sâmbătă, 22 decembrie 2012

O SĂRBĂTOARE DE SUFLET


Poezia este un miracol pămîntesc,
iar muzica este un miracol ceresc (Grigore Vieru)

Dacă aţi fi avut prilejul să treceţi în 13 decembrie pe lîngă Centrul Academic Internaţional Eminescu, aţi fi auziţi glasuri sonore de îngeraşi intonînd melodii pe versurile lui Grigore Vieru. Cei ce au avut inspiraţia de a intra în acel moment în incinta centrului s-au delectat cu minunata lirică a marelui poet, plecat în nefiinţă, dar rămas printre noi.
Am intrat şi în faţă ne-a apărut un tablou minunat - copii de diferite vîrste, începînd cu cei din clasele gimnaziale şi terminînd cu studenţii de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, cu o căldură deosebită, cu o vioiciune aparte, cu o expresivitate dezarmantă îl cîntă pe Eminescu văzut de către Grigore Vieru. Toţi aceşti elevi au fost inspiraţi să participe la o minunată sărbătoare organizată de către profesoara de limba şi literatură română Veronica Roşcovanu, profesoara de educaţie muzicală de la L. T „D. Cantemir”, mun. Chişinău Ana Gnatenco, susţinută de către Elena Driga, profesoară de pian (Colegiul de Muzică Ştefan Neaga).
Piesele „Mi-e dor de tine,mamă, Melancolie, Eminescu” interpretate de către ansamblul vocal „Planeta muzicii” (conducător artistic Ana Gnatenco, L.T. D. Cantemir”) ne-au făcut să-l simţim alături pe Ion Aldea- Teodorovici, Petre Teodorovici, Anatol Chiriac, Eugen Doga care parcă stăteau de-a dreapta marilor Vieru şi Eminescu.
Ţinem să menţionăm că Centrul Eminescu cu o deosebită inspiraţie şi bunăvoinţă, deschide larg uşile pentru astfel de evenimente necesare ca şi aerul dintotdeauna, dar , din păcate, devenite o raritate.

Am ajuns, vorba regretatului Gr. Vieru, la vremuri cînd poetul încununează lista celor mai necesare profesiuni. Şi biblioteca, aparent demodată şi desuetă în comparaţie cu omniprezentul internet îşi reocupă soclul de templu al culturii, cunoştinţelor şi al bunei - creşteri, valori nepieritoare şi actuale în toate timpurile. Un loc unde vitală este atmosfera şi apropierea de marii rapsozi, unde pînă şi mirosul cărţii ţinute în mînă te face să te simţi mai aproape de origini.
Gazda evenimentului, dna Elena Dabija, directorul Centrului Eminescu, împreună cu bibliotecarii ştie secretul convertirii unei biblioteci în centrul universului intereselor copiilor. Acest Centru are o colaborare specială cu profesorii. Ca şi rezultat al acestei colaborări este dragostea elevilor vorbitori de limbă rusă pentru versul românesc, plasarea marilor poeţi români pe aceeaşi treaptă cu celebrii poeţi ruşi şi universali, lichidarea graniţelor geografice, cosmopolitizarea literaturii şi muzicii româneşti.
Astfel de momente rămîn ancorate pe vecie în memoria copiilor. Cu trecerea anilor ele se transformă în clipe luminoase, în momente de referinţă, la care revin de-a lungul vieţii ori de cîte ori apare necesitatea de a împărtăşi o experienţă de neuitat.
În acea zi rece de decembrie am simţit ceea ce nu mai simţisem de mult: mai acasă ca oriunde,  mai primăvară ca oricînd.
Ne-am dat seama că atîta timp cît există acest Centru, generaţiile de copii prezente şi viitoare se vor afla la adăpost de intemperiile sociale şi politice, la adăpost de şovinism şi degradare. În acest Centru şi în altele de acest fel tinerii vor găsi răspunsuri pentru trecut, susţinere pentru prezent şi încurajare pentru viitor.
Deci, dacă doriţi să vă uniţi sufletul cu frumosul veniţi la Centrul Eminescu, veniţi la bibliotecă!
Brăilă Aculina, profesoară, grad didactic I, 
gimnaziul Nr 102, Brăila, mun. Chişinău