luni, 13 februarie 2023

Cartea didactică și valoarea ei

 


Nina Reșetnic, bibliotecară,

Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Vlad Pâslaru explică complexa și complicata natură a terminologiilor științifice în general și a terminilor pedagogice în special”. Nicolae Mătcaș, profesor universitar, doctor

La 11 februarie Biblioteca „Onisifor Ghibu”, filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a organizat un frumos eveniment - lansarea cărții Epistemele Educației Moderne; Reactualizare,  Redefinire, semnată de Vlad Pâslaru, doctor habilitat, profesor universitar. Acest eveniment a promovat modul în care educația modernă poate fi restructurată și redefinită pentru a se potrivi cerințelor societății contemporane.

La lansare au participat: dr. conf. Marina Morari, dr. hab. Maria Cojocaru-Borozan, prof.univ., Teodora Hubencu, dr.conf. Mariana. Evenimentul a fost moderat de către Marin Postu, doctor în filologie, cercetător științific al Laboratorului de Cercetări Literare și Biobibliografie al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Directorul bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu i-a mulțumit domnului Vlad Pâslaru pentru că a ales anume Biblioteca „Onisifor Ghibu” pentru lansarea cărții. Volumul are un titlu sugestiv, care oferă tuturor celor antrenați în domeniul educației lingvistice exerciții hermeneutice de descifrare-aplicare a valorilor educației în cadrul disciplinelor predate. Marina Morari a adus sincere felicitări pentru lucrarea scrisă ce lansează idei originale și mai puțin cunoscute, autorul optează pentru educația de frumos, bine, dreptate și libertate. Lectura este o activitate artistic-estetică, datorită valorii universal și orientării individuale, plăcerii estetice incomparabile. Dumneaei a mai menționat că Vlad Pâslaru e unicul savant reformator al sistemului și procesului educațional, care s-a implicat totalmente în proiectarea și realizarea pe nou a educației în învățământul nostru.

Comunitatea prezentă au salutat cu drag lansarea cărții, printre ei a fost Marcela Mardari, scriitoare și directorul editurii „Pontos”, dr.conf. Theodora Hubenco, cadre didactice și cei interesați de domeniul educației.

Volumul sintetizează viziunile profesorului și cercetătorului Vlad Pâslaru asupra educației și învățământului național românesc din Republica Moldova în contextul reformei generale a acestuia, anii 1988-2021, din perspectiva reactualizării – definirii/re-definirii terminologiei aferente.

Abordarea preponderent filozofică și teoretică motivează titlul și structura cărții. Ideile și conceptele, studiile practice sunt structurate tematic și epistemic- de la general la particular și singular, de la cele mai generale episteme ale cunoașterii - educației la epistemele pedagogiei naționale moderne, și de la ele –la ideile, conceptele, principiile, teoriile și paradigmele unor tipuri de educație; educație literar-artistică, educație lingvistică, educație artistic-estetică, educație teatrală, educație muzicală, educație interculturală, educație moral - spirituală.

Vlad Pâslaru este doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, cercetător științific principal la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei. Autor a peste 200 de lucrări teoretice și aplicative, care au ajuns să fie recunoscute în întregul spațiu educațional românesc. A reeditat la București monografia „Introducere în teoria educației literar-artistice”. A introdus un concept nou al disciplinei Limba și Literatura română, a dezvoltat o nouă direcție de abordare a predării- învățării limbii și literaturii române în școală. Selectiv vom trece în revistă doar unele  studii și monografii semnate de autor: Probleme actuale de studiere a literaturii în școală; Valoarea educativă a interacțiunilor literare; Educația literar-artistică a elevilor; Curriculum de bază. Documente reglatoare; Tehnologii educaționale; Introducere în teoria educației literar-artistice; Principiul pozitiv al educației; Competențe ale pedagogilor: Interpretări; Educația artistică în preșcolaritate; Prolegomene pentru o didactică a artelor; Educație și identitate: termeni de referință etc..

Numele cercetătorului și profesorului Vlad Pâslaru s-a impus în conștiința opiniei pedagogice din Republica Moldova, mai ales în anii 90, în perioada de renaștere culturală și națională. Dumnealui pune problema reconceptualizării educației și învățării la noi în baza unor principii democratice, avansează conceptul de școală națională, în care limba, literatura și istoria românilor devin garantul formării identități naționale a educabililor. Vlad Pâslaru avansează ideea construirii unei pedagogii cu identitate națională și se încadrează în procesul  de edificare a școlii naționale.

Domnia sa a participat la elaborarea unui șir de documente importante: Concepția Generală a Învățământului; Concepția Educației Lingvistice și Literare; Concepția Formării Profesionale a personalului din învățământul Preuniversitar; Concepția Evaluării Școlare; Concepția Moral – Spirituală etc.

Vlad Pâslaru a realizat o carieră academică exemplară, contribuie la edificarea unor noi generații de cercetare, cărora le-a oferit  cu dărnicie tot sprijinul său. A ținut cursuri ca profesor invitat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Cei 19 doctori, 2 doctori habilitați formați au preluat și dezvoltă mai departe paradigma educației literar- artistice.

Înzestrat cu o cultură filozofică dezvoltată din lucrările lui Emanuel Kant, Constantin Noica și alții Vlad Pâslaru și-a asumat răspunderea pentru delimitarea valorilor educaționale. A subliniat mereu că școala reprezintă locul de păstrare și de transmitere a valorilor identitare, culturale, naționale.

Doctorul habilitat în pedagogie Vlad Pâslaru este un cercetător de paradigmă educațională care a creat teoria educației literar - artistice, unde textul și cititorul , educatorul și elevul, sensul și contextul, cunoașterea artistică și cea științifică se produc în unitate epistemică. Întreaga sa opera științifică poate fi considerată o metanarațiune pedagogică cu puternic impact pentru matricea modernă a națiunii române și cu valoare de destin pentru educația din Republica Moldova.