luni, 26 octombrie 2020

Fii informat! Fii protejat!

                                                                                                                           Mila Șeremet șef serviciu  

                                                                                            Stela Russu, șef  sector, Filiala „Transilvania”


Fenomenul Traficului de ființe umane zguduie societatea noastră din interior, făcând noi și noi victime, în rândul populației dornice cu orice preț de a ieși din sărăcie și deznădejde. Unii ajunși la limita sărăciei, alții, mai cu seamă tinerii visând la un viitor mai bun, cad în mrejele traficanților așa-ziși „binevoitori”. Copiii cu siguranță sunt cei mai expuși acestui pericol, ei necesită protecție și informare. În acest context, în Săptămâna de prevenire a traficului de ființe umane am convenit să mergem la Instituția Publică Școala Primară nr. 83 „Grigore Vieru”, partener fidel al Bibliotecii „Transilvania”, pentru a discuta subiectul Traficul de ființe umane. Fii informat! Fii protejat! Așa cum această temă este dificilă ne-am străduit ca activitatea dată să fie interactivă, captivantă și informativă. Discuțiile au demarat începând cu familiarizarea elevilor cu noțiunile esențiale din titlul activității: trafic, traficanți… din care au decurs următoarele etape: recrutarea, transportarea, sechestrarea și exploatarea, evadarea, repatrierea. Toată informația a fost exemplificată și discutată treptat, de ex., caracteristica traficanților de ființe umane: vârsta între 18 – 35 de ani, pot fi bărbați, femei, familii.  Familiile se bucură de o mai mare încredere la victime. Ocupațiile oficiale ale traficanților de persoane sunt camuflate de regulă ca fiind barmani, lucrători la agenții turistice, chelneri, taximetriști…                      

Care persoane prezintă interes pentru ei și de ce? Despre procedura de evaluare a „mărfii”. Fiindcă odată ce ai căzut în capcană încetezi de a mai fi o personalitate, o ființă umană cu drepturi. Ești privat de dreptul de a te numi om. Ești privit ca un obiect de profit prin diverse metode de exploatare cum ar fi munci grave și periculoase ce  au efecte negative asupra sănătății victimei, în cazul nostru a copilului, toate formele de sclavie, vânzarea și comerțul cu copii, munca de servitor, cerșetor, în activități ilicite, recrutarea copiilor în scopul prostitutizării…                                                                             

Pentru o mai bună asimilare a informației au fost utilizate metodele: frontală, individuală, în lanț, selectivă. O mare importanță am atras și capitolului transplantului/ prelevării de organe pe căi  ilegale/legale. Diferența dintre aceste două modalități de transplant. În timp ce extrăgeau din machetă câte un organ desenat: inima, rinichi, plămâni, ficat,  participanții vorbeau despre funcția și importanța vitală a acestuia. Copii au fost receptivi și ageri propunând soluții în eliminarea acestui fenomen nociv întregii omeniri, cum ar fi: părinții să câștige bine aici în țară, ca statul să aibă grijă de cetățeni, infractorii să fie pedepsiți în așa mod ca să nu mai dorească să practice asemenea de lucruri murdare… pe lângă întrebări, răspunsuri s-a lucrat și cu setul de cartonașe cu mesaje de tipul: un necunoscut îți promite că te lasă să conduci mașina lui când ieșiți din oraș. Ce vei face? Ce ajutor poți să ceri de la un polițist? O nouă cunoștință te invită într-un studio și îți promite o carieră de model. Ce vei face? Un străin îți spune că mama ta s-a îmbolnăvit și el se oferă să te ducă la ea. Ce vei face? Știi numerele de telefon de la serviciile gratuite de urgență: poliție, pompieri, ambulanță? În cor au spus 112.

În cazul situațiilor de trafic uman putem apela la Linia fierbinte națională La Strada: 0 800 77777; Linia Verde Antitrafic (+373) 69 99 90 21; +373 22 23 33-09 – Linia fierbinte de Asistență și Protecție a Victimelor. La final feedbackul a fost realizat prin jocul interactiv: „Fiecare om are dreptul să nu fie supus la…” Elevii au argumentat/meditat asupra următoarelor noțiuni și mesaje: (sclavie, robie, cetățenie, credință religioasă, traficanți, victimă, discriminare, drepturi, cătușe, crimă, viață, maltratare, sărăcie, tortură, atentat la integritatea chipului lui Dumnezeu în om, stop traficul de copii, m-am născut liber…). Pe parcursul activităților am respectat toate regulile de rigoare impuse pe timpul pandemiei. Aducem mulțumiri pentru participarea la discuții elevilor claselor a IV-a „A”, „B” și „D”, profesorilor: Margareta Codreanu, Simion Castraveț și Vioara Nichita și intermediarei  doamnei bibliotecară, Ala Nuța.