luni, 25 octombrie 2021

Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane la Filiala „Ștefan cel Mare”

 

Doina Spătaru, șef sector, Filiala „Ștefan cel Mare”


Traficul de ființe umane înseamnă comerț cu oameni și folosirea acestora în scopuri profitabile de către delincvenți. Acest lucru poate însemna a forța sau păcăli oameni să se prostitueze, să cerșească sau să muncească. Este o încălcare a drepturilor omului. În fiecare an sunt traficate pe plan mondial între 2 şi 4 milioane de persoane – conform estimării Națiunilor Unite ți se poate întâmpla și ție sau cuiva pe care îl cunoști.

Este un fenomen care implică multiple dimensiuni: este unul dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o încălcare a drepturilor omului, un fenomen economic și social, un aspect penal, în care traficanții și nu victimele sunt infractorii. În marea majoritate a cazurilor există o abordare directă a victimei, se recurge la o convingere a acesteia în sensul acceptării unei aparente oferte avantajoase (promisiunea unui loc de muncă în străinătate, tratament, ofertă de studii etc.).

Traficul este o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri și traficul de arme. Recrutorii pot fi: vecin, soț/concubin, cunoștință/ prieten, angajați ai unor firme false, membrii ai unor rețele de trafic.

Nivelul de educație al victimelor traficului de ființe umane nu este unul ridicat, multe dintre acestea au doar studii gimnaziale. Modalitățile de exploatare pot consta în exploatarea sexuală, prin muncă, obligarea la cerșetorie. Recrutorii recurg la oferte false de locuri de muncă în străinătate, în special profesii care nu implică o muncă calificată, anunțuri la mica publicitate, răpire.

În scopul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, inițiază în fiecare an de pe data de 18 – 25 octombrie Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane.

Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” a organizat mai multe activități:

· lista bibliografică: Combaterea traficului de ființe umane https://stefancelmarebm.wordpress.com/2021/10/25/combaterea-traficului-de-fiinte-umane-2/;

· filmulețul video: 18 Octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane. https://www.youtube.com/watch?v=pPhJAHng3T8. Acest filmuleț oferă o informație importantă și utilă de a evita traficanții și a cunoaște mai multe despre aceste acțiuni crunte care implică copiii și tinerii. Filmul video conține și o listă de cărți care pot fi consultate în incinta bibliotecii sau pot fi împrumutate;

·                    lecția publică:  Cauze și factori de risc ai traficului de ființe umane. https://www.facebook.com/bibliotecastefancelmare/photos/pcb.3112914672299263/3112911722299558/. La eveniment ca invitat special a fost Lilian Pojoga, asistent social de la CSPT „Botanica”, care a vorbit despre noțiunea traficului de ființe umane, care a fost numărul de victime anual, despre metodele de prevenire și combatere a traficului de ființe umane și despre aspectele procesuale în depistarea traficului de ființe umane. Au participat elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”.

Nimeni nu este protejat de a cădea pradă acestor traficanți. Rolul bibliotecii este de a informa elevii și adolescenții pentru a preveni fenomenul dat.