creioane? (penarul)

Ne-am decis să discutăm în detalii și să ne reamintim despre rechizitele pe care elevii le utilizează zilnic în viața lor școlară. Aceștia, văzând cum scoatem unul după altul câte un obiect din ghiozdan, au reușit să ghicească cu ușurință despre tema „Rechizitele mele școlare”, pe care urma să o discutăm în cadrul activității. Nu a fost deloc plictisitor, ba chiar din contra, pasivitatea a dispărut în totalitate și au fost implicați total în procesul de descoperire și memorare a cuvintelor noi – ruler, copybook, pen, book, sharpener, pencil, eraser, pencil box, satchel, scissors etc.

Apropo! La această activitate am discutat nu doar despre diversitatea rechizitelor și denumirile acestora, ci și despre importanța și necesitatea lor. Pentru ca un copil să se poată bucura de rechizitele cu care merge la școală, el va trebui implicat în procesul de achiziție, în special când este mai micuț, astfel crescându-i respectul și siguranța de sine, precum și dezvoltarea simțului de responsabilitate asupra celor achiziționate în procesul de pregătire.

Împreună cu elevii am putut descoperi cuvintele noi pe care le-au deslușit din înregistrarea audio propusă spre audiție. Acest moment i-a provocat să fie cu urechile ciulite și și-au dezvoltat auzul, deoarece cuvintele rostite erau în limba engleză, iar ei trebuiau să le traducă în limba română.

Totuși, deși pare a fi un lucru ușor, dezvoltarea abilităților audio-linguale sunt parte foarte interesantă și extrem de importantă în procesul de învățare, pentru că astfel copiii învață să fie mai atenți la detalii și mai implicați în discuția ce o poartă cu semenii lor și nu doar.

Cu ghiozdanul plin de cunoștințe noi și după o pauză de joacă în trambulină, copiii au  plecat de la activitate cu emoții pozitive și cu noi cuvinte învățate la Biblioteca „Transilvania”.