miercuri, 24 aprilie 2013

Credinţa unui intelectual în idealul românesc


Margareta CEBOTARI,
bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”

Cercetătorul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a menţionat în deschiderea activităţii de lansare a două cărţi semnate de Sava Nicula – volumul de versuri „Flori de toamnă” şi culegerea „Amintiri şi evocări” – că nu se poate de vorbit despre Sava Nicula, fără a fi menţionat poetul, prozatorul, ziaristul şi teatrologul Emil Nicula, regretatul său frate. De aceea în sala bibliotecii a fost propusă publicului expoziţia de carte „Poeţii mereneni – Emil şi Sava Nicula”.
Multă lume bună a dorit să fie  alături de autor,  scriitorii: Andrei Burac, Ion Vieru, Victor Prohin, Dumitru Băluţă, Vlad Zbârciog, cercetătorii literari – Victor Cirimpei, Lidia Grosu,  Claudia Slutu-Grama, actriţa Ninela Caranfil, Artista emerită din Republica  Moldova, profesorii universitari – Ion Grosu, Mihai Lescu, doctoranzi, masteranzi şi, desigur, utilizatorii activi ai bibliotecii noastre.
Istoricul literar, profesorul universitar Vasile Malaneţchi, editorul volumelor lansate, a specificat  că a fost convins de necesitatea editării acestor cărţi de îndată ce a citit manuscrisele. Debutând  editorial după 70 de ani Sava Nicula a demonstrat că omul nu trebuie să-şi piardă încrederea şi speranţa, că poate realiza ceva frumos orice vârstă. În poezia sa autorul ne transmite credinţa intelectualului basarabean în idealuri sfinte şi care îşi găseşte refugiu în cuvânt.
Sava Nicula a adus mulţumiri celor care au venit să onoreze familia Nicula, prezentând prietenii care au dorit să fie alături de el în aceste clipe emoţionante chiar şi la vârsta onorabilă la care a ajuns. Apariţia acestor două cărţi – volumul de versuri „Flori de toamnă” şi culegerea „Amintiri şi evocări” – se datorează fiicei şi feciorului său, care au dorit să-i facă, astfel, un cadou mai deosebit. Mesajul scrierilor sale este de a demonstra continuitatea creaţiei, a timpului ce se scurge nemilos…
Volumule semnate de Sava Nicula îi reprezintă din plin eu-l sufletului său, iar traiectoria poeziilor sale  ne prezintă un om sentimental, care doreşte să ne ofere armonia vieţii din jurul nostru, a ţinut să remarce poeta Lidia Grosu.
O consistentă recenzie asupra volumelor lansate ne-a prezentat scriitorul Vlad  Zbârciog, dorind să ne convingă că, singura părere de rău a sa a fost faptul că Sava Nicula a debutat literar prea târziu. Volumele publicate ne permit să ne dăm seama de sufletul curat al acestui om. Versurile sale sunt simple ca formă, dar sincere şi profunde ca sens, de aceea rămânem în aşteptarea a noi creaţii.
Scriitorul Andrei Burac a vorbit celor prezenţi despre apariţia şi dezvoltarea în satele din Moldova a unor  familii de veritabili intelectuali, a căror exponenţi sunt şi fraţii Emil şi Sava Nicula. Adresând tinerilor din sală un îndemn de a nu pleca din ţară, deoarece anume aici trebuie să ne includem din plin în dezvoltarea economică şi spirituală a poporului, care se sprijină pe un bogat trecut istoric.
 Şi scriitorul Ion Vieru a recunoscut că împărtăşeşte împreună cu autorul emoţiile unei lansări de carte, apreciind mult scrierile acestui autor, deoarece,  Sava Nicula în versurile sale ne vorbeşte despre măreţia, dar şi despre durerile acestui neam.
Victor Prohin l-a asociat pe Sava Nicula cu un muzician, care cântă la mai multe instrumente muzicale, deoarece în volumul de versuri lansat are şi variaţii lirice, şi fabule, şi parodii, şi elegii. De fapt în versurile poetului se desfăşoară adevărata esenţă a fiinţei umane.
Au venit să fie alături de Sava Nicula un grup de profesori şi elevi de la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, Anenii-Noi, baştina autorului. Larisa Caragia, profesoară de limbă şi literatură română, director-adjunct al liceului, şi-a exprimat admiraţia pentru creaţia protagonistului şi i-a mulţumit pentru ajutorul de care a beneficiat, din partea Dumnealui, în vremea pe când erau colegi, la începutul anilor 1990,  la aceiaşi şcoală din satul Mereni.
Liceenii mereneni au venit cu un cadou poetic şi muzical pentru autor – recitând versuri dedicate profesorilor, interpretând frumoase melodii de folclor autentic.