miercuri, 9 noiembrie 2022

Titus Știrbu – scriitorul copiilor

 


Angela Vintilă,

șef, Filiala „M. Ciachir”

 

„Doar cartea ne-a scos pe toți în lume și cei care vor să ajungă și să

deprindă o profesie frumoasă, o pot face doar cu ajutorul cărții,

al profesorului și al bibliotecarului”.
(Titus Știrbu)

 

Un frumos eveniment cu genericul „Eu sunt pentru versul cel simplu” în cadrul anului jubiliar al scriitorului, poetului, Titus Știrbu - 80 de ani de la naștere. Au venit să-i ureze la mulți ani elevii Liceului  Teoretic „M. Kogălniceanu”, clasa a 2-a, însoțiți de învățătoarea Svetlana Procopi. Elevii au prezentat un recital de poezie din opera măiestrului de cuvânt. Scriitorul Arcadie Suceveanu afirma că Titus Știrbu este unul din puținii scriitori poezia căruia exprimă momente biografice trăite. Astfel, curiozitatea fără de margini a copiilor a fost un pretext motivat pentru o discuție deschisă și sinceră.

Titus Știrbu s-a născut la 3 iulie 1942 în satul Cenușa, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filologie (1959-1964). Ulterior, lucrează ca redactor la Televiziunea Națională (1966-1976), șef de secție la Societatea Republicană „Prietenii cărții” (1978-1984), referent, consultant, apoi secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1984-1991), consilier al directorului general al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie și Comerțul cu Cărți (1992-1994), secretar al Consiliului Centrului Național de Cinematografie (1994-1999), specialist principal la Departamentul Relații Interetnice și Funcționare a Limbilor (1999-2001). În perioada 2002- 2008 a fost redactor în Serviciul editorial al Editurii „Universul”. Din 2008 și până 2021 a activat la Uniunea Scriitorilor din Moldova. În 1973 a debutat cu placheta de versuri pentru copii „Satelitul”, urmată de volumele „Lădița cu cireșe”, „Lenea-i cucoană prinsă-n capcană”, „Casă din cuvinte”, „Omul casă-și construiește”, „Târgul din poiană”, „Vai, ce litere ghidușe” ș.a. A tradus din literatura pentru copii, precum și din folclorul popoarelor lumii. Este autorul a 76 de cărți, pentru copii și câteva pentru maturi. În 2010 a fost distins cu titlul onorific „Maestru al Literaturii”, iar în 2015 cu ordinul „Gloria Muncii”. Este deținător al mai multor premii literare.

Poetul, epigramistul, parodistul Titus Știrbu este un bun prieten al copiilor. Cărțile poetului pline cu poezii hazlii sunt foarte îndrăgite, răsfoite și citite. Poetul prin poeziile sale îi îndeamnă pe copii să fie buni, disciplinați și devotați cărții.

Titus Știrbu a avut parte de emoții deosebite alături de copii, dialogând liber cu ei oferindu-le o mulțime de clipe de neuitat. După ce copiii l-au atacat cu întrebări, care de care mai provocatoare, scriitorul le-a dat și niște răspunsuri pe potrivă.

Autorul a fost foarte generos la glume, dar și confesiuni din propria biografie. Spre final el a îndemnat copiii să citească cât mai mult pentru a găsi un rost în viață, oferind fiecărui copil cărți cu autografe și dedicații. Un buchet de flori tomnatice oferite din partea copiilor cu urări de sănătate și noi realizări, i-au trezit emoții pozitive de bucurie cu speranța unei noi reîntâlniri.