miercuri, 10 mai 2023

Titus Știrbu - scriitorul care dăruiește zâmbete

 


Natalia Sofroni, șef, Biblioteca „Traian”

Recent, la Biblioteca „Traian”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, a avut loc o întâlnire cu scriitorul mult îndrăgit și apreciat de toți copiii - Titus Știrbu. Întâlnirea a fost și un prilej care a dat start clubului de lectură ,,Caleidoscopul literar”. A fost cu adevărat o zi luminoasă cu mult soare și voie bună, atât afară, cât și în bibliotecă, care a fost însă luminată de cunoștințe noi și practice pentru viață dăruite cu drag de către scriitorul Titus Știrbu.

Un eveniment frumos și bine organizat în cadrul căruia copii au avut posibilitatea să cunoască poeziile scriitorului pline de umor și haz. Am avut o discuție frumoasă în baza cărților „Cosmonauții din urechea mea”, „Omul casa-și construiește”, ,,Sub o geană de pădure și „Un băiat cu două fețe cu 100 de povețe”. La eveniment au participat elevii clasei a I-a „A” de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Traian” îndrumați de învățătoarea dna Ana Ceban. De asemenea, au fost prezenți în format online și elevii clasei a I-a din localitatea Burla, Suceava, România.

Participanții, în prealabil, au făcut cunoștință cu poeziile scriitorului și au ținut să ne uimească și ei prin ingeniozitate, agerime, printr-un frumos recital de poezie, într-un mod teatralizat, care a sunat armonios din sufletele copiilor. De asemenea, elevii au pregătit desene minunate inspirate din creația scriitorului.

Titus Știrbu a fost foarte generos și le-a citit copiilor poeziile sale. Versurile poetului au cucerit publicul prin naturalețea, descrierea aspectelor umane printr-un limbaj simplu și profund. Din ele copiii au învățat să evite minciuna, lenea și alte năpaste omenești, făcând loc frumosului, binelui prin care se deosebește un Om adevărat.

 „...Omul bun nicicând nu fură,

Pe vecini nu ține ură

Și cuvântul când rostește –

Mai întâi îl cântărește.

Omul bun la sfadă tace

De-a promis ceva – el face.

Omul bun te-ajută-n toate,

Ți-i ca soră. Ca un frate.

Omul bun minciuni nu spune

Omul bun – e o minune.

Fiți și voi niște minuni,

Fiți cu toții oameni buni!”

Mare prețuire are autorul pentru plaiul nostru, pentru limbă și neam – valori perene, pe care le cântă în creația sa. Cu inima înflăcărată de dragoste și duioșie, scriitorul Titus Știrbu prin intermediul versurilor, a aprins scânteia patriotismului în inimile copiilor. O lecție de patriotism le-a oferit fiecărui participant, care este îndemnat să-și iubească țara, neamul și limba:

„Și spicul are Patrie –

Și Patria e lanul.

Și ziua are Patrie –

Și Patria e anul.

Cuvintele au Patrie –

Româna limbă-a noastră...

De mic iubește-ți Patria –

Moldova – falnic nume.

Mi-o apără! Înalță-mi-o!

Cum o făceau străbunii...”

Poetul prin poeziile sale îi îndeamnă pe copiii să fie buni, disciplinați și devotați cărții. Copiii, care-i sunt și prietenii lui adevărați, îi simt sinceritatea și bunătatea cu care vine în fața lor. Umorul fin, râsul sarcastic, maniera de ai capta atenția, i-au făcut pe copii să fie mai degajați, să reacționeze cu sinceritate la cele auzite.

Pentru copii poeziile recitate de scriitor au fost o adevărată aventură în lumea. Distins om de cultură şi personalitate importantă a culturii noastre, scrie în general poezie, dar mai este cunoscut și datorită parodiilor deosebite. Titus Știrbu este un adevărat domn al scrisului, a fost primit cu multă căldură de către copii, ceea ce ne-a confirmat încrederea în reușita unor astfel de evenimente. În plus, am avut dovada incontestabilă, că inițiativa bibliotecii noastre de a avea legături strânse cu scriitorii autohtoni şi de a le prezenta activitatea, a fost una lăudabilă care își arată deja roadele. Cu siguranță o vom continua.

Participanții curioși au aflat despre viața scriitorului, despre copilăria sa, cât și de ce scrie el poezii. Discuțiile au început sub semnul unei curiozități inteligente ale copiilor față de activitatea poetului. În conversația care s-a aprins între autor și tinerii cititori au fost înregistrate cele mai ingenioase întrebări: „Ce sentimente aveți atunci când citiți propriile poezii?; „Ați făcut năzbâtii în copilărie?”; „Ați scris și poezii despre casă și părinți?” ș.a.

 Biblioteca „Traian” aduce mulțumiri scriitorului Titus Știrbu pentru timpul plăcut petrecut împreună cu noi și pentru cărțile cu autograf: „Cosmonauții din urechea mea”; „Întâmplări din viața scriitorilor”; „Motanul polyglot” și „Unu scriem, doi în minte”.

Îi urăm multă sănătate și cât mai multe creații scrise din inimă pentru inimi, creație care să lumineze universul cititorilor dornici de frumos și lumină.