miercuri, 19 decembrie 2012

OAMENII BRANDUL BM: ANNA STRATIEVA

S-a născut la sudul Moldovei, în satul bulgar Stoianovca, Cantemir; a împlinit 45 de ani, şi toată viaţa a avut plăcerea să citească cărţi; chiar şi în prezent, nu trece o zi, fără ca ea să le răsfoiască. Meseria de bibliotecară, şi-a ales-o întâmplător: a mers, de companie, cu amica ei, să depună actele la Colegiul din Soroca. Ulterior, absolvise USM. Astfel, s-a întâmplat, că s-a legat de bibliotecă pentru totdeauna. Recunoaşte, că fiind mezina familiei, a fost destul de răsfăţată, şi, chiar dacă învăţa bine, comportamentul ei aducea multe probleme părinţilor, care încercau să fie ceva mai duri; ea fiind pedepsită pentru fiecare faptă necugetată. Iar, Anna, ca într-adins, intra în alte istorii, fără să se fi gândit la urmări, - frica îi apărea doar la revenirea în pragul casei sale. Un caracter vioi, parcă nu se leagă cu meseria de bibliotecar, dar o alta cale, nu-şi putea imagina. Lucrând la biblioteca din Stoianovca, a simţit o constrângere de inimă, de altfel, şi-a dorit o schimbare în viaţă; s-o facă mai interesantă şi cuprinzătoare, să-şi lărgească orizonturile, să le ofere copiilor ei cele necesare, mai mult, decât ce le poate da viaţa unui sătuc uitat... Într-o bună zi, şi-a luat copilaşii şi s-au transferat cu traiul în Chişinău. I-a fost greu, nimic simplu; situaţia dezvăluind să fie astfel, că a fost nevoită să-şi educe copiii, de una singură. Precum zice şi ea; şi-a înfipt cu dinţii de această posibilitate în viaţă, ca să rămână pe vârf. A avut unele încercări de a găsi o slujbă mai bănoasă, dar de soartă nu fugi: destinat i-a fost ei, bulgăroaice îndărătnice, să activeze anume în Biblioteca Bulgară. A nimerit într-o echipă prietenoasă şi echilibrată; în cei 10 ani de activitate, Anna s-a înfiripat în acest colectiv, devenind una ”de-a lor”, o familie. Aici, ele işi împărtăşesc toate evenimentele, şi cele personale; se susţin în clipe grele, şi oricare problemă nu s-ar ivi, fiecare ştie, că colegele o vor înţelege şi o vor ajuta. Iată că, al treilea an, Anna Stratieva activează în biblioteca Bulgară, deja în calitate de şefă. Împreună cu echipa ei, a învaţat să conducă, dat fiind, că la început, se simţea neîndemânatică şi fără experienţă; dar mereu este sprijinită de echipă, prin muncă lor conştiincioasă, chiar şi atunci, când e nevoie să lucreze supra program. Doar că rândurile se tot reduc: unul din motive fiind salariul mic... În prezent, au nevoie, urgent, de încă un lucrător, care s-ar încadra la fel de reuşit în această familie de bibliotecare prietenoase şi muncitoare.

Filiala de cultură şi literatură bulgară „H. Botev” a apărut în acest loc, de pe strada Gr. Vieru, 20 de ani în urmă (mulţumiri enorme pentru acest fapt Doamnei Lidia Kulikovski). Pe parcursul acestor ani, biblioteca a devenit un centru de cultură pentru bulgarii, care au îndrăgit cultura lor, cunosc istoria, şi doresc să salveze tradiţiile lor. Aici, se produc manifestări, consacrate sărbătorilor naţionale. De 7 ani, se adună la sărbătorirea Crăciunului cu cantece, colinde şi vrăjeli. În curând, vor fi lansate, în premieră, volume artistice şi ştiintifice, scrise de către scriitori bulgari. La fel, se sărbătoresc date jubiliare, aniversări ale scriitorilor, poeţilor, oamenilor de ştiinţă şi altor personalităţi de vază. Activitatea bibliotecii este în atenţia reprezentanţilor consulatului Bulgar în R.Moldova, care au devenit oaspeţii de onoare la cele mai reprezentative evenimente marcate în cadrul bibliotecii Bulgare. Persistă susţinerea şi din partea organizaţiilor de societăţi bulgare: ”Българска община” în frunte cu Fedor Sabii, comunitatea”Възраждане” în persoana lui Ivan Zabunov, organizaţia ”Бесарабски българи” cu Semen Jeliapov. Manifestări cu caracter ştiinţifico-popular sunt activate prin participarea membrilor ”Научно дружество на българистите в Молдова”, preşedinte Nikolaj Cervenkov, membrii Nadejda Kara, Elena Raceeva etc.

În aceşti ani, biblioteca şi-a cucerit noi prieteni - volontari; care sunt, în primul rând, Maria Veliksar (în trecut, redactor şi moderator al emisiunii ”На Буджакска вълна”), actual, preşedinte al clubului de femei ”Snejana”; Anna Pagur, pasionată şi culegătoare a folclorului bulgar, conducător artistic al ansamblului folcloric ”Вългленче”. Biblioteca e în strânse relaţii şi comunică cu Liceul Teoretic ”Васил Левски”, director Vasilij Stoianov, care răspunde la orice apel al bibliotecii; iar elevii lui organizează ore libere în cadrul bibliotecii, vin la expoziţii.

Filiala a împlinit 20 de ani de activitate în reţeaua BM „B.P. Hasdeu”. Despre acest eveniment, s-a scris în publicaţii de presă, inclusiv, şi în cele din Bulgaria. Bilbiotecarele se bucură de felicitări, urări şi poezii consacrate activităţii bibliotecii, şi care sunt plasate pe blogul bibliotecii bibliobotev.wordpress.com  

La 12 decembrie 2012, redactorul-şef al revistei ”Наше поколение”, la o ceremonie anuală de decernare a premiilor ”Autorul anului” a conferit printre alte premii bibliotecii bulgare, nominaţia „Biblioteca anului”. A fost o surpiză neaşteptată, dar foarte dorită şi plăcută.

Activitatea bibliotecii include şi lucrul asupra indicelui bibliografic la tema „Hristo Botev”, care cuprinde ediţii ale autorilor, literaturii despre viaţa şi activitatea, scrieri memorative despre Hristo Botev. Se finisează şi o lucrare biobiliografică despre un bulgar basarabean Georgij Barbarov – un talentat poet, jurnalist, redactor la radio „Megdan”. Al doilea an la rând, biblioteca dă start cursului de studiu al limbii bulgare, un proiect demarat de Ministerul Educaţiei Bulgare:  Роден език зад граница”.

”În prezent, se prognozează dispariţia cărţii în urma progreselor tehnologiilor informaţionale - zice Anna – Sunt categoric împotriva acestor  afirmaţii. Eu, personal, sunt foarte pasionată de computer şi mult timp acord navigării pe Internet. Însă, cartea nu poate fi înlocuită сu un calculator, şi nu doar pentru mine: şi copiii mei preferă să citească cărţi, în formatul lor tradiţional. Când ţii o carte în mâini, ea este percepută mult mai bine, de altfel, e posibil să revii la paginile ulterior citite, recitind ceva interesant. Este mai uşor, în orice moment, să ridici o carte de pe poliţă, s-o răsfoieşti, fără dependenţă de calculator sau Internet.”

Să fii manager chiar şi într-o filială mică e destul de greu, zilnic apar situaţii, care necesită să fie ”descurcate”, şi Anna îşi asumă toată responsabilitatea pentru deciziile luate. Se întâmplă, confundă şi ea ceva, apoi, are remuşcări, se acuză; ceea ce uneori, se revarsă în nopţi nedormite cu retrăiri şi îndoieli de sine. Uneori, şi autorităţile sunt nemulţumite de serviciul ei:”Pentru asta şi sunt ei şefi”, zâmbeşte Anna. Dar atunci, când organizează şi moderează cu reuşită o activitate culturală, după ce oamenii se apropie de ea, cu recunoştinţă, aducându-i toate laudele şi mulţumiri, Anna se simte cuprinsă de toate emoţiile de fericire şi bucurie: mândră şi satisfăcută pentru munca efectuată, ea înţelege, ca AICI e serviciul şi locul ei! Aici, ea poate şi doreşte să lucreze, să-şi pună toată contribuţia în domeniul, pentru care depune efortul întreagă Bibliotecă Municipală. Nu poate fi vorba despre realizarea viselor sale; le are multe şi vor mai fi, atâta timp cât e satisfăcută prin munca ei.
                                  Svetlana VIZITIU