sâmbătă, 13 mai 2023

Romanul „Montana” – adevăr, dramă și suspans

 

Elena Babără, bibliotecară, Biblioteca „Traian”

Romanul „Montana” îl putem considera o capodoperă a literaturii române, alături de alte romane memorabile basarabene. În cel mai direct mod afirm că este un roman pe care nu îl poți lăsa din mână datorită momentelor sale extraordinare de suspans și structura prin care este construit. Deloc greu de citit. Împletit într-o manieră subtilă de umor fin și amuzant pe de o parte și dramatismul pe de altă parte, care este descris simplu și atractiv de a lectura, fără ca cititorul să se plictiseală. Este un roman în care poți plânge și râde în același timp, în care te poți distra alături de copilul-eroul central și te poți întrista alături de adultul, eroul principal, dar indiferent nu poți nicidecum rămâne în timpul lecturării acestui roman unic.

Ne determină să ne aducem aminte de realitatea dură din punct de vedere politic și social în care trăim, care este alături de noi și pe care încercăm uneori să o evităm. Este o adevărată proză despre războiul din Transnistria, trăirile unui copil în această perioadă. Cel mai memorabil este faptul că autorul dezvoltă mai multe teme a cărții în același timp, socială, politică și psihologică, dragostea unui copil față de originile sale, locul de baștină, casa sa, care poate fi și o căsuță mică, o cocioabă, un vagon de cale ferată, dar este locul pe care îl va iubi toată viața. De aceea ne duce la gândul că orice copil este esențial să se dezvolte și să crească într-un loc armonios, nepericulos. Consecințele unui trai sărac, periculos, toxic îi vor da tulburări și suferințe pe parcursul întregii vieți. Copiii de azi sunt viitorul de mâine și depinde foarte mult de părinți de azi ce societate și țară va exista în ziua de mâine.

Copilul – eroul central din carte și adolescentul, care ajunge mare se simte frustrat că trebuie să părăsească mai întâi locul de baștină, casa unde s-a născut. Apoi frustrarea devine dublă, trebuie să părăsească țara și orașul unde s-a născut, pentru ca să supraviețuiască. Noua țară este frumoasă, meseria sa este una de succes, dar dorul de mamă, casă, meleagurile copilăriei este mai puternic. Sunt sentimente firești, specifice fiecărui om, să vrea să vadă din nou locurile copilăriei sale.

Toate aceste lucruri ne duce cu gândul la drama pe care au trăit-o și încă o mai trăiesc persoanele care au fost separate de plaiul lor de baștină, care nu au posibilitatea să se întoarcă și care nu au unde se întoarce „acasă”. Ne face să prețuim fiecare moment petrecut cu cei dragi acasă, care deși poate părea un lucru banal pentru unii, pentru alții poate fi un vis imposibil și de nerealizat.

Altă temă pe care ne face autorul să o sesizăm este deosebirea majoră dintre generații, dintre dezvoltarea socială, tehnologică, care ne arătă cât de tare se pot deosebi generațiile între ele. Fiecare generație parcurgând o anumită realitate istorică, tehnologică. Spre exemplu, dacă la acea vreme ceasul „Montana” era un vis frumos pentru generațiile de copii de atunci, un gadget modern care era dorit de mulți copii. În comparație cu tehnologia de acum, telefoane moderne și acces la internet acel ceas pare un lucru neimportant pentru noi și pentru copiii generației de azi. Pentru acel copil din Bender acel ceas era un univers întreg, o tehnologie senzațională, pe care și-l dorea cu ardoare și nu-l putea avea. Acel copil din Bender, apoi maturul care avea o carieră de succes, fiind jurnalist, avea o relație de cuplu de succes, în care se simțea bine. Avea bani și telefon modern, mult mai valoros financiar ca acel ceas, dar copilul din el își dorea ceasul Montana, visul copilăriei lui. Acest matur își dorea tatăl și amintirile înapoi, pe care țara sa unde a crescut și s-a născut nu i le putea întoarce. De aceea s-a decis să se întoarcă în orașul natal cu speranța de a găsi acest ceas. Este chiar o lecție de viață pentru generațiile de azi, care sunt obișnuite să aibă mai multe în ziua de azi, telefoane moderne, acces la informații, tehnologii și bineînțeles un cer pașnic deasupra. Nu suntem, poate, în stare să apreciem la adevărată valoare lucrurile pe care le avem. Generațiile care tind să fie nemulțumite de lucrurile pe care le au și doresc din ce în ce mai mult, dar care poate mulți nu și-au pus întrebarea cum ar fi să fii departe de casă, cum ar fi să nu poți reveni înapoi acasă, cum ar fi dacă nu ar exista tehnologii deloc și cum ar fi să exiști în locul acestui personaj cu atâtea amintiri dureroase. Personajul care a supraviețuit războiului, pierderilor, ambianței periculoase de acasă, trăind printre linii de asamblare, macarale, ciocane, construcții, trenuri și șine de cale ferată de mic copil. Trăind într-un loc absolut periculos și toxic pentru copii, printre fum și gaze toxice și gălăgie de la toate aceste mașinării.

Prin urmare, mulți dintre generațiile de azi s-ar putea considera un pic mai norocoși că au parte de o copilărie mai veselă, cu tehnologii mai bune și prin faptul că se bucură de un cer pașnic deasupra capului. Dar pentru ca un om să realizeze ce are este uneori important să compare. Acest roman ajută și educă generațiile de adolescenți de azi să fie mai recunoscători, mai răbdători, mai blânzi pentru lucrurile pe care le au. Tema umanității este subtil redată în acest roman. Adolescenții de atunci aveau și ei problemele lor. Toți care locuiau la acea bază, în acel mediu toxic, în Bender, le-a fost mai greu să se realizeze în viața de matur, să își găsească profesia potrivită și menirea în viață. Birocrația, sistemul social politic și-a pus amprenta în viața copiilor și a maturilor de acolo. A fost cu adevărat o luptă de supraviețuire pentru ei.

Patrie, dragoste, țară, loc natal, părinți, dor de casă, copilărie - sunt teme pe care le-a abordat autorul și care vor rămâne mereu actuale. Omul se află într-o corelație strânsă cu aceste lucruri și dacă copilul se află în dizarmonie de mic cu aceste valori, maturul care va crește va avea sechele și traume, care chiar dacă va avea o carieră strălucită, ca în cazul acestui jurnalist, dorul și baștina și amintirile vor rămâne mereu în sufletul său.

Este un roman care ne atrage atenția la educația copiilor din zilele noastre, la implementarea valorilor necesare în educație de mici, pe care ei să le dezvolte în maturitate, la respectul și dragostea față de părinți și locurile de baștină, la menținerea unei relații de pace între oameni și popoare, la onestitate și omenie.