miercuri, 2 decembrie 2020

Cum ne comportăm cu prietenii?

 Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

           

Orice copil își dorește să aibă prieteni. Un prieten de încredere este cel mai frumos cadou de care putem avea parte. Deși este mai complicat să ne facem prieteni în zilele noastre, deoarece tehnologia a dus la înstrăinare și majoritatea aleg să comunice mai mult virtual, trebuie să încurajăm copiii să își facă prieteni și, în același timp, să fie buni prieteni pentru ceilalți.   

            Încă din copilărie există o mulțime de căi necunoscute pentru ei. Toate acestea sunt presărate cu teama de necunoscut: un nou prieten, materii noi, etc. Din perspectiva oricărui copil, probabil cel mai tulburător gând este oare va reuși să-și facă prieteni noi.   Iar cuvintele politicoase precum „te rog”, „mulțumesc” și „scuze”, trebuie să prevaleze în vocabularul fiecărui copil. Când un copil aude des aceste cuvinte politicoase, în mod natural, va alege să le învețe și să le folosească. Cuvintele politicoase nu ajung niciodată să fie prea folosite, iar noi, la activitatea din Serviciul „Turnirul amabilităților”, întitulată „Cum ne comportăm cu prietenii”, am învățat, discutat despre acest subiect azi, astfel ca mâine, să ajungă adulți manierați. Dar nu am uitat și de fidelii noștri prieteni de campanie, da! Fără ei, cu devotamentul lor nedescris, viața ar fi neîmplinită și pustie! Țin să accentuez că protagoniștii activității au fost aceeași neobosiți, isteții și inventivii elevi in cl. a III-a „C” de la Școala Primară nr. 83 „Gr. Vieru”, îndrumați, ghidați, școliți de învățătoarea lor d-na Regina Stolearenco. 

La ședința din 1.12.2020, care s-a desfășurat online, am învățat să fim civilizați, practicând metode nonformale, relatări, interpretări, prezentări ale desenelor la subiect, chiar și prietenii patrupezi ne-au ajutat să fim mai încrezători în ceea ce facem. Împreună am concluzionat că, cunoscând bunele maniere, orice copil își va face cu ușurință prieteni noi. Nu este un secret faptul, că toți copiii politicoși, respectuoși și prietenoși atrag mai ușor prieteni și dezvoltă relații mai solide.                                                                    

Ori că manierele reprezintă cartea de vizită a fiecărui individ în societate. Îi judecăm pe cei din jurul nostru prin prisma gesturilor acestora în diferite situații: la masă, pe stradă, la teatru, acasă. Fiecărei circumstanțe îi corespunde un set de reguli. Toate acestea au în comun diplomația și tactul. Nu trebuie să fie aglomerat copilul cu tot felul de conduite complicate, dar trebuie să i se explice, încă de mic, bazele comportamentului manierat în societate. Aeastă educație începe încă din primii ani de viață și continuă pe parcursul întregii vieți.                                                                                        

O vorbă din bătrâni spune că: „dacă nu ai cei șapte ani de acasă”, nu-i mai poți recupera chiar dacă te străduiești. Ce reprezintă de fapt acești șapte ani, care sunt primele reguli de comportament și când trebuie ele aplicate în educația copilului? Într-o societate în continuă schimbare, în care respectul pentru cel de lângă tine nu mai este un lucru primordial, unde scara de valori s-a inversat, devine foarte important să educăm copii în spiritul bunei-cuvinte și al politeții.

Micile lecții pe care le-au învățat copiii pe parcursul activității, vor avea cu siguranță un impact puternic asupra capacității lor, de a-și face prieteni, și cum să se comporte cu ei în diferite situații.  De exemplu, atunci când copilul interacționează și se comportă bine cu ceilalți, apariția unor noi prieteni va fi un lucru mult mai ușor. Am specificat că în comportamentul cu prietenii este important:  

  • Contactul vizual și zâmbetul natural;
  • Să își țină întotdeauna o promisiune dată;
  • Să fie sincer;
  • Să facă complimente.

            Anume în sprijinul acestui demers am gândit activitatea, care s-a desfășurat cu succes la Biblioteca „Transilvania”, în cadrul căreia am învățat să fim civilizați, practicând cele relatate.  Tare vreau să cred, că va fi utilă pentru toți copiii participanți, indiferent dacă aceștia au sau nu probleme de comportament în societate sau în familie, și că după „absolvirea” acestei școli, vor aplica cu plăcere regulile bunelor maniere în orice situație s-ar afla, și vor fi mai atenți la sfaturile pe care părinții, dascălii și bibliotecarii le vor transmite. Am învățat sa folosim cuvintele magice si multe alte lucruri. În viața copilului nimic nu este neînsemnat, el este un observator atent, are spirit imitativ inegalabil, de aceea este foarte important, ca și noi, adulții să avem un comportament civilizat. Căci, în cadrul jocurilor, frecvent el joacă rolul adultului, aplicând norme de comportament civilizat și manierat. Și se joacă, de-a ce va deveni. Noi doar,  i-am ajutat să înțeleagă.

            Sperăm că acest Serviciu a fost primit cu interes, atât din partea copiilor cât şi a părinților, având în vedere faptul, că ne propunem să completăm educația pe care ei o primesc în mediul familial, școlar și la bibliotecă.