joi, 9 februarie 2023

Întâlnire de suflet cu Ianoș Țurcanu

 

Tatiana Donțu, șef sector, Filiala „Transilvania”

            La Biblioteca „Transilvania”, astăzi, 9.02.2023, elevii clasei a III-a „F”, de la Școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, cu profesoara Nina Cherman, dar și neobosita bibliotecara Ala Nuța au venit la o întâlnire de neuitat cu scriitorul Ianoș Țurcanu. Întâlnirea a fost axată pe originala și mult îndrăgita carte „Un cocor cu GPS”. Este pentru prima dată pentru unii copii, când au făcut o astfel de activitate, de aceea emoțiile lor de bucurie n-au avut margini.

Energicul, non-conformistul și foarte directul Ianoș Țurcanu este o personalitate aparte, care se revelează pe de-a-ntregul în cărțile sale scrise cu vervă și umor, și a captivat publicul la maxim cu tot felul explicații, întâmplări hazlii. Elevii l-au surprins pe scriitor cu poezii, cântece, întrebări și citate. La rândul său Ianoș Țurcanu a recitat poeziile sale, a răspuns la întrebări și le-a povestit tuturor istorii și șotii din viața personală. Irepetabilul scriitor a venit cu „sacul” doldora de surprize, care constau în amintiri, întâmplări, povețe, glume chiar.

Întâlnirea cu scriitorul și textierul a fost pe măsura personalității sale; într-un cuvânt, impresionantă. Încântabil a fost și scenariul pregătit cu mare artistism de către elevi, care l-au surprins cu certitudine pe scriitor, cu recitalurile, interpretare cântecelor, teatralizări din cuprinsul cărții, pentru că „Un cocor cu GPS” este o carte emoționantă și educativă, cu întâmplări hazlii din lumea copiilor și a animalelor. Este plină de lucruri prețioase și nenumărate peripeții, care ne învață să iubim Țara, limba, binele și frumosul. Iar umorul și gingășia, surprizele și întâmplările amuzante, bucuria de a trăi în miracolul unei lumi pe care tocmai o descoperă, o fac să se adreseze copiilor de orice vârstă.

Autorul a menționat, că să scrii pentru copii este cel mai greu lucru. Dacă tu ai avut o copilărie interesantă, plină de tot felul de peripeții şi dacă ţi-ai păstrat copilul din tine, atunci ai să te descurci de minune. Dar cu toate acestea a scrie pentru copii, este o mare responsabilitate, fiind un adevăr incontestabil. Scriitorul poartă atâta dragoste în suflet pentru toţi şi toate, încât cărţile dânsului te captivează din prima.

În dialogul cu copii ei l-au invocat să vorbească despre cărțile sale, dar și despre „Un cocor cu GPS”, în special. Invitatul își depăna firul gândurilor, le vorbea despre cărți, despre copilărie, despre frumusețea naturii, care îi dă puteri şi energie, îl inspiră pentru a scrie noi cărți, despre viață, Dumnezeu şi îngerași, menționând că fiecare poezie este ca o rugăciune.

Copiii îl ascultau cu multă atenție, şi erau nerăbdători să-i adreseze întrebări. Îi interesau multe lucruri: În ce localitate s-a născut? În ce școală a învățat? Când a scris prima poezie? Dacă mai tine minte, cum se numea? Ce cărți mai scrie acuma? De ce a ales să scrie cărți? Câte cărți a scris până în prezent, dar poezii? Ce vârstă are? Ce scriitori îi plac etc. Le-a răspuns cu multă bunăvoință. Le-a recitat prima poezie și cum a scris-o.

Le-a povestit copiilor cum își găsește motivele pentru cărți, îl ajută spiritul de observație, dar cel mai bun furnizor de idei poetice este viața şi natura. Și-a amintit de copilărie, de părinți, de satul natal, de școală, constatând, că a avut o copilărie frumoasă şi interesantă. Cât privesc scriitorii pe care îi citește, îi sfătuiește pe elevi să-i citească pe Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, Iulian Filip şi alții, pentru că a citi înseamnă să știi multe, iar a ști multe înseamnă să fii deștept.

La întâlnire a fost prezent și jurnalistul Andrei Viziru, o personalitate remarcabilă în viața culturală autohtonă, dar și colegul nostru, pe care Ianoș Țurcanu l-a prezentat copiilor cu mare căldură, și menționând despre prietenia lor cu scriitorul Grigore Vieru, dat fiind faptul că ei, copii învață la școală în numele Marelui Poet, aflându-ne în prag de comemorarea lui.

            Aceste întâlniri creează, cele mai frumoase amintiri în sufletele copiilor şi-i motivează pe scriitori să scrie şi mai mult pentru copii. A fost un eveniment pe potriva așteptărilor, s-au spus cuvinte de mulțumire şi satisfacție, s-au dat autografe, s-au dăruit emoții pozitive, zâmbete şi multe aplauze.