sâmbătă, 9 aprilie 2022

Cunoștințe și deprinderi în arta lecturii

 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

 

„O carte este un sprijin, o mângâiere, un îndemn. Este câte una căreia îi datorezi cât şi celui mai bun învățător. Ba chiar care-ţi este cât ţi-au fost şi părinții…  

Dar atunci trebuie să citim cu alegere.”

Nicolae Iorga


Biblioteca  are un rol important în apropierea copiilor de carte, în difuzarea cărții și formarea prin lectură a personalității. Capacitatea de a fi cititor necesită cunoștințe și deprinderi de a lucra de sine stătător și diferențiat cu diferite tipuri de literatură. Se știe că o operă literară se citește altfel decât o lucrare științifico-cognitivă sau de referință, așa cum diferit se consultă edițiile periodice etc.

Lectura operei artistice îi oferă cititorului plăcere, bucurie, emoții și sentimente deosebite. Acest gen de literatură presupune o lectură atentă, lentă, profundă, uneori revenind, cu discernământ, la cele citite. Trebuie să te pătrunzi de frumusețea cuvântului artistic. E de menționat  că dialogurile și momentele interesante de subiect se citesc cu atenție, se atrage atenția la descrierea naturii, portretele fizice și psihologice ale eroilor, la măiestria artistică a scriitorului și folosirea diverselor mijloace artistice, se analizează comportamentul și faptele personajelor. În consecință,  începem să ne formăm o atitudine față de acest gen de literatură.

Lectura trebuie să devină un act cu intenții bine definite. În situația în care cunoaștem o sumă relativ insuficientă de cuvinte, când blocul de reguli gramaticale nu este încă completamente însușit, iar imaginația nu e conturată clar, este, totuși, important, să încercăm să le armonizăm pe toate întru a da viață expresivității în exprimare. Această aspirație poate fi atinsă doar prin lectură. Comunicarea presupune, înainte de toate, decodarea mesajului. Lectura impune acest transfer și formează cel mai ușor și cel mai repede competența de comunicare. 

Puterea magică a cuvintelor de a crea lumi, farmecul unei călătorii miraculoase, pe care o faci cu bucurie și pe care o împărtășești cu mare drag apropiaților, le poți găsi în Poezie. Versurile sunt citite mai întâi în șoaptă, ca să fie înțeles sensul, apoi cu voce tare, ca urechea să prindă ritmul și armonia, fără să ne scape sensul. Lectura cu voce tare se face ținând cont de semnele de punctuație, deoarece ele au un rol foarte important. Literatura artistică reflectă realitatea în imagini artistice și influențează nu numai asupra cuvântului, ci și a sentimentelor cititorului: el râde sau plânge, se întristează sau se bucură.

Jiddu Krishnamurti spunea: ...Viața are un sens înalt, dar ce valoare are educația noastră,  dacă nu-l vom descoperi niciodată? A înțelege, că viața înseamnă a ne înțelege pe noi înșine și acesta este atât începutul, cât și scopul final al educației.” 

Literatura științifico-cognitivă are propriile specificități clasificatorii. Bunăoară, categoria  științifico–educativă sau enciclopedică oferă informații, extinde orizonturile cititorului, îl captivează într-un anumit domeniu de cunoaștere, îl familiarizează cu cele mai actuale și interesante date ale științei și tehnicii, cu biografiile oamenilor de vază, cu istoria descoperirilor științifice, cercetărilor și invențiilor, într-o formă captivantă și accesibilă vârstei. Autorii acestui gen de literatură sunt savanți, oameni de știință sau scriitori. Acest domeniu are drept obiectiv acumularea interesului pentru cunoașterea lumii înconjurătoare, pentru o meditație profundă. Literatură conține o informație mai amplă decât enciclopedia, dar și mai concretă, mai profundă decât opera literară și pune la dispoziție diverse fotografii, desene, scheme, hărți etc.

Literatura științifico–cognitivă necesită consultarea suplimentară a dicționarelor și enciclopediilor. În cadrul conversațiilor, activităților practice de consultare a acestei literaturii, cititorilor li se vor forma deprinderi de a selecta din conținutul cărții informația științifică pusă la dispoziție de autor. De asemenea, ea ne oferă informații și cunoștințe, din care motiv trebuie citită încet, făcând unele notițe. În funcție de scopul lecturii, se alege modul de citire a cărților științifico – cognitive. Aceasta poate fi o simplă răsfoire, o lectură selectivă sau deplină și chiar o studiere profundă. Acest tip de literatură este destinat celor curioși și ingenioși, celor care se interesează cu adevărat de o problemă sau alta.

Lectura literaturii publicistice ridică și accentuează problemele apărute în fața societății, la un moment sau altul, care  influențează  opinia publicului și moravurile existente. Publicistul își expune direct părerea despre cele descrise și predispune cititorul la meditație, la judecată, la argumentare sau la găsirea adevărului. Cele mai actuale teme de publicistică sunt: economia, istoria, ecologia, etica, știința ș.a. Lucrările de publicistică se întâlnesc pe paginile revistelor, ziarelor, în cărțile unor scriitori și în culegeri comune. Literatura publicistică poate fi consultată atât cu scop cognitiv, cât și pentru studiu și comunicare în cadrul prezentării referatelor pe anumite teme.

Edițiile periodice, ziare și reviste, sunt publicații care apar la anumite intervale de timp. Pe paginile lor sunt publicate cele mai actuale și operative informații, rezultatele cercetărilor sau descoperirilor, realizările recente ale științei, tehnicii și culturii, fragmente din opere literare etc. Edițiile periodice au rubrici permanente. Ziarul informează cititorul, revista analizează evenimentele într-un aspect mai vast, le sintetizează, descriindu-le în ultimul număr pe cele mai importante, cu indicarea articolelor publicate pe parcursul anului.

            Lectura este o modalitate interesantă și plăcută de a vedea lumea prin ochii celor care scriu, o cale de a vizita locuri magice, de a cunoaște personaje misterioase, reale și fantastice, de a ne îmbogăți cunoștințele generale. Acest  proces al lecturii necesită atenție continuă. El este unul care ne solicită să citim mai mult și mai mult, fortificând astfel această aptitudine deosebită. Lectura permite crearea propriilor interpretări care, de cele mai multe ori, sunt bazate pe experiențele anterioare ale cititorului culese din lecturi.

Cărțile joacă un rol foarte important în dezvoltarea tuturor oamenilor. Este esențial de a-i încuraja și îndruma pe cei mici să afle ce este lectura, să cunoască această lume fascinantă ce va crea o bază solidă pentru toată viața. Biblioteca vine în ajutor celor mici și celor mari, ajutându-i  să pătrundă în lumea interesantă și misterioasă a cărților unde imaginația nu are limite. E vital important să trezim interesul și curiozitatea tuturor de a citi din plăcere și de a dori să citească cât mai mult, cunoscând astfel viața.