vineri, 11 noiembrie 2022

„Despre iubire aș vrea să scriu”. Întâlnire cu scriitorul Todur Zanet

 

Angela Vintilă,

șef, Filiala „M. Ciachir”

 

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova a lansat proiectul cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori”. Proiectul constituie o platformă de promovare a creației scriitorilor autohtoni, membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova. Ediția a 11-a a avut loc în data de 10 noiembrie 2022 în incinta Bibliotecii „Mihail Ciachir”, filială a BM „B.P. Hasdeu”.

Invitatul acestei ediții a fost scriitorul găgăuz Todur Zanet, poet, traducător, folclorist, cercetător, dramaturg, redactor-șef la revista „Ana Sözü”, autorul Imnului Național al Găgăuziei. Autor de texte pentru cântece, de poezie, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, manuale școlare, articole științifice. A publicat circa 1 000 de articole în ziare și reviste. În activitatea științifică a fost implicat prin coordonarea tezelor de diplomă ale studenților Universității de Stat din Comrat. Lucrarea științifică  „Gagauzluk: Kultura, Ruh, Adetlär” despre cultura materială și spirituală a poporului găgăuz a fost recomandată spre publicare de Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Republicii Moldova și Institutul de Folclor al Academiei Naționale de Științe a Republicii Azerbaidjan. Todur Zanet este cunoscut și ca traducător în limba găgăuză a operelor lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Ion Druță, Anna Ahmatova, Lev Tolstoi etc. La emisiunea „Bucaan dalgasında” au fost difuzate mai multe programe de autor.

Elevii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, însoțiți de profesoara dna Mariana Jolondcovschi, au avut un dialog despre vasta activitate a scriitorului. Lectura din „Luceafărul” lui Mihai Eminescu în limba găgăuză a provocat un interes și un entuziasm aparte în rândul ascultătorilor. Discuția a fost una interactivă datorită istoriilor de viață vesele sau dramatice, care de multe ori deveneau un material de inspirație pentru scriitor.

La finele evenimentului autorul a adus în dar bibliotecii câteva volume recent apărute de sub tipar, care vor ocupa locul de cinste în colecția de carte în limba găgăuză.