miercuri, 13 aprilie 2022

Serviciul „Turnirul amabilităților” la o nouă ședință: Mijloacele de transport

 

Valentina Leahu, bibliotecar, 

Filiala „Transilvania”

Serviciul „Turnirul amabilităților” se desfășoară în continuare cu multă dedicație și sârguință, insuflându-le elevilor importanța bunele maniere, oriunde s-ar afla. Subiectul ședinței a fost „Cum ne comportăm în transportul public?”, cu elevii ageri și isteți ai cl. a III-a „F” de la școala primară nr. 83 „Gr. Vieru” și învățătoarea lor Veronica Costru. Fiecare dintre noi am fost învățați din copilărie adevărurile comune: să cedăm locul vârstnicilor, să nu facem zgomot, să respectăm spațiul altcuiva. Dar, după ce ne maturizăm, mulți dintre noi, din anumite motive uită regulile de conduită în transportul public. De aceea, le-am actualizat copiilor cunoștințele în profunzime la tema dată, prin metoda întrebări- răspunsuri.

Atenția elevilor a fost axată pe lectura poeziei „Mijloacele de transport” de Claudia Mureșan. Audiind-o, ei au identificat toate mijloacele de transport: avion, tren, autobuz, mașină, vapor, elicopter, bicicletă, bărcuța, săniuța. Nelipsita sarcină „Lucru în grup” a inclus toți elevii să se implice în discuție și să selecteze răspunsul corect. În următoarea etapă a activității, ei au extras câte o fâșie din „Colajul multicolor ” și au relatat cu precizie informația scrisă.

Cu elevii am discutat diverse aspecte de comportament: când ne deplasăm cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, trebuie să avem în vedere că politețea față de persoanele necunoscute și respectarea unor reguli de bun-simț sunt esențiale pentru ca toată lumea să călătorească agreabil. În timpul călătoriei nu este bine să facem exclamații cu voce tare, să sustragem șoferul, să ne mutăm de pe o bancă pe alta. E bine să luăm cu noi o revistă, o carte sau un joc electronic. Și desigur, să ne amintim de bunele maniere: nu mâncăm, nu vorbim cu voce tare. Atunci când coborâm, astfel lumea din jur să ne laude: „Uite ce  copil educat!”.

Fascinați de informațiile aflate despre comportamentul în transportul public, spre final, elevii curioși au relatat informații și au prezentat desene captivante. În concluzie bunele maniere sunt indispensabile atât pentru societatea noastră cât și pentru dezvoltarea noastră ca oameni. Elevii au fost foarte activi și plăcut surprinși de această temă necesară, importantă, actuală.