miercuri, 2 noiembrie 2022

Bibliodădaca – o bonă magică din casa cărților

 


Liliana Manoilova, Bibliotecar, Filiala „M. Ciachir”

Sunt pasionată, pot chiar zice obsedată de job-ul meu și doresc să atrag toți copilașii mici de la 3 până la 6 ani. Sunt alături de ei pe parcursul a câteva ore, oferindu-le mamelor ceva timp pentru a merge la sport, a vizita un salon, magazin, piață etc. Acest serviciu, destinat copiilor, nu a fost niciodată mai important în întreaga lume ca acum, atât pentru ei, cât şi pentru familiile acestora. Ajutăm părinții copiii cărora încă nu frecventează grădinița. Le deschidem copiilor lumea magică a cărților și eroilor acestora, unii dintre ei doar aici încep să învețe literele și culorile. Am renunțat la toate regulile stricte, aici copiii pot să se distreze. Acesta este motivul pentru care mămicile au încredere și sunt gata să vină la o astfel de bibliotecă în fiecare zi. Secția noastră de literatură pentru copii le-a înlocuit grădinița. Ei se pot juca într-un loc special amenajat: cu jucării, cuburi colorate şi moi, cărți pentru vârsta lor.

„Ce înveți de mic nu uiți până la bătrânețe”. Serviciu este adresat copiilor pentru a dezvolta abilități creative, practice și sociale. Îmi doresc să trezesc curiozitatea și dorința copiilor de a afla cât mai multe despre mediul în care trăiesc și de a înțelege mai bine diferențele dintre ei și cei născuți în alte colțuri ale lumii. Picii descoperă lumea din jurul lor învăță lucruri noi, își cultiva bunătatea, respectul și toleranța. Nu uităm și de părinții acestora. Doritorii sunt invitați să se alăture la activitățile desfășurate cu creativitate, imaginație și joacă.

„Unicul lucru pe care trebuie să-l cunoști cu siguranță este locul unde se află biblioteca!” așa spunea Albert Einstein. Copiii sunt atrași de idei creative, desen, lectură, joacă - unele dintre cele mai efective metode de stimulare a creierului, dezvoltare constantă a gândirii și testare a imaginației. Iar partea bună este că noi lucrăm cot la cot pentru atingerea scopului respectiv. Din acest motiv, întotdeauna încurajăm copiii către activități benefice dezvoltării lor, indiferent despre ce este vorba. Copiii pe care îi educăm, distrăm, amuzăm vor fi cei mai fericiți pentru că ne implicăm cu toată inima și îi implicăm în proiectele noastre educaționale și de socializare, pentru că ne dorim să petrecem cât mai mult timp de calitate împreună.

„Fiți un exemplu pentru copil. Citiți cărți!”. Odată ce copilul înțelege că biblioteca este un izvor nesecat de surprize și lucruri interesante el îndrăgește acest loc pentru tot restul vieții. Asta reprezintă o posibilitate de a ieși într-un mediu nou, diferit de casă.

„Lumea e a celor care citesc”. Dragostea pentru cărți se insuflă la vârsta fragedă, însă obiceiul trebuie cultivat pentru a se menține. La bibliotecă este o atmosferă caldă, prietenoasă, unde citim și ne jucăm împreună cu picii. Aici noi facem lectura activitate zilnică!

Iată câteva sfaturi și motive pentru a duce copiii la bibliotecă.

·                Citiți-i copilului în fiecare zi.

·                Comentați imaginile.

·                Căutați cărți cu desene simple pentru copiii de vârstă fragedă.

·                Lăsați copilul să răsfoiască paginile.

·                Să citești copilului tău este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face.

·                Biblioteca îl introduce pe copil în lumea cărților.

·                Bibliotecile pentru copii sunt child-friendly.

·                La bibliotecă nu se găsesc numai cărți, ci și filme.

·                Bibliotecile sunt gratuite! 

·                Împrumutul cărților este un bun prilej pentru a-ți învăța copilul să aibă grijă de ele.

·                Biblioteca nu este numai un centru de împrumut. La biblioteci se organizează o mare diversitate de ateliere pentru copii.

„Definiția fericirii e proprie fiecăruia”. Pentru mine fericirea este de a avea pasiuni si posibilitatea de a mă bucura de ele, fericirea mea înseamnă copii, jocuri și zâmbete, fericirea e sinonimă familiei și prieteniei.

Copiii dumneavoastră nu sunt încă la grădiniță?

Bibliodădaca, va fi foarte fericită să vă vadă pe dumneavoastră împreună cu picii!