miercuri, 30 noiembrie 2022

Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică

                                                                                            Natalia Smirnov, șef sector, Serviciul carte rară și veche, Biblioteca Centrală

Marea Unire a Basarabiei cu România, în 1918, este de-a lungul timpului evenimentul care a pus la încercare multe condeiuri în dorința de a descrie adevărata istorie a actului Unirii.

Colecția de carte veche și rară a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” deține un șir de volume care descriu acest fenomen important al istoriei naționale. Expoziția găzduiește 10 cărți, broșuri, editate din 1918 până în 1943.


Boldur, Al. Le recit du témoin 1918 [Text tipărit] : (L’Union de la Bessarabie avec la Roumanie). – Roma, 1978. – 92 p.  

Acest volum, este o copie a originalului, donat în 2007, de un bibliofil pe nume Eugen, din păcate, numele de familie este indescifrabil, cu următoarea dedicație: „Pentru Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” - Chișinău. Doamnei Lidia Culicovschi” 27 sept. 2007.

 

 

 Boldur, Alexandru. Unirea [Text tipărit] : Analiza psihologică a „evenimentelor” 1918-1928. – Chișinău, 1928. – 16 p.  

Pe versoul foii de titlu scrie: Toate drepturile sunt rezervate.

În prefață Alexandru Boldur scrie: „ Având lucrarea terminată la sfârșitul lunii martie 1928, însă neputând tipări la timp nici prima parte din ea, am hotărât să scot de sub tipar cel puțin un capitol. Această broșură reprezintă primul capitol al lucrării mele. O dedic tuturor participanților Unirii și mișcării naționale din Basarabia, precum și acelor inimi simple de la țară, neștirbite de știință, care prin voturile lor au făcut posibilă înfăptuirea Unirii”.

„…Așa mi se părea mie. Și simțeam, că eu, ca basarabean și profesor rus, sunt dator moralmente de a dezvălui adevărul așa după cum acest adevăr mi se prezenta, a-l arăta în culori vii, a pune și de la mine o piatră mică pentru constituirea edificiului enorm care se ridică acum – „România Mare”…”

La sfârșitul lucrării A. Boldur scrie: „Noi oamenii putem greși. Dar bătrâna istorie știe ce face. Ea duce naționalitatea română spre renaștere, spre organizarea unui stat nou, spre crearea culturii noui și a valorilor noui. Acel strigăt pe care ea l-a pus în gura lui Marghiloman, noi putem numai să-l repetăm: „Trăiască România una și nedespărțită”.

 

 

Boldur, Alexandru. Bessarabia [Text tipărit] / edit. de Vasile
Stoica. –
New York : George H. Doran Company, 1919. – 30 p.

Patriotul român Vasile Stoica a luptat întreaga viață pentru binele Neamului Românesc. A murit la 27 iulie 1959 în pușcărie, la Jilava. Meritele lui Vasile Stoica pentru desăvârșirea unităţii naţionale şi consolidarea Statului Naţional Unitar Român au fost recunoscute în anul 1970, când printr-o sentinţă a Judecătoriei Bucureşti, patriotul român (Vasile Stoica) a fost reabilitat.

Broșura e scrisă în limba engleză. Editată mai bine de 100 de ani în urmă, în SUA. S-a păstrat bine. Coperta este elegant ornamentată cu un chenar în negru și gri de vestitul sculptor român George Julian Zolnay, care a studiat la Viena și a fost premiat cu Marele premiu pentru munca sa.

În cele 6 capitole, despre Basarabia și basarabeni, autorul s-a documentat din trei izvoare relevante la acest subiect: La Russie et les peuples allogenes, Berne, 1917 de M. Irodonetz, Z. Arbore (Bassarabia, Bucarest, 1905) și D. Draghicescu (Bassarabia, Paris, 1917).

Pentru publicul larg, la inițiativa istoricului Alexandru Moraru, broșura a fost reeditată în 2017, atât în limba engleză cât și în română, în traducere de Andrei Vasilache, în doar 100 de exemplare.

Varianta, tradusă și în română, în 2017, este la îndemâna cititorilor la filiala Biblioteca Centrală. Pentru cunoscătorii de limba engleză, broșura este digitizată și o puteți citi online pe hasdeu.md. Biblioteca digitală. 

https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=340144

 


Istoria Basarabiei. Vol. 3 : Sub dominaţiunea rusească : (1812-1918) : Politica. Ideologia. Administraţia / Alexandru Boldur
. – Chișinău, 1940. – 216p.

Profesorul la Facultatea de Filozofie și Litere din Iași, Alexandru Boldur, a divizat tot materialul privind Istoria  Românilor din Basarabia sub dominația rusească în două părți: 1. Evenimentele principale în legătură cu politica țărilor și guvernelor ruse, curente ideologice și administrația și 2. Istoria socială și culturală. Acest volum cuprinde prima parte adunate dintr-un șir de articole în revista „Viața Basarabiei” în anii 1939-1940.

Autorul s-a străduit să studieze și trecutul provinciilor alipite sub dominațiile străine, dar mai cu seamă, a Basarabiei. Ca și B.P. Hasdeu, A.D. Xenopol, a pus accent pe studierea adevărului în problema istoriei Basarabiei sub dominația rusească.

Fiecare pagină este însoțită de numeroase trimiteri la surse din cele mai vechi timpuri. Cartea este într-o stare mai anevoioasă, dar a fost digitizată și poate fi găsită pe hasdeu.md, Biblioteca digitală.

https://drive.google.com/file/d/1hnCTZdazj_ZwzJdrsXTmVq-SbFpVqska/view

 

Boldur, Alexandru V. Românii şi strămoşii lor în istoria Transnistriei : Iaşi : S. n., 1943. -  82 p. 

Românii şi strămoşii lor în istoria Transnistriei este o continuare a micului studiu cu titlul Istoria Transnistriei, editată în 1942 la Odessa, cu ocazia împlinirii unui an de la intrarea armatei române în Odessa (16.10.1941 – 16.10.1942), publicată în limba rusă. Interesul pentru această problemă era mare și istoricul a revăzut tot cuprinsul lucrării. S-a străduit să expună mai amănunțit chestiunea strămoșilor noștri Bolohoveni. Astfel, într-o formă nouă, sub titlul de mai sus, apare această ediție românească, cu contribuția științifică a Institutului de «Istorie Națională A.D. Xenopol».

Întrucât acest teritoriu a avut o soartă foarte schimbătoare și în urma valurilor de colonizare, deseori a trecut din mână în mână, sub dominația politică a diferitor state, informațiile cu privire la el a fost găsit de către autor în lucrările istorice ale tuturor popoarelor înconjurătoare: ruși, ucraineni, polonezi, lituanieni și români, perioadele sec. VII înainte de Hristos și până în a doua jumătate a sec. XVI.

De unde provine populația românească a acestui teritoriu? Сe împrejurări istorice au creat-o? Este ea oare o revărsare relativ recentă a maselor românești, care nu încăpeau în hotarele înguste între Dunăre, Tisa și Nistru, sau prezintă un fenomen mai vechi de așezări statornice dea lungul secolelor? La această serie de întrebări găsiți răspunsul obiectiv adus de Boldur, în baza materialului documentar și a lucrărilor de istorie cercetare.

Cartea Românii şi strămoşii lor în istoria Transnistriei a fost digitizată de către multe instituții, pentru a putea fi citită de către cei interesați, cercetători, istorici, profesori, studenți, elevi.

https://ru.scribd.com/document/88585051/Alexandru-Boldur-Romanii-%C5%9Fi- str%C4%83mo%C5%9Fii-lor-in-istoria-Transnistriei  

 

Boldur, Alexandru V. Istoria Basarabiei. Vol. 1 : Epocile vechi (Până la sec. XVII) : Chişinău : S. n., 1937. - 543 p.

Autorul și de această dată, lucrând cu surse din vechime și până la momentul scrierii, a descris epocile vechi de până în sec. XVIII, împărțindu-l în următoarele rubrici: I. Începuturile neamului românesc, II. Năvălirile barbare, III. Încercări de organizare politică. Epoca primitivă, IV. Întemeierea principatelor român. Feudalismul românesc, V.Regimul stărilor sociale, VI. Epoca contemporană a monarhiei constituționale burgheze. Basarabia înstrăinată. Unirea tuturor românilor.

Cartea necesită a fi restaurată. Este digitizată în ajutorul cercetătorilor, istoricilor, profesorilor, studenților, elevilor și o găsiți pe hasdeu.md, Biblioteca digitală.

https://drive.google.com/file/d/16rIT4IX3CsC6w-k8mOLc-fivezSZLWpq/view

 


 Iorga, Nicolae. Adevărul asupra trecutului şi prezentului Basarabiei / Nicolae Iorga. - Bucureşti : S. n., 1940. - 78 p.

Această lucrare a apărut în 1922, exact acum 100 de ani, în limba franceză. A fost tradusă de profesoara Dorina Florian în 1940.

Fișa de împrumut a lucrării ne vorbește despre cât de solicitată a fost cartea, mai ales în perioada de după 1989.

Broșura este digitizată în ajutorul cercetătorilor, istoricilor, profesorilor, studenților, elevilor și o găsiți pe hasdeu.md, Biblioteca digitală.

https://drive.google.com/file/d/1TkdTh-oK9mDllyXKKs4p5NglZO_sWnCJ/view

 

 Kretzulescu, Nicolae. Amintiri istorice. - Bucureşti : Universul. -  1940. - 104 p.

În prefața la carte, I. Lugosianu spune: „… puținile pagini de amintiri ale lui Kretzulescu fiind una dintre rarile mărturii trăite despre o epocă atât de apropiată încă de noi și totuși atât de puțin cunoscută, au meritul de a ne arăta de unde am plecat și unde am ajuns într-o sută de ani și de a ne lămuri pentru ce trecutul dispare atât de greu și viitorul se înfăptuiește atât de încet…”

Cândva acest volum a aparținut unui fond de anticariat din Iași (după ștampila aplicată), fiind donată mai târziu Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” de către Organizația Obștească „Limba noastră cea română”, într-un singur exemplar.

Cartea este digitizată și o găsiți pe hasdeu.md, Biblioteca digitală.

https://drive.google.com/file/d/1727MiK_rLAYr8LozEQX_gxY-8bBTnIa2/view

 

Istoria românilor : pentru clasa 8-a secundară de băieţi şi fete. - Iaşi : Ed. ziarului „Universul”, 1935.- 560 p.

Acest volum de Istoria Românilor pentru clasa VIII-a, a fost scris conform cerințelor programului școlar din 1935. Pe versoul foii de titlu scrie: „Toate exemplarele vor purta semnătura mea”, ceea ce s-a respectat.

Autorul a respectat principiile utilizate la scrierea altor manuale: exactitate, păreri diferite ale istoricilor, explicarea evenimentelor, precizări în exprimare, prezentarea ilustrațiilor, bucăți de lectură. 

Cartea este absolut inedită prin ilustrațiile prezente în fiecare capitol, corespunzător epocii descrise, cum ar fi: sculptură preistorică găsită la Bunești, purtând pe verso o inscripție glozeliană, săgeți și cuțite, vase neolitice, statuete din istoria antică, morminte antice, moneda regelui Acrosandru, icoane, etc.  

Prezintă interes ilustrațiile dacilor, a luptelor între Daci și Romani (basorelieful Columnei lui Traian), hărți, Epitaful de la Tismana din timpul lui Mircea cel Bătrân. sec. XIV precum și ilustrații cu unii din cele mai cunoscute personaje istorice: Vlad-Țepeș, Ștefan cel Mare care reprezintă broderie păstrată la mănăstirea de la Putna.

De asemenea, procovățul mormântului lui Ștefan cel Mare, având brodată pe el o inscripție, cu data exactă a morții. Ilustrația

lui Vasile Lupu reprezintă o pictură de pe un jet al său din biserica Golia din Iași. Sunt reprezentate poze ale celor mai vestite biserici și mănăstiri. Nu lipsesc nici ilustrațiile celor mai importanți generali, participnați în lupte și bătălii.

La sfârșitul cărții, autorul ne prezintă: Tabla de materii:1.Țara Românească Lista și perioada în care au domnit a Domnilor Țării Românești și Moldovei precum și a Regilor României (1215 și până în 1858); 2…Moldova (1349-1859); 3…Principatele Unite (1859-1881);4…Regatul României 1881-1930).

În curând cartea va fi digitizată și accesibilă pe hasdeu.md, Biblioteca digitală.

 


 
Boldur, Alexandru. Basarabia românească: Institutul de Istorie Naţională "A. D. Xenopol". -  Vaslui : S. n., 1943. - 188 p.

Cartea e structurată în 4 părți și Introducere.

Partea I. Denumirea Basarabiei.

Partea II. Basarabia sub dominația rusească și manifestările românești în viața provinciei.

Partea III. Restabilirea suveranității românești în Basarabia.

Partea IV. Răpirea Basarabiei de către Uniunea Sovietelor.

Cartea conține un indice bibliografic, numeroase ilustrații ale figurilor istorice importante, cetăți, scene istorice, biserici, vederi, clădiri.

Un ultim aliniat din acest volum: „Ne aflăm la o răspântie istorică. Dar suntem ferm convinși că în destinele omenirii își manifestă prezența legea dreptății imanente. Nu poate birui definitiv răul. Aceasta ne face să credem că România va primi o răsplată dreaptă a suferințelor ei supraomenești. Basarabia este și va rămâne pururi românească”.