duminică, 24 octombrie 2021

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021

 


Data evenimentului: 25 – 31 octombrie 2021.

 

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021 (Open Access Week) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a paisprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2021 este It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity” – „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”.

 

În fiecare an, bibliotecile din întreaga lume pledează pentru schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis (OA), eveniment global creat de SPARC și partenerii în anul 2008, care este o oportunitate pentru a deschide cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. La eveniment participă persoane, instituții și organizații din întreaga lume, iar organizarea sa este condusă de un comitet consultativ global.

 

Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.

 

Programul EIFL Open Access face parte din comitetul consultativ, încurajează bibliotecile din rețeaua EIFL să ia parte la Open Access Week și le ajută să se pregătească pentru acest eveniment global interesant. Hashtagul oficial al OA Week este #OAweek.

 

Tema OA Week 2021 este „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” și se aliniază în mod deliberat la Recomandarea UNESCO adoptată provizoriu privind Știința Deschisă, a cărei componentă cea mai importantă este Accesul Deschis. Difuzată sub formă de schiță în urma discuțiilor din partea reprezentanților celor 193 de țări membre ale UNESCO, această recomandare articulează și pune accentul pe importanța echității în urmărirea unui viitor pentru bursele deschise în mod implicit.

 

„Știința deschisă ar trebui să cuprindă o diversitate de cunoștințe, practici, procese de lucru, limbi, rezultate ale cercetării și subiecte de cercetare care să susțină nevoile și pluralismul epistemic al comunității științifice în ansamblu, comunități și cercetători diversificați, precum și publicul larg și cunoștințele deținătorilor dincolo de comunitatea științifică tradițională, inclusiv popoarele indigene și comunitățile locale, precum și actori sociali din diferite țări și regiuni, după caz” (Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă, pagina 7).

 

Fiind primul cadru global de stabilire a standardelor privind Știința Deschisă, Recomandarea UNESCO va fi un ghid important pentru guvernele din întreaga lume pe măsură ce trec de la aspirație la implementarea practicilor de cercetare deschise. Tema din acest an „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”, subliniază apelul recomandării pentru o participare echitabilă pentru toți producătorii și consumatorii de cunoștințe.

 

„Știința deschisă ar trebui să joace un rol semnificativ în asigurarea echității între cercetătorii din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, asigurând un schimb echitabil și reciproc de resurse și rezultate științifice și acces egal la cunoștințe științifice atât pentru producătorii, cât și pentru consumatorii de cunoștințe, indiferent de locație, naționalitate, rasă, vârsta, sex, venit, circumstanțe socio-economice, etapă de carieră, disciplină, limbă, religie, dezabilități, etnie sau statut de migrație sau orice alt motiv” (Recomandarea UNESCO privind Știința Deschisă, pagina 7).

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este un moment pentru ca o comunitate mai extinsă să-și coordoneze acțiunile pentru a face deschiderea implicită pentru cercetare și pentru a se asigura că echitatea se află în centrul acestei activități.

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis din acest an va avea loc în perioada 25 - 31 octombrie; cu toate acestea, organizatorii sunt încurajați să găzduiască discuții și să ia măsuri cu privire la tema din acest an atunci când este mai convenabil pe parcursul anului și să adapteze tema și activitățile la contextul lor local. Acest lucru este valabil mai ales acum, întrucât țările din întreaga lume continuă să se confrunte cu probleme variate cauzate de COVID-19 și de schimbările climatice.

 

Diversitatea, echitatea și incluziunea trebuie prioritizate în mod constant pe tot parcursul anului și integrate în structura unei comunități deschise, de la modul în care este construită infrastructura noastră până la modul în care organizăm discuțiile cu comunitatea și structurile de guvernanță pe care le folosim.

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este o oportunitate importantă de a stimula noi conversații, de a crea legături între comunități care pot încuraja proiectarea colaborativă și pot propulsa progresul înainte pentru a crea un cadru mai echitabil pentru descoperirea cunoștințelor - discuții și acțiuni care trebuie continuate an de an.

 

Detaliile privind lansarea globală a Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis luni, 25 octombrie, vor fi anunțate în curând și postate pe openaccessweek.org.

 

IMPLICAȚI-VĂ.

 

Invităm comunitatea să utilizeze hashtag-ul #OAweek pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis și echitabil pentru descoperirea cunoștințelor.

 

Programul EIFL Open Access încurajează participarea bibliotecilor din rețeaua EIFL la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis. Participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis poate fi realizată prin diverse evenimente desfășurate în biblioteci sau pe diverse platformele online.

 

Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2021, vizitați site-ul oficial al Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis. Aici este disponibilă grafica vizuală pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2021.

 

Dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”. Această campanie este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kuchma pentru diseminare pe plan global şi va fi prezentat pe pagina Web oficială a Săptămânii Accesului Deschis.

 

Vă rugăm să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate. Bannerul îl puteți găsi în mapa cu materialele Promo OA atașată sau la adresa http://www.openaccessweek.org/page/graphics.

 

Consorțiul REM, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) în colaborare cu Departamentul Comunicare şi Teoria Informării al Facultății Jurnalism şi Știinţe ale Comunicării USM, și Biblioteca Științifică a ASEM vor organiza un eveniment online „Accesul Deschis - contează modul în care deschidem cunoașterea”, care va avea loc la 28 octombrie 2021. Informația suplimentară va fi transmisă în curând.

 

Consorțiul REM

Programul EIFL-OA Moldova