marți, 18 decembrie 2012

BIBLIOTECA ,,ONISIFOR GHIBU” – DUPĂ 20 DE ANI DE ACTIVITATE, UN ADEVĂRAT BASTION AL ROMÂNISMULUI


Corina STAVILA,
bibliotecar, Filiala ,,Onisifor Ghibu”

Un eveniment deosebit din viaţa Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu” a avut loc în perioada 23-25 octombrie 2012, Biblioteca marcând 20 de ani de la fondare, 20 de ani de activitate fructuoasă în slujba cititorilor avizi de cunoaştere. Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” a fost fondată de către Octavian Ghibu şi inaugurată la data de 15 ianuarie 1992. Este prima instituţie românească din Republica Moldova care dispune de o colecţie valoroasă, în exclusivitate de carte românească, care mereu se completează cu ediţii noi, graţie donaţiilor din partea Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti.
Marţi, 23 octombrie s-a dat startul manifestărilor culturale şi ştiinţifice dedicate acestui eveniment. La deschiderea festivităţilor au participat personalităţi notorii atât din ţară, cât şi de peste hotare: Lidia Kulikovski, director general al BM „B.P. Hasdeu”; academicianul Mihai Cimpoi; Florin Rotaru, director, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti; Ion Constantin, scriitor (Bucureşti); scriitorul Vladimir Beşleagă; actorul şi regizorul Ion Ungureanu, scriitorul Iulian Filip; pictorul Ştefan Coman, ex-directoarea bibliotecii Elena Vulpe… Mesajele celor prezenţi au remarcat locul distinct, aparte al Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'', care a devenit în aceşti ani un reper în sfera culturii, lecturii, care a clădit mult la promovarea valorilor naţionale. Astfel, laurii binemeritaţi au fost aduşi acestui focar de cultură românească.
Pe parcursul celor trei zile, cât au durat ,,Zilele Ghibu'', ediţia a XX-a, au fost organizate un şir de manifestări culturale, dintre care Simpozionul Biblioteca în spaţiul cultural modern – catalizant întru lecturi, comunicare şi emanicipare, masa rotundă cu genericul Procesul literar contemporan şi impactul asupra cititorului mileniului trei, vernisajul artistic Gama de idei ale culorilor expus de pictorul Ştefan Coman, recitaluri de poezie şi lecturi de proză, secvenţe de concert la pian şi voce.
Evenimentul a mai fost însoţit de un şir de lansări de carte, concepute şi elaborate în Laboratorul de cercetări literare şi bibliografie ,,Onisifor Ghibu'': Academicianul Mihai Cimpoi – savantul timpului prezent, volum coordonat de Vitalie Răileanu; Anatol Ciocanu şi senectutea teiului; Dudnic Petru. Poeme şi epistole în zbucium. Cu răsunet au fost şi cărţile prezentate de către Clubul poeţilor desculţi: Drumul spre Tibet de Terente Ronin, Visele şi oamenii mării de Alexandra Bobu şi Melopee la început de mileniu (antologie de versuri ale membrilor ,,Clubului Poeţilor desculţi'').
Prin cartea Biblioteca „Onisifor Ghibu”. Două decenii de istorie. Monografie, care reprezintă rezultatul colaborării dintre jurnalista Raia Rogac (Chişinău) şi dr. Ion Constantin (Bucureşti), s-a demonstrat că pe parcursul a douăzeci de ani prestigioasa instituţie de cultură a înscris adevărate pagini de istorie.
O activitate festivă deosebită Omagiu patronului spiritual al Bibliotecii – Onisifor Ghibu a fost consacrată şi omului de cultură Onisifor Ghibu, care a luptat pentru o naţiune pur românească, iar învăţăturile, valorile sale sunt promovate şi cultivate mai departe noilor generaţii de Biblioteca ,,Onisifor Ghibu'' – lăcaş al cărţii româneşti. Învăţăceii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” au prezentat un program de excepţie, venind cu un val de muzică populară şi un recital de poezie, cu însufleţire patriotică Mai aproape de hotare prin Basarabia.
În cadrul manifestărilor nu s-a uitat şi despre cei mai fideli utilizatori ai bibliotecii, care au fost premiaţi cu diplome, seturi de cărţi şi reviste, carneţele, pixuri, creioane şi, desigur, voie bună.
Astfel, douăzeci de ani Biblioteca ,,Onisifor Ghibu'' funcţionează ca un centru cultural, informativ şi educativ pentru utilizatorii municipiului Chişinău, oferind beneficiarilor, fără restricţii, acces liber la informare, studii, documentare, promovând valorile spirituale naţionale şi universale. La ceas aniversar, îi urăm Micii Românii din centrul Chişinăului – Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu'' – succes în continuare!