marți, 29 noiembrie 2022

Prima întâlnire cu un scriitor

 

Ion Arsenii, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Să vii la bibliotecă și să citești o carte este un lucru mare. Însă dacă ai ocazia să întâlnești și un scriitor, atunci este ceva special.

De această ocazie specială s-au bucurat elevii clasei I-a „E” de la Instituția Publică Școala Primară nr. 83 „Grigore Vieru”, îndrumați de învățătoarea Tatiana Anghel și bibliotecara Ala Nuța.

Dar, din câte se pare, mult mai mult s-a bucurat scriitorul, poetul – Vasile Romanciuc. Fiindcă nu este mai mare bucurie pentru un scriitor decât să-și cunoască cititorii. Și încă ce cititori! Copiii – care, fără nicio prejudecată, pot aprecia sincer opera unui scriitor.

Îndată ce au călcat pragul bibliotecii, s-a putut observa pe chipul copiilor o curiozitate irezistibilă, întrucât această întâlnire a fost prima în viața lor. Cu siguranță, știau cu mult timp înainte ziua și ora când vor merge la bibliotecă și că se vor întâlni cu scriitorul, dar cu cât ziua cea mare se apropia tot mai mult, cu atât curiozitatea creștea.

Probabil că în mintea lor aveau fel de fel de întrebări: Cum arată scriitorul? Ce înălțime are? De unde este el? și altele mai năstrușnice. Dar, văzându-l pe scriitor, întrebările au primit răspunsul mult dorit. Îndoielile s-au risipit, iar privirile s-au contopit. Copiii nu și-au mai putut dezlipi ochii de scriitor. Erau atât de încântați că, în sfârșit, îl pot vedea pe scriitor în realitate, fiindcă până atunci nu-l văzuse decât în fotografii. Cred că pe un minut au și uitat unde se află, fiind atât de absorbiți de noua priveliște. Iar scriitorul, vădit emoționat, nu și-a putut ascunde zâmbetul.

Clipele care au urmat după aceea au fost de o adevărată feerie. Copiii, împreună cu doamna învățătoare Tatiana Anghel, au fost dornici să prezinte ce au pregătit. Într-un ritm allegro s-au înfățișat rând pe rând în fața scriitorului. Au recitat cu intonație poezii de-ale scriitorului: Ursul dirijor, Doi iezi, Mama coase-o floricea ș.a. Au interpretat diferite roluri, îmbrăcați în costume de albină, clovn sau fiecare cu o jucărie în mână, reprezentând un animal din poezie. Ai fi zis că te afli la un spectacol! Scriitorul a privit cu admirație tot ce făceau copiii.

Nu s-a pierdut din vedere și runda întrebărilor. Fiecare copil și-a pregătit cu grijă câte o întrebare: - La câți ani ați scris prima poezie? - În clasa a IV-a, a răspuns poetul. - De ce ați dorit să fiți scriitor? - Fiindcă mi-a plăcut mult să citesc, a răspuns scriitorul. - Când scrieți poezii: când sunteți trist sau fericit? Scriitorul a spus că îi place să scrie când e liniște, și anume noaptea, a scris sub stări de bine, dar și când era puțin mai trist. Iar la întrebarea Ce nu vă place? Scriitorul a spus că nu-i plac oamenii mincinoși.

Scriitorul i-a lăudat pentru buna pregătire a copiilor, numindu-i actori adevărați. De asemenea, a spus că: Ei [copiii] sunt mai frumoși decât poeziile. Scriitorul i-a îndemnat să vină la bibliotecă, pentru că, a adăugat el, dacă știi carte, vei ajunge acolo unde vrei să ajungi.

A fost o atmosferă plină de voie bună. Poezia s-a simțit ca ea acasă, iar copiii au înveselit inima tuturor. În final, au făcut o fotografie de grup, ținând câte o carte a scriitorului în mână. Nu s-au sfiit să se apropie de scriitor, ba chiar l-au îmbrățișat. Copiii au primit în dar cărți cu autografe, fapt pentru care au fost foarte recunoscători. Cu siguranță, peste ani își vor aduce aminte cu drag de această întâlnire de suflet și vor prețui mai mult poezia, cartea și oamenii.