joi, 18 mai 2023

Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție

 


Angela Olărescu, șef, Biblioteca „Hristo Botev”,

Lidia Cîssa, bibliotecar, Biblioteca „Hristo Botev”

 

          Romanul „Montana”, semnat de tânărul prozator Alexandru Popescu, a trezit interes și curiozitate în rândurile adolescenților. Aceasta o confirmă și întâlnirea scriitorului cu elevii claselor a VIII-a de la Liceul Teoretic „George Meniuc” din Chișinău. Întâlnirea a avut loc în data de 17 mai 2023, în cadrul căreia s-a pus în discuție cartea menționată, inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește 2023”, ediția a XX-a. Activitatea a fost organizată de Biblioteca „Hristo Botev” în parteneriat cu Liceul Teoretic „G. Meniuc”, cu concursul nemijlocit a bibliotecarei liceului, dna Elena Cortac, și a profesoarelor de limbă și literatură română, dna Surdu Lucia și dna Costaș Marina.

          Întâlnirea a început cu un succint discurs, prezentat de către dna Angela Olărescu, șefa Bibliotecii „Hristo Botev”, care a vorbit elevilor despre Programul de lectură „Chișinăul citește” ce anual promovează cărți de valoare ale scriitorilor autohtoni. Aceste opere țin de trecutul și prezentul poporului nostru basarabean, evidențiază diverse probleme importante existente în țară (politice, sociale, economice, morale etc.), asupra cărora trebuie să medităm și să ne străduim împreună să le soluționăm cât mai operativ, pentru a construi o societate mai prosperă, mai umană, demnă de a se alătura la comunitatea europeană. Apoi a fost prezentat autorul romanului „Montana”, dl Alexandru Popescu, venit de peste hotare, din Anglia, unde actualmente este stabilit cu traiul, pentru a se întâlni cu cititorii operei sale.                    Bibliotecara Lidia Cîssa de la Biblioteca „Hristo Botev”, le-a relatat elevilor succint despre scriitorul Alexandru Popescu, care este un nou nume în literatura română contemporană, făcând trimitere și la unele date biografice. Elevii au aflat că Alexandru Popescu este originar din or. Bender, Republica Moldova, absolvent al Universității Libere Internaționale din Moldova, licențiat în științele comunicării, are în spate o frumoasă carieră de jurnalist, activând ca jurnalist și reporter în presa națională (Agenția de presă IPN), la unele posturi ale televiziunii naționale (Jurnal TV și Prime TV), la Radio Europa Liberă. Este autorul unui film documentar „O viață, trei țări, zece copii”, premiat în anul 2017 la Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf” și în același an este distins cu alt premiu prestigios - pentru cel mai bun reportaj TV. În anul 2022 debutează ca prozator cu romanul „Montana”, publicat la Editura „Arc” din Chișinău, distins la începutul anului 2023 cu premiul „Gânditorul din Hamangia” în cadrul proiectului „Valurile, vânturile”, moderat de scriitorul și dramaturgul Val Butnaru.         

           În continuare, elevii au audiat o succintă prezentare a romanului „Montana”, care este un roman contemporan, ce reflectă evenimente din istoria recentă a Republicii Moldova: tranziția basarabeană, râzboiul de pe Nistru din anul 1992, viața oamenilor simpli în Transnistria separatistă. Aceste evenimente sunt redate prin trăirile personajului principal, Ivan Josan, a familiei lui, vecinilor, colegilor de clasă. În roman prezentul se îmbină armonios cu trecutul: pe de o parte, aflăm istoria unui tânăr, evadat din Bender, orașul său de baștină, fiind umilit, maltratat, terorizat de autoritățile separatiste locale, care în prezent activează ca jurnalist și reporter în Anglia, unde se străduie să-și refacă viața și să devină un bun specialist acolo, în străinătate, însă amintirile dureroase despre trecut - despre copilăria și adolescența sa, viața de acasă, îl împiedică, creându-i chiar probleme de sănătate; pe de altă parte, din acele amintiri dureroase aflăm povestea unui copil dintr-o zonă separată din Bender, o bază destinată pentru construcția, instalarea și reparația căilor ferate, distracțiile și sentimentele lui și a altor copii dictate din acele condiții, care a fost martorul evenimentelor menționate, văzute cu ochi de copil și trăite cu inimă și conștiință de copil, apoi adolescent.

          Cei mai activi dintre elevi, Cristian Romanciuc, Andreea Corj, Donatella Odovenco, Anastasia Chiric, Stati Patricia, Istratuc Evelina, Ghilinschi Dorian și alții, și-au exprimat impresiile sale asupra romanului lecturat, accentuând faptul că este un roman interesant, construit neobișnuit, pe alocuri dramatic, pe alocuri tragic, dar sunt prezente și fragmente hazlii, ce le-au amuzat, de exemplu acolo, unde autorul povestește despre jocurile aventuroase ale copiilor, limbajul folosit de ei și altele. Au remarcat, de asemenea, că datorită romanului au aflat mai multe lucruri despre viața copiilor, adolescenților, adulților din autoproclamata Republică Transnistreană, că nu și-au imaginat că situația în acea zonă a fost, poate și acum este, atât de dramatică și periculoasă pentru populație.

          Apoi a urmat un dialog vioi între elevi și scriitorul Alexandru Popescu, ce s-a desfășurat într-o atmosferă lejeră, descătușată, pe un ton de încredere. Elevii au adresat autorului multiple întrebări cu referire la prototipurile personajelor principale din carte, semnificația titlului romanului, imaginile de pe copertă, ideea principală a romanului etc. S-a discutat, de asemenea despre procesul de creație a scriitorului și cea de jurnalist, despre planurile dumnealui de viitor, interesându-se ce subiecte din viața cotidiană pot fi descrise în alte cărți și puse în atenția societății etc. Alexandru Popescu a remarcat că, scriind acest roman, a avut drept scop ca populația din partea dreaptă a râului Nistru, și îndeosebi tânăra generație, să cunoască mai profund istoria poporului basarabean, în special siuația reală a populației din stânga Nistrului din perioada sfârșitul anilor 80, anul 1992, războiul de pe Nistru, formarea zonei separatiste transnistrene, trăirile și suferințele ei sub influența evenimentelor derulate în acest teritoriu.

          În final, i-am adus sincere mulțumiri scriitorului Alexandru Popescu pentru această întâlnire captivantă și constructivă, urându-i  multă energie creativă și inspirație pentru a scrie și alte cărți ce vor merita a fi lecturate și puse în discuție, fiind utile pentru viața populației din țara noastră. A încununat întâlnirea o poză comună a celor prezenți cu scriitorul.