marți, 28 septembrie 2010

CULTURA INFORMAŢIONALĂ A UTILIZATORULUI – CALE SPRE CUNOAŞTERE

M. CUDLENCO,
manager Biblioteca Publică Crihana Veche

Constituirea societăţii informaţionale şi a cunoaşterii presupune formarea de noi atitudini şi capacităţi, un acces mult mai larg la oportunităţile de informare, de educaţie şi de învăţare permanentă pentru a însoţi schimbările rapide şi generale care au loc în societatea contemporană. În prezent instruirea continuă a devenit o necesitate. Cunoaşterea ia locul informaţiei pe toate planurile şi în toate domeniile, inclusiv în educaţie. Astăzi totul stă sub semnul şi influenţa informaţiei, toate activităţile şi procesele fiind bazate pe informaţie, pe regăsirea şi folosirea ei eficientă, astfel încât este vital pentru orice persoană să regăsească rapid şi uşor documentele necesare educaţiei şi muncii sale.

„Şcoala cea mai bună e aceea unde înveţi, înainte de toate, a învăţa” – afirma N. Iorga. Un rol important în dezvoltarea competenţelor informaţionale îi revine bibliotecii, misiunea căreia este formarea culturii informaţionale a utilizatorilor. Cultura informaţională este cheia culturii generale a unui beneficiar. Nici un om nu poate fi cult, instruit fără a poseda cultura informaţională.

Programele de instruire iniţiate de Biblioteca Publică Crihana Veche are drept scop de a pregăti utilizatorii săi pentru viaţă şi activitate profesională în condiţiile economiei de piaţă într-o societate a cunoaşterii. Ele sunt orientate într-o măsură mai mare spre formarea şi educarea generaţiilor tinere.

În acest scop sunt organizate excursii la bibliotecă, unde copiii sunt iniţiaţi despre principiile de organizare şi funcţionare a instituţiei, serviciile oferite, tehnologiile informaţionale şi utilizarea lor. La orele de bibliologie utilizatorii sunt familiarizaţi despre cunoştinţele bibliografice prin conversaţii, jocuri, victorine, sfaturi de lectură, lecţii-audieri etc.

Pentru captarea vizuală a beneficiarilor în bibliotecă sunt amplasate ghiduri adresate cititorilor: „Rugămintea insistentă a cărţii”, „Cum să utilizezi biblioteca”, „Aparatul informativ al cărţii”, „Regulile de utilizare a PC-ului”. Considerăm utile zilele de informaţie, orele şi revistele bibliografice ş.a. La astfel de activităţi beneficiarii noştri îşi lărgesc orizontul de cunoştinţe, învaţă să acceseze sursele de informare şi să evalueze utilitatea acestora în funcţie de necesităţi, să se orienteze în spaţiul informativ, să utilizeze corect şi adecvat metodele de informare şi documentare. Săptămâna uşilor deschise este o modalitate de a demonstra comunităţii ce reprezintă o bibliotecă în contextul schimbărilor sociale şi informaţionale. Organizarea Săptămânii Uşilor Deschise în Biblioteca Publică Crihana Veche sub genericul „Luminatu-s-a de carte, luminatu-s-a de grai”, de la an la an focusează tot mai mult atenţia populaţiei asupra activităţii bibliotecii. Orele bibliografice pregătesc beneficiarii pentru o autonomie de orientare în torentele documentare şi de utilizare a resurselor informaţionale.

Scopul nostru este de a-i învăţa pe elevi să utilizeze cataloagele şi fişierele bibliotecii, literatura de referinţă şi ediţiile bibliografice. În sala de lectură, unde ţinem aceste ore, avem expoziţii de documente pe diferite teme: „Biblioteca te ajută să te informezi”, „Noutăţile ediţiilor periodice”, „Achiziţii noi” etc.

În era dezvoltării tehnologiilor informaţiei şi comunicării Internetul este un factor prioritar în căutarea şi utilizarea informaţiei electronice. În acest context, biblioteca are un rol tot mai mare de instituţie de instruire.

Pentru a fi utili beneficiarilor noştri, Biblioteca Publică Crihana Veche a iniţiat cursuri de instruire „ABC-ul computerului”, care au drept scop alfabetizarea utilizatorilor cu tehnologiile şi resursele informaţionale. Cei care nu cunosc sunt ajutaţi să înveţe să utilizeze calculatorul, să navigheze în Internet, să folosească instrumentele de căutare a informaţiilor.

Alte activităţi de formare a culturii informaţionale practicate de noi sunt recomandările de lectură, consultaţiile, seminarele de informare, prezentările de carte şi de web site-uri etc.

În anul curent activităţile de formare şi promovare a culturii informaţionale au fost incluse în programele Taberei de Vară 2010. Pornind de la ideea că prin joc copiii sunt atraşi către carte şi lectură, din şirul activităţilor au făcut parte: jocul bibliografic „Microfonul magic”, conversaţia-interviu „Ce ştii despre bibliotecă?”, ora de informare „Cartea te învaţă”, concursurile „Tot ce ştiu e că tot ce vreau să ştiu obţin prin cultura informaţională”, „Cartea şi Internetul”etc.

Formarea continuă, de-a lungul întregii vieţi, reprezintă singura modalitate de îmbunătăţire şi creştere permanentă a nivelului de cultură a omului. Biblioteca Publică Crihana Veche este mereu în căutare de noi forme şi metode de instruire a utilizatorilor pentru a-şi putea îndeplini cu succes misiunea de instituţie ce contribuie la ridicarea culturii informaţionale a comunităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu