sâmbătă, 12 noiembrie 2022

O lansare memorabilă la Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Pictura este o poezie fără cuvinte. Horatius

La data de 11 noiembrie 2022, în spațiul ospitalier al Bibliotecii „Onisifor Ghibu” s-a desfășurat lansarea volumului Niciodată pierdută, feminitatea, un documentar semnat de scriitoarea Rodica Iuncu. Această carte are ca motiv principal spectacolul scenei și al vieții a șapte artiste din spațiul basarabean. Evenimentul dat se încadrează perfect și în activitatea Bibliotecii noastre, aflătă acum în campania „Săptămâna științei și a creativității la BM „B.P.Hasdeu”. Rodica Iuncu, autoarea acestui volum, redă prin această evaluare, strălucită a unor artiste care au sclipit pe scenă, însă a căror activitate a fost umbrită de diferite circumstanțe etc. Volumul include șapte protagoniste: Tamara Ceban, Angela Păduraru, Maria Drăgan, Nina Ermurachi, Tamara Chițaniuc, Ana Barbu, Maria Bieșu, fiecare dintre acestea fiind descrise cu diverse în diferite perioade ale vieții lor.

Moderatorul acestui eveniment a fost Constantin Cheianu, scriitor, dramaturg, prozator, publicist și actor. Au fost prezenți și invitați speciali, precum: Maria Pilchin, scriitoare, critic literar; Maria Șleahtițchi, doctor habilitat în filologie, critic și istoric literar, directorul Muzeului de Literatură Română „Mihail Kogălniceanu”; Zinaida Julea, interpretă; Vasile Iovu, artist al poporului, profesor universitar; Constantin Rusnac, compozitor; Svetlana Bivol, director general Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”; Vitalie Răileanu, critic și istoric literar.

Constantin Cheianu a menționat: „Prin volumul său, Rodica Iuncu ne amintește de vremuri când alături de părinți ascultam la radio cântecele acestor doamne. Părinții noștri aveau pe buze nume precum: Maria Drăgan, Zinaida Julea, Angela Păduraru care au devenit și pentru noi voci cunoscute și pe care le fredonam adesea”. Cu siguranță, mulți vor dori să citească această carte, îndeosebi cei care au iubit și admirat aceste protagoniste și munca lor asiduă.

Cu un mesaj de felicitare a urmat Maria Șleahtițchi, care a vorbit atât despre cuprinsul volumului, cât și despre autoare. „Această carte arată destinul oamenilor, destinul ascuns nu cel din timpul aflării pe scenă. Rodica Iuncu ne prezintă un eseu, pe care vrei să-l citești și recitești”. Cele 7 grații ale muzicii sunt ilustrate în mod deosebit în această carte.

Un moment aparte a fost și mesajul directorului Bibliotecii „Onisifor Ghibu” care menționa „O cultură trebuie să rămână a fi viabilă și prin faptul că comemorăm marile personalități ale culturii”. Volumul dat pornește de la momentul numerologic 7. De ce anume 7? 7 portrete, 7 eseuri pentru duminici, care și sunt duminicile lecturii. Volumul impresionează prin valoarea sa documentară, Rodica Iuncu ne spune adevărul despre protagonistele pline de grație și feminitate.

Evenimentul a fost plin de emoții, mesajele de felicitare au fost atât din partea scriitorilor, cât și din partea interpreților. Astfel, artista Zinaida Julea a depănat amintiri din anii studenției, dar și din perioada în care a debutat și deja când avea concerte alături de Tamara Ceban. Constantin Rusnac menționa că „le-am cunoscut pe toate și le-am apreciat foarte mult”.

Felicitări autoarei pentru o deosebită carte care menține în memorie aceste nume mari.

Rodica Iuncu pe lângă ultima sa apariție, semnează articole în „Gazeta de Chișinău”. A publicat cărțile „Spectacolul scenei și al vieții” (2007) și „Păstorul solitar sau Naiul lui Vasile Iovu” (2015). Este membră a Uniunii Scriitorilor și a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, deține Premiul Salonului Internaţional de Carte, Chişinău, ediţia a 16-a (2007); Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2016) și Titlul de „Om Emerit al Culturii” (1980).