vineri, 5 mai 2023

O nouă bibliotecă personală intrată în Colecția Moștenire: Vlad Pohilă

 


Natalia Smirnov, șef sector, Serviciul „Carte veche și rară”, Biblioteca Centrală

„...În vorbe, munca şi personalitatea bibliotecarului sânt cotate ca ceva nobil, extrem de necesar, util. Să mai amintim că bibliotecari au fost Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mircea Eliade precum și alți cărturari ...”. 

Vlad Pohilă

 

Într-o lună de primăvară, în aprilie, s-a născut cel ce se numea Vlad Pohilă, devenit mai apoi scriitor, publicist și traducător român basarabean, iar într-o altă lună de primăvară, la o distanță de numai 67 de ani, pe 15 mai 2020 ne-a părăsit.

În familia țăranilor Ion și Ileana Pohilă s-a născut cel, care avea să ne fie coleg, timp de  aproximativ 25 de ani. Licențiat al secției de ziaristică din cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, studii de doctorat în lingvistică la Institutul de limbă și literatură al Academiei de Științe din Chișinău, munca la cele mai renumite ziare și reviste din țară, numeroase traduceri în mai multe limbi străine, membru al Uniunii Scriitorilor din 1990, Vlad Pohilă s-a încadrat cu succes în activitatea biblioteconomico-bibliografică a Bibliotecii Muncicpale „B.P. Hasdeu”.

A fost redactor-şef al Revistei de biblioteconomie, ştiinţe ale informării și de cultură „BiblioPolis”, care este o publicaţie trimestrială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chişinău, difuzată nu numai în Republica Moldova, dar şi în România. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” are o activitate editorială consistentă. Pe parcursul a mai mulți ani, Vlad Pohilă a redactat publicațiile apărute, a participat la elaborarea lor. Prin editorialele și articolele sale dedicate domeniului biblioteconomic a adus un omagiu bibliotecarilor, fiind în acelaşi timp și un îndrumar pentru ei.

Ne-a măgulit pe noi bibliotecarii scriind doar lucruri frumoase cu mult respect și înaltă apreciere: „...Activitatea bibliotecară, este cu adevărat una nobilă, extrem de necesară şi utilă tuturor convivilor Cetăţii. Dacă nu mai mult, cu certitudine nu mai puţin decât meseria de medic, judecător, deputat sau profesor, ca să ne limităm la doar câteva profesii sau forme de activitate umană. Nimeni mai mult decât bibliotecarul nu face  eforturi  pentru  a  promova  printre oameni leacuri rare, după cum reiese şi din această cugetare a lui Tudor Arghezi: „...Cartea aduce nu doar leac la suflet, dar şi vindecă de lene şi laşitate...” Care medic ar putea pretinde că deţine – şi oferă pacienţilor săi – asemenea medicamente...?!

În contextul sărbătoririi Zilei bibliotecarului - 23 aprilie, Vlad Pohilă scria despre munca, profesia de bibliotecar ca despre o lume aparte, în continue perfecționare și instruire, deoarece exigenţele faţă de angajaţii bibliotecii – cu certitudine, mai mult decât la numeroase alte profesii – sânt în continuă schimbare, completare, creştere.

Aprecia bibliotecile care au depăşit cu mult limitele tradiţionale, „clasice”, devenind, săli de expoziţii sau pentru concerte, arene sau saloane de discuţii, locuri pentru cele mai surprinzătoare conferinţe, întâlniri, dezbateri, competiţii intelectuale.

A scris o mulţime de articole de cultivare a limbii, a redactat sute de cărţi şi mii de articole, a tradus proză din rusă, cehă, polonă, estonă, letonă, lituaniană şi din alte limbi ale lumii. Vlad Pohilă a participat la editarea primului număr al revistei „Glasul”, prima publicație cu alfabet latin din Basarabia postbelică. La fel ca și al doilea număr, apărut în august 1989, ziarul a fost editat și scos de sub tipar, clandestin, în Țările Baltice. A lucrat la un volum de articole de cultivare a limbii despre care scria: Limba română este partea cea mai importantă a vieţii mele. Grigore Vieru în prefață la volumul „Şi totuşi, limba română (articole, eseuri, prefeţe, recenzii)”, lansat de Vlad Pohilă la 30 mai 2008, scria printre alte 15 calități pentru care îi era drag Vlad Pohilă: „...Pentru că orice instituţie de cultură şi ştiinţă, fie Academia, fie Universitatea, fie Uniunea Scriitorilor, fie Televiziunea, s-ar putea mândri cu el încadrat în activitatea lor...”, îndrăznesc să adaog și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, instituție căreea i-a consacrat un sfert de veac. Acest lucru ne onorează și ne îndeamnă să-i promovăm scrierea și să-i punem în valoare contribuția acestui patriot al Moldovei și a Limbei Române pentru care a luptat cu condeiul în mână și a biruit de rând cu alți compatrioți.

În perioada aprilie-mai, chișinăuienii pot face cunoștință cu expoziția tradițională „Vlad Pohilă – Biblioteca personală intrată în Colecția Moștenire. Cărți cu autograf dedicate cărturarului Vlad Pohilă” la Biblioteci Centrală. Expoziție cuprinde 72 de cărți donate publicistului de către un șir de personalități ale culturii, atât din țară cât și din România. În total colecția donată numără 276 exemplare, care în curând vor fi disponibile în circuitul bibliotecar.