luni, 29 mai 2023

Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Nina Reșetnic, bibliotecară,

Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Biblioteca „Onisifor Ghibu” este echivalentă cu țara, cu independența, cu unirea. E o oază de românism, un for cultural pentru că este mereu plină cu oameni dornici de cultură, literatură, istorie, artă, folclor românesc. Biblioteca împlinește trei decenii de activitate deosebit de fructuoasă. Este o bibliotecă cu un destin aparte, devenită una din forurile culturale de prestigiu din Chișinău și din întreaga republică.

În perioada 25-27 mai 2023, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat Zilele Onisifor  Ghibu. Astfel, timp de trei zile, scriitori, poeți, oameni de cultură și cititorii au sărbători viața și opera celui mai important militant pentru Marea Unire de la 1918, promotor al învățământului și al culturii naționale, pedagog, istoric, publicist, memorialist și filozof al istoriei - Onisifor Ghibu.

Evenimentul a fost inaugurat cu depuneri de flori la Stela comemorativă „Onisifor Ghibu” din strada Pușkin, colț cu 31August 1989. Directorul instituției Vitalie Răileanu a ținut o alocuțiune cu referință la personalitățile Onisifor și Octavian Ghibu, personalități notorii ale neamului românesc. Apoi cei prezenți au fost surprinși de expoziția deosebită cu genericul „Onisifor Ghibu – promotor al pedagogiei practice”, cuprinzând 48 de documente semnate de Octavian Ghibu. Totodată a fost vernisată expoziția de pictură cu genericul „Povești colorate în miniatură” a profesoarei de arte plastice Olga Mardari cu 46 de lucrări de pictură.

Oaspeții prezenți la eveniment au venit cu o donație de carte, printre care scriitorul și pictorul Leonid Popescu, scriitorii Iulian Filip, Titus Știrbu și Vlad Zbîrciog. Oaspeții prezenți și-au împărtășit impresiile personale acumulate de-a lungul anilor colaborând cu Biblioteca „Onisifor Ghibu”. Ricky Ardezianu a venit cu un recital de muzică pentru chitară, încântând auzul celor prezenți.

La simpozionul „Europa-Moldova din perspectiva Summit-ului Comunității Politice Europene din 01 iunie 2023: conexiuni și dialog cultural” au participat reprezentații Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, elevii din cadrul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. Alexandra Pânzari, consultant principal în cadrul Ministerul Justiției, a susținut o prelegere pe tema„ Convenția Europeană a drepturilor omului”, elevii fiind interesați de acest subiect, au venit cu o mulțime de întrebări referitor la drepturile omului. La un dialog interesant i-a provocat pe elevi deputatul primului Parlament al Republicii Moldova, Valentin Dolganiuc. Elevii au plecat acasă plin de emoții și foarte mulțumiți, dornici de a reveni.

A doua zi, oaspeții bibliotecii au fost invitați la un recital de poezie semnate de Virgil Botnaru, Iraida Darmancev, Maria Ivanov și alți invitați, cititori-scriitori care au citit versuri din creația proprie, fiind o oportunitate deosebită de a ne delecta cu frumusețea cuvântului scris, expresia creatoare a acestor frumuseți care e însăși viața, e sufletul nostru.

În continuare au fost prezentate volumele elaborate și editate la Laboratorul de Cercetări Literare și biobibliografice din cadrul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. La masa rotundă „Summit-ul comunității Europene: perspective și actualitate, valențe și valori educaționale” au participat prof. univ., dr. hab. Vlad  Pâslaru, prof. univ., dr. hab. Grigore Vasilescu, studenții de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (Universitatea de Stat din Moldova); elevii de la liceele „Mircea Eliade” și „Vasile Vasilache”. Elevii și studenții au fost foarte activi, venind cu diferite întrebări. Au înțeles că dacă ești stăpânul unor sistem de valori și idealuri contribui la formarea spirituală. Și de data aceasta Biblioteca s-a arătat a fi un spațiu benefic și prietenos de comunicare, informare și educație, oferindu-le servicii de calitate.

La 27 mai au continuat Zilele Onisifor Ghibu prin conversația filosofică „Fericirea - limanul către care tind oamenii” cu Dorian Furtună. La final, șeful bibliotecii Vitalie Răileanu le-a mulțumit tuturor pentru implicarea în activitățile programului și a făcut un bilanț a activităților din cadrul Zilelor Onisifor Ghibu

Biblioteca menține și în continuare caracterul pur românesc, câștigat în trecut și se răspândește în continuare prin Zilele Onisifor Ghibu, lumina aprinsă de patronul spiritual al Bibliotecii.