sâmbătă, 15 octombrie 2011

IUBIREA ŞI TRISTEŢEA ÎN ECUAŢII LIRICE


Liuba CIOBANU,
şef oficiu, filiala „Ovidius”

            Cum se îmbină iubirea şi tristeţea în ecuaţii lirice au aflat recent la biblioteca “Ovidius” un grup de adolescenţi, studenţi ai Colegiului de Construcţii din Chişinău şi ai Colegiului Politehnic, elevi ai Liceului Academiei de Ştiinţe din Moldova în cadrul dialogului sincer cu poetul Ianoş Ţurcanu.
            De fapt s-a produs un medalion literar-artistic omagial dedicat acestui scriitor bine cunoscut de cititorii mari şi mici, care este autorul a peste 50 de cărţi pentru adulţi şi copii, o parte din ele traduse în limbile italiană, rusă, engleză, germană, franceză.   Poetul Ianoş Ţurcanu este un Om al Cetăţii Culturii – oraşul Chişinău, a remarcat moderatoarea activităţii, jurnalista Zinaida Izbaş.
            Evenimentul se înscrie în şirul activităţilor dedicate aniversării de 575 de ani ai capitalei organizate de biblioteca “Ovidius”, a menţionat   Elena Butucel, director, prezentând invitaţilor manifestările preconizate în cadrul programului „Decada oraşul meu”.
            Dialogul  a început cu întrebarea: Cum reuşiţi să creaţi o operă atât de frumoasă, fiind şi funcţionar public, preocupat în multe activităţi? Vocaţia şi starea de inspiraţie se realizează prin muncă, dragostea de carte, de ţară, de limbă. Este ceva frumos şi înălţător şi trebuie să le preţuim în permanenţă, a  mărturisit poetul. Multe texte pentru cântece le-a creat cu mult drag de oameni şi ţara natală, deoarece doar cu trecerea anilor înţelegi că cel mai drag loc este satul, oraşul, ţara în care te-ai născut.



            Ianoş  Ţurcanu le-a povestit tinerilor despre evenimentele interesante organizate de Primăria oraşului în  săptămâna Hramului Oraşului, una din ele fiind mult aşteptata redeschidere a Muzeului Oraşului Chişinău,  la sărbătoare anunţându-şi prezenţa oaspeţi din 74 de ţări. O surpriză plăcută pentru toţi a fost prezentarea cărţii “Chişinăul în literatură” proaspăt apărută la BM “B.P. Hasdeu”. Este o antologie de poezii şi proză dedicate Chişinăului, scriitorul citind câteva poezii dedicate Chişinăului.
            În continuare elevi au recitat poezii dragi lor scrise de Ianoş Ţurcanu. Doina Ocară, elevă la Liceul Academiei de Ştiinţe a prezentat poezia “Eternitate”, Dana Ciobanu, elevă la liceul “Spiru Haret” foarte emoţionant a recitat  poezia “O toamnă fantastică”. Poetul  le-a oferit în dar câte o carte de a sa. Scriitorul a îndemnat tinerii să-şi iubească şi preţuiască mamele, părinţii, nu în zădar opt cântece compuse pe versurile sale sunt dedicate mamei.
            Cel mai bine vorbeşte despre operă însăşi opera poetului. Din acest considerent un buchet de versuri, dar şi date biografice despre scriitor, au prezentat studenţii Colegiului de Construcţii din Chişinău. “Ianoş Ţurcanu este un poet care scrie cu sufletul unui adolescent, este un poet al iubirii. Poezia sa te atrage ca un magnet, de foarte multe ori ne regăsim în versurile sale” -  au mărturisit tinerii. Poetul le-a mulţumit  tinerilor pentru că au citit  versuri foarte dragi sufletului său.     Surprinzător pentru poet a fost selecţia de aforisme din creaţia poetului, apreciată cu ovaţii de public.
            În acest context poetic şi autumnal au răsunat drept cadou omagiatului cântece pe versuri de Ianoş Ţurcanu, interpretate la chitară de Natalia Croitoru, acompaniată de Sergiu Druguş, saxofon.
            Întâlnirea cu Ianoş Ţurcanu a fost cu adevărat un dar oferit publicului cu generozitatea ce-l caracterizează. Tinerilor poetul le-a adresat un îndemn de a citi mereu, deoarece cartea e o minune a lumii care niciodată nu o să dispară.